29.5 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate30 septembrie, termenul-limita pentru finalizarea proiectelor SAPARD

30 septembrie, termenul-limita pentru finalizarea proiectelor SAPARD

Autoritatile locale din judetul Olt au ajuns la „performanta“ de a efectua, in numai trei zile (15-17 septembrie), plati ce reprezinta 16 miliarde de lei. Si la nivel national, platile efectuate pina la 1 septembrie au fost uriase: putin peste jumatate din fondurile alocate. Din cele 200 de milioane de euro (dintre care 8,4 milioane de euro numai pentru Olt), fonduri reprezentind prima componenta financiara a Programului SAPARD, au fost alocate beneficiarilor 105 milioane de euro, cam 52% din valoarea totala pusa la dispozitie de UE. Reprezentantii consiliului judetean sint de parere ca judetul Olt nu va returna nici un eurocent dupa 30 septembrie, data finala pina la care proiectele trebuie finalizate.

SAPARD urgenteaza platile

Cu numai o luna inainte, din cele 11 proiecte aprobate in judetul Olt in urma licitatiilor din august-septembrie 2002, doar trei aveau sanse reale de a fi terminate pina la 30 septembrie, termenul final impus de UE. Restul de opt proiecte, majoritatea reprezentind lucrari de modernizare de drumuri comunale, se aflau in diferite stadii de implementare. Cu numai patru zile inainte de data scadenta, opt proiecte au fost inaugurate „pe banda rulanta“. Este vorba despre investitii realizate in comunele Sprincenata (596.950 de euro), Izbiceni (675.134), Strejesti (800.000 de euro), Gradinari (800.000 de euro), Pirscoveni (686.808 euro), Birza (890.654 de euro), Urzica (824.625 de euro) si Barasti. In cazul modernizarii drumului din comuna Urzica, acesta era realizat la sfirsitul lunii august in proportie de numai 30%.

Oficialii din cadrul Directiei de Buget si Integrare Europeana a consiliului judetean sint optimisti. Acestia recunosc ca au fost intirzieri in derularea investitiilor europene, dar spun ca situatia tine acum de domeniul trecutului. In mare parte, increderea lor se bazeaza pe ajutorul financiar nesperat care le-a venit saptamina trecuta de la guvern, constind in 16 miliarde de lei si pe care l-au primit localitatile care au cofinantare europeana in derularea proiectelor SAPARD. Aceasta dupa ce, la sfirsitul lunii trecute, autoritatile locale implicate in SAPARD au mai efectuat plati de aproape 200 de miliarde de lei catre firmele de constructii care efectueaza lucrarile.

„Cum termenul scandent de dare in folosinta a investitiilor pe SAPARD este foarte aproape, am luat deja masuri pentru ca acest lucru sa nu ajunga sa ne puna probleme. In multe cazuri au fost efectuate ultimele plati, insa acestea urmeaza sa fie facute in perioada imediat urmatoare. Am vorbit cu cei de la filiala locala a BCR, pentru a acorda credite autoritatilor locale care deruleaza astfel de lucrari. Speram sa urgentam efectuarea platilor catre constructori si si a lucrarilor acolo unde se inregistreaza intirzieri fata de programul initial“, a spus Jenel Copilau, presedintele Consiliului Judetean Olt.

20 de proiecte isi asteapta rindul

Pina joi, ultima zi de predare a investitiilor derulate in cadrul programului SAPARD, urmeaza sa fie inaugurate si celelalte investitii care au mai ramas de finalizat, respectiv cele din localitatile Milcov, Nicolae Titulescu, Voineasa si Vitomiresti.

De asemenea, in urma evaluarii proiectelor depuse in lunile octombrie-noiembrie 2002, au mai fost declarate eligibile inca 20 de proiecte, acestea insa fara surse de finantare. Ele vizeaza tot modernizarea de drumuri comunale in localitatile Baldovinesti, Bucinisu, Brastavatu, Daneasa, Falcoiu, Ganeasa, Gircov, Gostavatu, Ianca, Oboga, Plesoiu, Serbanesti, Stoenesti, Studina, Teslui, Valea Mare, Verguleasa, Vilcele, Vulpeni si Vulturesti. Suma proiectelor este de 12,4 milioane de euro. Incepind cu 1 ianuarie, au fost intocmite dosarele pentru licitatia de servicii pentru urmatoarele patru proiecte din cadrul celor declarate eligibile: modernizare drum comunal in Curtisoara, proiect cu o valoare de 885.705 euro, modernizare drum comunal Dobrun – 963.410 euro, canalizare Osica de Sus – 637.455 de euro si alimentare cu apa in comuna Cirlogani, o finantare in valoare de de 821.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS