11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUnele medicamente vândute pe internet, otravă curată

Unele medicamente vândute pe internet, otravă curată

Promit sănătatea, dar ne îmbolnăvesc şi mai rău. Medicamentele vândute pe internet sunt un adevărat pericol, după cum atrag atenţia medicii. Preţurile scăzute şi faptul că sunt livrate la domiciliul bolnavului în câteva zile, fără ca acesta să fie nevoit să prezinte vreo reţetă din partea medicului, sunt motivele care îi determină pe mulţi oameni să uite de riscuri.

La prima vedere, cumpărarea medicamentelor de pe internet pare convenabilă: un om care locuieşte departe de farmacie primeşte medicamentele de care are nevoie cu minimum de efort şi cheltuială şi fără a avea nevoie de reţetă. Printr-un singur apel telefonic reuşeşte să-şi cumpere orice pastilă vrea. Problema este că nu ştie dacă aceste pastile sunt bune sau nu.  
Peste 50% dintre medicamentele vândute pe internet sunt falsificate, după cum atrag atenţia specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cu un simplu click, de pe internet se pot cumpăra antibiotice, medicamente pentru tratarea cancerului şi chiar pastile care induc avortul.

„Copiază medicamentele originale, dar multe dintre ele nu au nici un efect“

Medicii ne atrag atenţia asupra faptului că în mediul virtual nu ştim, de obicei, ce fel de produse cumpărăm, iar riscul ca acestea să fie contrafăcute este foarte mare. „Întrebarea pe care pacienţii trebuie să şi-o pună este de ce pastilele acelea sunt mai ieftine pe internet decât în farmacii. E clar că este ceva în neregulă cu ele. Ori sunt expirate, ori nu conţin ceea ce scrie pe cutie. Nu există nici un motiv pentru care să cumpărăm de pe internet pastile care se găsesc şi în farmacii. Una este să vezi cu ochii tăi prospectul în farmacie şi alta este să citeşti pe internet nişte informaţii asupra cărora nu ai nici o siguranţă că sunt valide“, informează medicul de familie Mirela Profir.
Aceasta a atras atenţia şi asupra faptului că: „Aceste pastile copiază medicamentele originale, poartă acelaşi nume, dar multe dintre ele nu au nici un efect. Sunt produse contrafăcute şi în spatele cărora se află interesul cuiva de a câştiga bani de pe urma vânzării lor“.

„Este foarte uşor să fii păcălit“

Miile de oameni care suferă de boli grave, cum ar fi cancerul, din disperare sunt dispuşi să încerce orice medicament le oferă o speranţă de vindecare. Astfel de pastile se vând fără nici o problemă pe internet, fiind prezentate drept „leacuri minune“. Mirela povesteşte cum mătuşa ei, care este bolnavă de cancer, a dat mulţi bani pe nişte medicamente care nu au avut efect: „Este foarte uşor să fii păcălit. Mătuşa mea chiar a păţit asta. Căutând pe internet, ea a găsit pe un site un medicament pentru cancer, care era foarte bine prezentat şi despre care a crezut că-i va alina durerile. A dat aproape 250 de lei, iar pastilele nu au avut nici un efect. Când i le-a arătat doctorului, acesta i-a spus să nu le mai ia şi să nu îşi mai comande medicamente de pe internet pentru că pot să fie contrafăcute“.

Medicamente făcute din făină şi vopsea

Anumite medicamente nu se găsesc în farmacii, ci pot fi cumpărate numai on-line. Medicii spun că în cazul acestora riscul de a fi contrafăcute este maxim. „O problemă mare este în cazul medicamentelor care nu se găsesc în farmacii. Ele sunt aduse din alte ţări şi vândute pe internet şi la noi. În astfel de cazuri apare întrebarea: „Poţi să crezi în ceea ce este scris pe internet?”. Oamenii trebuie să fie foarte atenţi. Dacă pacientul are o boală gravă şi are nevoie de un medicament pe care nu îl găseşte în altă parte, îl comandă pe internet. Există riscul să plătească chiar şi zeci de milioane pe un medicament vital şi după aceea să constate că este contrafăcut şi că nu are nici un fel de substanţă activă. Foarte mulţi dintre cei care vând pastile pe internet spun că în cazul în care nu îţi convine produsul poţi să trimiţi flaconul înapoi şi ei îţi returnează banii, dar nu precizează în cât timp vor returna banii şi aşa omul este păcălit“, a explicat doctorul de familie Mirela Profir.
Marius povesteşte cum a căzut şi el în capcana aceasta. „Am comandat pastile pentru bunicul meu bolnav de cancer. Se ştie că pastilele pentru această boală se găsesc greu şi m-am bucurat când am găsit unele pe internet. Scria că sunt din Germania. Le-am cumpărat pentru că erau singura lui şansă, dar nu au avut efect. Un doctor mi-a spus că au în ele făină şi vopsea. Nu mi-a venit să cred. Din disperare eşti dispus să încerci orice, dar dai banii degeaba“.

Vânzarea de medicamente pe internet este interzisă

În jungla on-line există o ofertă foarte bogată de astfel de pastile care îţi pun viaţa în pericol. Carmen a trecut şi ea printr-o experienţa neplăcută când a cumpărat de pe un site un supliment alimentar pentru slăbit: „Pe internet, produsul era foarte bine prezentat. Era precizat şi faptul că multe vedete au slăbit cu ajutorul acelor medicamente. Am luat câteva zile pastilele, iar după a cincea zi am început să mă simt rău şi am leşinat. Atunci m-am speriat, am mers la doctor şi mi-a spus că medicamentele alea sunt otravă curată, că au în ele sibutramină şi mi-au afectat organismul”.
În România, vânzarea de medicamente pe internet este interzisă. În plus, legea farmaciilor din 2009 spune că medicamentele pot fi vândute numai în farmacii autorizate de Ministerul Sănătăţii. Asta e valabil numai pe hârtie. În realitate, tocmai pentru că nu există o legislaţie care să reglementeze piaţa farmaciilor virtuale, numărul acestora creşte de la an la an. „Totuşi, există un proiect de modificare a Legii farmaciei depus la Parlamentul României. Acest proiect a trecut de Senat şi acum se află în dezbatere la Camera Deputaţilor (cameră decizională)“, a precizat Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor – filiala Dolj.

Unde poţi depune plângere

Dacă aţi cumpărat medicamente contrafăcute, vă puteţi adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Numărul de telefon gratuit la care puteţi suna este 0800.080.999, iar pentru mai multe informaţii puteţi consulta site-ul instituţiei: http://www.anpc.gov.ro/anpc/index.php. Până în prezent, la Protecţia Consumatorilor Dolj nu au fost înregistrate reclamaţii sau sesizări cu privire la medicamentele cumpărate de pe internet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS