17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum pot fi transformate plantele medicinale in medicamente

Cum pot fi transformate plantele medicinale in medicamente

Fitoterapia este un tratament oferit bolnavilor de produsele farmaceutice obtinute din plante. Iata citeva din modalitatile prin care plantele pot fi transformate in produse farmaceutice:

Maceratul e solutia extractiva cea mai simpla, obtinuta din plante la temperatura mediului ambiant. Plantele se mentin in contact cu o anumita cantitate de apa timp de 1-12 ore. Se filtreaza prin tifon si se administreaza in aceeasi zi.

Infuzia se prepara, de obicei, din flori. Plantele sint amestecate cu apa, lasindu-se cinci minute. Dupa care, se trec intr-un vas emailat cu apa fierbinte. Vasul se acopera cu capac si se lasa cinci minute la fierbere. Se lasa apoi 15-30 de minute.

Decoctul e o solutie extractiva obtinuta la cald si mentinuta la fierbere 30 de minute. Partile folosite ale plantelor sint radacini, scoarte, fructe si seminte. Solutiile se prepara pentru maximum 24 de ore.

Tinctura e o solutie ce se obtine la temperatura camerei. Practic, are loc macerarea materiei prime in alcool etilic diluat, 40-70 de grade, timp de sapte zile, apoi se filtreaza. Se va administra sub forma de picaturi in apa.

Siropul e o solutie care se obtine din infuzii, decocturi, sucuri de plante, la care se adauga minimum 60% zahar.

Vinul medicinal este obtinut din plante macerate in vin. Se utilizeaza pentru stimularea poftei de mincare si se ia cu o jumatate de ora inainte de masa. Nu se administreaza copiilor, celor cu gastrite hiperacide si afectiuni hepatice.

Inhalatia se obtine din plante bogate in uleiuri volatile, care se pun intr-un vas smaltuit, in care se adauga apa clocotita.

Compresele sint destinate uzului extern. Se obtin din diferite solutii extractive apoase sau hidroalcoolice, cu care se imbiba un tifon. Efectul e revulsiv, emolient sau antiinflamator.

Baile fitoterapice sint forme de utilizare a plantelor medicinale in uz extern. Plantele se introduc intr-un saculet din tifon dublu. Saculetul se fierbe 10-30 de minute la foc mic, in trei-cinci litri de apa, dupa care se va adauga in cada de baie.

Oteturile aromatice se prepara prin macerarea plantelor in otet de vin. Se pun 50-100 de grame de plante la un litru de otet. Se macereaza pentru sapte-opt zile. Se utilizeaza sub forma de frictiuni.

Uleiurile medicinale se obtin prin macerarea plantelor in ulei comestibil timp de patru-sase saptamini. Sint bune pentru tratarea ranilor greu vindecabile si a arsurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS