-6.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiMinistrul justiției, Robert Cazanciuc, a mințit public în mod repetat

Ministrul justiției, Robert Cazanciuc, a mințit public în mod repetat

\n

Două documente obţinute de HotNews.ro dovedesc că ministrul justiției, Robert Cazanciuc, a minţit când a negat ferm că ar fi propus-o pe Elisabeta Ponea la o funcţie de conducere în DNA. O adresă semnată de ministrul justiţiei dovedeşte negru pe alb că Robert Cazanciuc a trimis la CSM, în septembrie 2013, propunerea ca Elisabeta Ponea să fie numită în funcţia de şef al Direcţiei Judiciare din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Proba a fost obţinută în aprilie 2014, după ce ministrul justiţiei a negat la TVR că a propus-o pe Ponea. Procurorii DNA au cerut atunci să vadă registrul Ministerului Justiţiei, iar şefa de cabinet a transmis, într-o adresă către DNA, „urma corespondenţei“ cu CSM (adică adresa transmisă de Cazanciuc) precum şi CV-ul Elisabetei Ponea. HotNews.ro a scris în luna aprilie despre „Minciuna lui Cazanciuc“.
Elisabeta Ponea este soţia şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, acuzat de cumpărare de influenţă în dosarul Duicu. Procurorii anticorupţie l-au trimis, luni, în judecată pe fostul şef al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, acuzat, între altele, de trafic de influenţă în favoarea soţilor Ponea.
Ministrul Cazanciuc a negat, din  nou, pe 3 iulie, că ar fi propus-o pe Ponea într-o funcţie de conducere la DNA. „Am spus corect la TVR. Potrivit legii, ministrul justiţiei face propunerile preşedintelui României. Propunerile mele sunt propunerile aflate acum în funcţie. În cadrul procedurii de selecţie a fost şi doamna Ponea, dar propunerile au fost altele“, a spus Cazanciuc.
După cum reiese dintr-o serie de interceptări publicate de HotNews.ro, baronul PSD, Adrian Duicu, făcea demersuri pe lângă oameni influenţi din guvernul Ponta încă din aprilie 2013 pentru a obţine promovarea soţilor Ponea în funcţii de conducere la Bucureşti. Lui Ştefan Ponea i-a promis funcţia de adjunct al Direcţiei de Ordine Publică în cadrul Ministerului de Interne. Duicu se laudă în discuţiile cu Ponea că premierul Victor Ponta l-a chemat pe şeful IGP, Petre Tobă, la guvern pentru a se întâlni cu baronul PSD.
În alte interceptări publicate de HotNews.ro, Duicu pretindea că se întâlneşte cu premierul, că ia masa cu acesta sau că a discutat în „biroul oval“ din guvern cazul Ponea. Ponta a negat că s-ar fi întâlnit cu Duicu, baronul PSD precizând pe durata anchetei că „şefu’ al mare“ ar fi şeful de cabinet al premierului, Vlad Stoica. Acesta, nu Ponta, l-ar fi chemat pe Tobă la guvern, însă e greu de crezut că premierul nu avea cunoştinţă de aceste întâlniri. Chiar judecătorii au exprimat, la un moment dat, astfel de îndoieli. „Curtea are rezerve că o astfel de persoană ar avea competenţe să-l cheme pe şeful Poliţiei Române la guvern şi, de asemenea, că şeful cancelariei ar fi cel care foloseşte «biroul oval», dar aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei“, se arată în motivarea Curţii de Apel în cazul arestării preventive a baronului Duicu dată publicităţii în 8 aprilie.
Pe durata anchetei, n-a putut fi dovedită însă o eventuală complicitate a premierului Victor Ponta sau a ministrului justiţiei, Robert Cazanciuc, cu baronul PSD Adrian Duciu în săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Nici Ponta, nici Cazanciuc nu au fost audiaţi de procurorii DNA nici ca martori, nici ca suspecţi în acest dosar.
Într-o interceptare publicată de Hotnews.ro, Ponea spune la un moment dat că a fost sunat de un secretar de stat din MI care îl anunţa că a fost promovat la Bucureşti, dar că refuză postul până când nu va fi rezolvată problema soţiei. Duicu îl asigura că Elisabeta Ponea va fi promovată într-o funcţie de conducere în cadrul DNA. Potrivit procurorilor DNA, Duicu îşi răsplătea protejaţii după ce sora lui Ştefan Ponea, judecătoare la Curtea de Apel Craiova, l-ar fi scăpat de un proces de incompatibilitate cu ANI, pronunţând o soluţie favorabilă baronului PSD.
Potrivit procurorilor DNA, pe 2 septembrie 2013 Duicu i-a transmis lui Ştefan Ponea un mesaj SMS cu următorul conţinut: „Zilele astea o să fie contactată soţia ta“. Procurorii menţionează clar că „la 4 septembrie 2013, Ministerul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Ponea Elisabeta“ să fie numită în funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Pe 3 aprilie, cu o zi înaintea arestării baronului Duicu, ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a negat ferm la TVR că ar fi propus-o pe Elisabeta Ponea pentru o funcţie de conducere la DNA. HotNews.ro publicase informaţia că ministrul Cazanciuc a propus-o pe Ponea. În aceeaşi zi, ministrul justiţiei este întrebat la TVR dacă informaţiile publicate de HotNews.ro sunt adevărate.
Iată explicaţiile ministrului justiţiei date la TVR:
„Nu am făcut o numire. Doamna Ponea a fost unul dintre cei zeci de magistraţi care au fost la Ministerul Justiției în perioada în care încercam să găsim procurori adecvaţi pentru diversele funcţii de conducere, libere, vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, Ponea având două mandate de procuror general la Parchetul Curţii de Apel Craiova în perioada 2006 – 2012. Deci, un om cu foarte mare experienţă, care teoretic poate să aspire la o funcţie de conducere la nivelul ministerului public. Dar, doamna Ponea nu se regăseşte printre propunerile făcute de ministrul justiţiei, nici pentru Parchetul General, nici pentru altă structură de Parchet. Propunerile ministrului au fost cele care sunt deja  în funcţie“.
Trei luni mai târziu, ministrul justiţiei a continuat  să-şi susţină afirmaţiile făcute la TVR chiar dacă între timp informaţia că a transmis oficial către CSM propunerea ca Ponea să fie numită într-o funcţie de conducere la DNA apare într-un document oficial, mai precis în referatul procurorilor DNA pe baza căruia se decide prelungirea arestării preventive a baronului Duicu. Pe 3 iulie, Robert Cazanciuc îşi reia afirmaţiile, potrivit cărora nu a propus-o pe Elisabeta Ponea la DNA.  
„Am spus corect la TVR. Potrivit legii, ministrul justiţiei face propunerile preşedintelui României. Propunerile mele sunt propunerile aflate acum în funcţie. În cadrul procedurii de selecţie a fost şi doamna Ponea, dar propunerile au fost altele. Au fost zeci de procurori în acest proces de selecţie. (…) Doamna Ponea a avut două mandate de procuror general la Parchetul Curţii de Apel Craiova, una dintre cele mai mari unităţi de Parchet din ţară. Nu s-a regăsit printre propuneri. Eu o cunosc pe doamna Ponea de la Parchetul Curţii de Apel, am lucrat cu dumneaei în 2006-2009“ (Sursa: Gândul, 3 iulie 2014).
Adresa transmisă CSM (vezi documentul ataşat) îl contrazice flagrant. Robert Cazanciuc o propune în clar pe Elisabeta Ponea şi cere aviz pentru numirea ei în funcţia de şef al Direcţiei Judiciare din cadrul DNA.
Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, se baza, cel mai probabil, pe faptul că propunerea transmisă la CSM pe 4 septembrie 2013 nu fusese înregistrată oficial la CSM din motive rămase până azi neclare. Prin urmare, Cazanciuc a minţit bazându-se pe faptul că nu există urme la CSM, însă a ignorat urmele lăsate chiar în ministerul condus de el, unde orice adresă care intră sau iese din instituţie se înregistrează. Ministrul Cazanciuc a trimis la CSM, în septembrie 2013, două propuneri cu probleme pentru funcţii în eşalonul doi la DNA: Elisabeta Ponea, pentru numirea căreia făcea trafic de influenţă baronul Duicu, şi Gheorghe Bocsan, procurorul care s-a retras din dosarul în care prim-vicepremierul Liviu Dragnea era acuzat de fraude la referendumul din 2012. În cele din urmă, cele două propuneri au fost retrase, iar la conducerea unor secţii importante din DNA au fost numiţi procurorii Lucian Papici şi Elena Matiesescu.

Dan Tapalagă
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS