13.4 C
Craiova
joi, 3 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalActiunile companiilor aeriene scad puternic

Actiunile companiilor aeriene scad puternic

Companiile de transport aerian din intreaga lume, afectate puternic de atentatele teroriste din 11 septembrie, se confrunta cu o noua criza la bursele internationale. In prima parte a sedintei bursiere a New York Stock Exchange, titlurile companiei American Airlines Corp., careia ii apartinea avionul prabusit, au pierdut 13,68% din valoarea de la deschidere. De asemenea, actiunile United Airlines Corp. au coborit cu 12,18%, in timp ce titlurile apartinind Delta Air Lines Inc. au scazut cu 11,5%. Operatorii europeni, desi fara o implicatie directa in accidentul de la New York, sint deja considerati marii perdanti ai acestor evenimente, care vor zdruncina din nou, la numai doua luni dupa atacurile teroriste de la New York si Washington, increderea calatorilor in siguranta oferita de transporturile aeriene. La bursele europene, titlurile British Airways Plc au pierdut 5,4%, in timp ce actiunile Air France au scazut cu 3,1%, iar cele ale Deutsche Lufthansa cu 5,6%. De asemenea, KLM Royal Dutch Airlines a pierdut 6,4%, pentru ca actiunile Alitalia sa fie suspendate de la tranzactionare, dupa ce au coborit cu peste zece procente. Actiunile EADS, care detine 80% din capitalul constructorului de aeronave Airbus, au scazut, la rindul lor, cu 8,7%, iar cele ale companiei americane Boeing au pierdut 1,62%. Majoritatea companiilor europene de transport aerian au fost afectate, in acest an, de problemele economice globale, care au avut drept consecinta diminuarea cererii din acest sector. Atentatele teroriste din 11 septembrie din Statele Unite au agravat situatia dificila a operatorilor, toate aeroporturile din Statele Unite, o importanta destinatie pentru industria mondiala de profil, fiind inchise pe durata mai multor zile. Ulterior, majoritatea companiilor au raportat o scadere puternica a traficului. Pentru unii operatori, impactul acestor evenimente s-a dovedit insurmontabil, exemple in acest sens fiind compania elvetiana Swissair, al carei colaps a fost anuntat la sfirsitul lunii octombrie, urmata de operatorul belgian Sabena, detinut in proportie de 49,5% de Swissair, intrat in faliment la inceputul lunii noiembrie.

Bursele americane au scazut foarte mult

Bursele americane au scazut puternic dupa ce posturile de televiziune din Statele Unite au difuzat imaginile noului avion civil prabusit la New York, transmite Reuters. „Pietele pareau sa evolueze normal, dar acum toata lumea este panicata din cauza avionului prabusit“, a declarat Lance Zipper, analist la Brean Murray & Co. Unii economisti preconizau chiar o redresare a burselor, in aceasta saptamina, in special a titlurilor din sectorul comunicatiilor. La New York Stock Exchange, indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 1,73%, pina la 9.440 de puncte, in timp ce indicele Standard & Poor’s 500 a coborit cu 1,49%, ajungind la 1.103,62 de puncte. Pe piata electronica Nasdaq, indicele compozit a scazut cu 2,46%, la 1.783,59 de puncte.

Bursele europene s-au prabusit Si bursele europene au scazut extrem de puternic dupa prabusirea unui avion al companiei American Airlines la New York, principalii perdanti de pe pietele de valori mobiliare din Europa fiind operatorii de transport aerian si firmele de asigurari, informeaza Reuters. Pina la ora 15.00 GMT, indicele european FTSE Eurotop 300 a pierdut 2,8%, in timp ce indicele Euro Stoxx 50, care cuprinde principalele companii din zona euro, a coborit cu 3,5%. La scurt timp dupa anuntul privind prabusirea avionului de pasageri, in Statele Unite, la New York Stock Exchange, indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 1,73%, in timp ce indicele Standard & Poor’s 500 a coborit cu 1,49%. Pe piata electronica Nasdaq, indicele compozit a scazut cu 2,46%. „Toate aceste date arata cit de fragila a fost redresarea pe care bursele au cunoscut-o in ultima luna. Reactiile pietelor vor fi de-acum mult mai sensibile“, a apreciat David Thwaites, analist la BNP Paribas. In sectorul transporturilor aeriene, titlurile companiei British Airways au coborit cu 11 procente, in timp ce AlItalia a pierdut aproape 10%, iar Lufthansa 6%. Sectorul asigurarilor, celalalt mare perdant al atentatelor teroriste din 11 septembrie, la bursele din intreaga lume, a inregistrat pierderi medii de 4,25%. „Cauzele care au dus la acest nou accident vor fi un factor important in evolutia viitoare a increderii pietelor“, a declarat un trader.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS