29.5 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatronii - prea saraci pentru semnatura electronica

Patronii – prea saraci pentru semnatura electronica

Jumatate din firmele membre ale Camerei de Comert si Industrie Oltenia nu au bani nici pentru conturi personale de e-mail

Asteptata cu nerabdare de firmele private si cele de stat, semnatura electronica a fost implementata cu poticneli si reticente. Dorinta autoritatilor de a fluidiza circuitul documentelor intre institutiile publice si cele private a ramas, momentan, in stadiu embrionar. Chiar daca exista pe piata un astfel de sistem, firmele nu se inghesuie sa-l foloseasca, ori pentru ca nu stiu de existenta lui, ori pentru ca nu au incredere in securitatea transmiterii datelor prin internet. Si cine le-ar putea acuza, cind, mai tot timpul, calculatoare ale unor firme celebre sau agentii guvernamentale din strainatate sint victimele atacurilor hackerilor. Rationamentul este simplu: daca la ei se intimpla asemenea lucruri, la noi poate fi prapad.

Misterioasa semnatura electronica

Semnatura electronica este un sistem simplu, prin care corespondenta dintre doua firme sau institutii este autentificata prin folosirea unui card electronic, care contine un anumit cod, scutindu-se timp si bani prin eliminarea obligativitatii semnarii a zeci de documente. In felul acesta, firma care primeste un document de la un partener de afaceri va sti, cu siguranta, ca a primit informatia corecta, si nu un document ratacit sau falsificat. „Firma este cea care gestioneaza aceste carduri, doar o persoana avind drept de semnatura electronica“, a declarat Victor Raducanoiu, seful Departamentului IT, din cadrul Camerei de Comert si Industrie Oltenia. Semnatura electronica este folosita cu precadere de banci, care transmit sute de documente zilnic, sau de ambasade si ministere, fiind acceptata si de catre majoritatea notarilor publici. „Chiar daca sistemul este usor de utilizat, implica anumite probleme de securizare. Spre exemplu, daca se modifica o singura virgula in document, semnatura va fi anulata“, a precizat Victor Raducanoiu. Firmele din Dolj nu isi fac probleme din aceasta cauza, si asta deoarece, pentru ele, semnatura electronica a ramas la stadiul de informatie. „Ce sa mai vorbim de acest lucru, cind jumatate din membrii Camerei de Comert nu au nici conturi personale de posta electronica. Cei mai multi folosesc serviciile gratuite oferite de site-urile straine“, a mai spus Victor Raducanoiu. Pentru firmele respective, viitorul in acest domeniu pare sumbru, tinind cont de numarul mic de firme existente in Dolj si de faptul ca, dintre acestea, o parte lupta sa supravietuiasca pe piata. Astfel ca noua milioane de lei, cit costa sistemul, plus taxa anuala ulterioara reprezinta o adevarata investitie.

Spitalele din Craiova se pregatesc pentru era digitala

Desi nu exista o data-limita de implementare a sistemului, spitalele erau obligate sa foloseasca semnatura electronica inca de la inceput. Nu s-a intimplat asa, din motive care tin de armonizarea intregului sistem sanitar romanesc la tehnologia informatica. „Stiu ca trebuia sa folosim semnatura de mult, dar acum sintem pe lista Directiei de Sanatate Publica. Asteptam sa se organizeze licitatia pentru furnizorul care va oferi sistemul, iar intirzierile au aparut tocmai din aceasta cauza. Probabil, se va alege firma care va oferi cele mai mici costuri. E o noutate si pentru noi. Nu ne-au facut un instructaj anume, ci doar am primit instructiuni de folosire. Din cite am inteles, nu este greu de folosit“, a declarat directorul Spitalului de Urgenta din Craiova, Florin Petrescu. Chiar daca intreg sistemul economic va trebui sa dea piept cu noile provocari informatice, momentan, firmele specializate din domeniu nu pot conta decit pe institutiile publice si pe marii investitori, care par sa fi inteles avantajele unui sistem de lucru modern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS