Fosta administratoare a Asociaţiilor IJK+49 apartamente şi Unirea a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare într-un dosar de delapidare. La sfârşitul lunii ianuarie, a fost condamnată la cinci ani de puşcărie pentru „uşurarea“ unei asociaţii de proprietari cu 124.000 de lei.
Obiceiurile fostei administratoare a Asociaţiei IJK+49 apartamente Craiova, Mihaela Oprică, au fost descoperite în anul 2009 de cenzorii Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari (UJALP) Dolj. Cenzorilor li s-a părut suspect faptul că, la numai o lună după ce Mihaela Oprică s-a angajat ca administratoare, penalizările percepute de furnizori asociaţiei au crescut vertiginos.
În urma verificărilor s-a stabilit că Mihaela Oprică, care se ocupa şi cu încasările, înregistra fictiv plăţile către furnizori, iar banii achitaţi de proprietari îi băga în buzunar, prejudiciul total fiind stabilit la suma de 124.000 de lei.
Mihaela Oprică a fost deferită justiţiei în august 2012, iar în iunie, anul trecut, Judecătoria Craiova a condamnat-o la cinci ani de închisoare. În plus, femeia a fost obligată de instanţă să achite 124.010 lei despăgubiri civile Asociaţiei de Proprietari IJK. Inculpata a făcut recurs împotriva hotărârii instanţei, care i-a fost respins pe 30 ianuarie de Curtea de Apel Craiova.
„Încasa banii de la proprietari, însă sumele nu mai ajungeau la furnizorii de servicii, dar ea trecea în registru numărul şi seria unor chitanţe fictive. În perioada aceea, ei au renunţat şi la cenzorat, prin urmare nu avea cine să supervizeze activitatea administratoarei. Aceasta mai este judecată tot pentru delapidare şi la Asociaţia de Proprietari Unirea, dar acolo suma este mai mică. Pe noi nu ne încălzeşte dacă o condamnă. Pe noi ne interesează să ne recuperăm banii, pentru că avem restanţe din cauza ei la furnizori şi au curs penalităţile. Proprietarii au fost de bună credinţă şi şi-au plătit întreţinerea“, declara pentru GdS, în iunie 2013, Rodica Simulescu, preşedinta Asociaţiei de Proprietari IJK.
Ulterior, pe numele condamnatei a fost emis un mandat de executare a pedepsei de cinci ani de închisoare, iar femeia a fost prinsă şi încarcerată în Penitenciarul Bacău, pentru că, la sfârşitul anului 2009, după ce au fost descoperite neregulile, Mihaela Oprică plecase în Moldova.
Încă trei ani de puşcărie
În decembrie 2012, aceeaşi Mihaela Oprică era trimisă în judecată şi pentru furtul a aproape 22.000 de lei din bugetul Asociaţiei de Proprietari Unirea, unde a fost angajată ca administrator pe 1 martie 2008. În noiembrie 2009, în urma unor verificări, s-a constatat că administratoarea Mihaela Oprică băgase şi aici mâna în banii locatarilor. Paguba nu a fost prea mare în comparaţie cu cea de la Asociaţia IJK, însă procurorii au stabilit că femeia s-a apucat de furat imediat după ce s-a angajat. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii craioveni, „în perioada martie 2008 – noiembrie 2009, inculpata, în calitate de administrator, în mod repetat şi în baza aceleiași rezoluții infracționale, în cadrul atribuțiilor de serviciu, și-a însușit suma de 21.656,07 lei după ce, în prealabil, a falsificat mai multe documente contabile pentru a justifica însușirea banilor din gestiune. În perioada octombrie-noiembrie 2009, în mod repetat, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a omis înregistrarea în contabilitate a mai multor chitanțe care atestau încasarea unor sume de bani de la locatari, având drept consecință denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum și a elementelor de activ și de pasiv, pentru a justifica însușirea banilor din gestiune“.
Pentru furturile comise în dauna locatarilor Asociaţiei Unirea, Mihaela Oprică a fost condamnată, în decembrie, anul trecut, la trei ani de închisoare şi obligată să înapoieze banii furaţi. Şi de această dată, inculpata a formulat apel, însă marţi, Curtea de Apel Craiova i-a respins acţiunea ca nefondată.
Fosta administratoare trebuie să execute şi cei trei ani de închisoare, pedeapsă dată de Judecătoria Craiova în decembrie 2013.