29.5 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajatii Casei Judetene de Pensii Dolj vor lucra in doua schimburi

Angajatii Casei Judetene de Pensii Dolj vor lucra in doua schimburi

Operatiunea de recalculare a pensiilor, din luna octombrie, da inca de pe acum batai de cap angajatilor Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj. Masura devansata la initiativa electorala a premierului Adrian Nastase, recalcularea pensiilor ar insemna, la nivelul judetului Dolj, reanalizarea celor aproximativ 154.000 de dosare de pensionare, ceea ce reprezinta, pentru directorul executiv al institutiei amintite, Marin Fortan, „un volum extraordinar de mare de munca“. Desi, pina in prezent, nu a primit de la guvern nici o notificare oficiala a noii masuri si nici normele metodologice, dupa care ar trebui sa se desfasoare operatiunea de recalculare a pensiilor, Marin Fortan, care a auzit de aceasta masura de la televizor, isi face deja planul de bataie.

„Cum este putin probabil sa primim ajutor suplimentar de personal, ne pregatim sa lucram in doua schimburi: dimineata vom rezolva probleme curente, iar dupa-amiaza ne vom ocupa de recalculare“, a anuntat vineri Marin Fortan, in cadrul unei conferinte de presa la care au participat si colegii sai, Mihai Timburescu, de la Serviciul juridic, Paraschiva Stanculescu, de la Evidenta stagiilor de cotizare, si Ileana Ciutan, de la Stabilirea pensiilor.

Agentii economici nu si-au ridicat certificatele de stagii

Casa Judeteana de Pensii Dolj se ocupa si de primirea si inregistrarea declaratiilor nominale depuse de angajatori. Referitor la declaratiile nominale, pe baza carora se certifica anual vechimea in munca a salariatilor, pentru stagiile de cotizare ale anului 2001, a inceput, din luna mai, distribuirea certificatelor. In ciuda faptului ca au trecut aproape cinci luni de atunci, dintre cei 6.001 agenti economici inregistrati pina in 2001, cu un numar total de 151.084 de asigurati, s-au prezentat, pentru ridicarea acestor certificate, numai reprezentantii a 2.168 de agenti economici, pentru un numar de 132.767 de asigurati. O explicatie ar putea fi aceea ca unitatile cu numar mare de angajati s-au grabit sa intre in legalitate, codasii fiind agentii economici care au mai putin de zece angajati. In lipsa declaratiilor nominale depuse de angajatori, salariatii acestor unitati nu au vechime in munca si nu pot beneficia de asigurarile sociale prevazute de lege (pensii, indemnizatii, concedii medicale si altele). CJP Dolj a trimis instiintari si procese-verbale de amenda agentilor economici care nu au depus declaratiile nominale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS