17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiocolata, un remediu dulce pentru bolile de inima

Ciocolata, un remediu dulce pentru bolile de inima

Studiile clinice intreprinse de cercetatori in ultimul timp au pus in evidenta ca ciocolata ar avea efecte benefice asupra inimii. La un simpozion organizat in cadrul conferintei anuale a American Association for the Advancement of Science au avut loc mai multe dezbateri privind „efectul consumului de ciocolata asupra diferitilor indici ai sanatatii cardiovasculare“. Rezultatele cercetarilor experimentale privind beneficiile potentiale ale ciocolatei asupra sanatatii vin sa confirme precedentele lucrari realizate in laborator. Rezultatele foarte promitatoare arata ca, daca este consumata cu moderatie in cadrul unei alimentatii echilibrate, ciocolata poate avea un rol pozitiv asupra sanatatii.

In cadrul simpozionului intitulat „Ciocolata – stiinta moderna si medicina veche“ au fost prezentate atit lucrari despre istoria ciocolatei si folosirea ei in scopuri medicale, cit si citeva studii referitoare la antioxidantii prezenti in ciocolata. Cuvintul cacao este de origine olmeca si face parte din viitoarele dialecte maya, in timp ce termenii nahati, cacahuati si xocoati au fost imprumutati de la maiasi. In anul 1590, unele manuscrise din Europa si din Marea Spanie descriu mai mult de 100 de utilizari medicale ale ciocolatei si ale prafului din care se facea cacaoa. In mod frecvent, cacao consumau cei care voiau sa se ingrase, bolnavii slabiti, cei apatici sau pentru ameliorarea digestiei si a tranzitului intestinal. Cacao sau ciocolata se mai prescriau impotriva indigestiilor sau problemelor de stomac sau in scopul stimularii rinichilor. Cacao si ciocolata se mai foloseau impotriva anemiei, pentru pofta de mincare, stimularea activitatii cerebrale, impotriva febrei si a gutei, pentru stimularea secretiei de lapte la femeile care alapteaza, in combaterea indigestiei legate de tuberculoza, in vindecarea calculilor renali si pentru cresterea longevitatii si marirea apetitului sexual. Crema de ciocolata se mai utiliza pentru a inlesni administrarea unor medicamente si pentru indulcirea gustului unor aditivi farmaceutici amari. In mare voga erau tratamentele pe baza de scoarta de arbore de cacao, utilizate pentru rani la picioare; iar untul de cacao era folosit impotriva buzelor crapate, a sinilor durerosi, a hemoroizilor si a iritatiilor vaginale. Consumul de flavonoide de origine vegetala ar putea reduce riscurile maladiilor cardio-vasculare. Un asemenea efect ar putea fi atribuit unei incetiniri a oxidarii LDL-urilor si modularii cailor biochimice care intervin in hipertensiunea arteriala si in formarea plachetelor (trombocitelor). Flavonoidele din cacao micsoreaza sensibilitatea oxidarii LDL-urilor. Studiul intreprins de americani intentiona sa determine daca flavonoidele pot avea un efect benefic si asupra altor mecanisme care intervin in sanatatea cardio-vasculara, mai ales ca unii cercetatori au avansat chiar teoria ca flavonoidele prezente in alimente pot avea un rol benefic asupra sanatatii datorita puterii lor antioxidante. In urma studiului s-au putut observa efectele unei mese pe baza de ciocolata asupra concentratiilor plasmatice si puterea lor antioxidanta, un meniu cu un continut slab de procianidine (ciocolata alba) fiind administrat unui alt grup de pacienti. S-a constatat astfel o crestere semnificativa a epicatehinei plasmatice la doua ore dupa consumul de ciocolata si de o crestere a puterii antioxidante. Rezultatele acestui studiu confirma ipoteza conform careia flavonoidele din ciocolata pot fi absorbite in cantitati suficiente si au ca urmare intarirea sistemului de aparare la pacientii adulti, sanatosi impotriva procesului de oxidare.

In studiile lor, epidemiologii au reusit sa stabileasca o legatura intre consumul de flavonoide alimentare si reducerea mortalitatii datorata insuficientei coronariene. Mai mult, studiile atesta ca alimentele bogate in flavonoide au proprietati antioxidante, iar consumul de bauturi bogate in flavonoide provenind din cacao joaca un rol important in activitatea trombocitelor si a hemostazei primare. Efectul substantelor din cacao asupra hemostazei primare este similar cu cel al aspirinei. Aceste rezultate au confirmat ipoteza conform careia ciocolata contine anumiti compusi cardio-protectori, protejind si stimulind activitatea inimii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS