Autoritatile locale si centrale se straduiesc de zece ani sa aplice prima lege de retrocedare a pamintului, Legea 18/1991. Tot de atitia ani, alte institutii ale statului – politie, Parchet, judecatorii, tribunale, Curti de Apel – sint sufocate de litigiile iscate de aplicarea acestei legi. Pamintul insa nu este elastic si nu ajunge. Stadiul aplicarii celor patru legi funciare aparute pina la aceasta data difera de la o comuna la alta. La Malu Mare…
Comisia judeteana tace, iar primarul le trage
Pentru aplicarea Legii 1/2000, Primariei Malu Mare ii erau necesare 171,76 ha, pe care le-a preluat printr-un protocol de la AGROIND Craiova.
Dupa preluarea suprafetei, Comisia judeteana a mai emis doua hotariri de punere in posesie pentru 57,5 ha de teren. Pentru ca la Malu Mare nu mai era teren, primaria a mai facut o adresa la Comisia judeteana de aplicare a Legii fondului funciar, prin care a cerut respectiva suprafata.
Din septembrie si pina in prezent, Comisia nu a dat nici un raspuns, fapt pentru care cei indreptatiti sa fie pusi in posesie cu cele 57,5 ha l-au dat in judecata pe Marin Motoi, primarul comunei, pentru refuz de punere in posesie. Si uite-asa, primarul a luat drumul judecatilor, ingrijorat si de faptul ca, pentru fiecare zi de intirziere, petentii pretind un milion de lei.
Rocada cu paminturi si proces cu SRI
Secretarul Primariei Malu Mare, Gheorghe Florescu, a spus: „Inainte de 1990, CAP din comuna i s-au luat 119 ha de teren si s-au dat intreprinderii de pajisti. Cu doi-trei ani inainte de revolutie ne-au luat tot 119 ha de teren de la Ghindeni si ne-au zis ca ne dau la schimb cele 119 ha de pajiste. Adica ne-au dat tot pamintul nostru. Acum, pe acest pamint este o ferma a penitenciarului. PCR ne lua, el ne da, de parca avea pamintul in buzunare.
Pentru ca de-a lungul timpului, terenul cu pricina a apartinut si SRI, am incercat sa ne judecam cu institutia in cauza, pentru a-l recupera. Ne-a zis unul ca sintem nebuni daca mai speram sa-l luam de la SRI, dar noi am incercat, ca altfel de unde pamint sa dam la oameni?… Si ne-am vazut de treaba!“
Padure cu tiriita
Cetatenii din comuna Malu Mare erau indreptatiti sa primeasca, in conformitate cu Legea18/1991, 317 ha de padure. ROMSILVA a cedat doar 231,48 ha, raminind o diferenta de 85 ha, pentru care primaria are hotarire judecatoreasca definitiva. Conform Legii 1/2000 au fost revendicate inca 68,74 ha de padure. Pina la urma, edilii de la Malu Mare nu stiu ce fel de padure vor mai primi, deoarece in unele locuri nu au mai ramas nici macar buturugile de la copacii taiati.
Cinci cladiri revendicate
Fostii proprietari ai conacelor sau cladirilor importante din Malu Mare si le-au revendicat, conform Legii 10/2001.
La Ghindeni, mostenitorii boierului Davidescu au revendicat conacul in care acum functioneaza gradinita satului si pentru care au cerut 30.000 USD. Si cladirile Penitenciarului Craiova, care i-au apartinut boierului Chiritescu, le cer inapoi mostenitorii acestuia. Hanul de la Preajba a fost revendicat de nepotii lui Stancalie, iar sediul primariei, de mostenitorii lui Ionescu. Cei care cer primaria inapoi au uitat ca au mai cerut-o o data, conform unei alte legi, 112/1995, si au incasat si despagubirile…