6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSute de oameni au alergat pentru o inimă sănătoasă

Sute de oameni au alergat pentru o inimă sănătoasă

Craiova a intrat în rândul oraşelor care celebrează Ziua Mondială a Inimii. Sute de copii şi adulţi au alergat ieri la Crosul şi Promenada Inimii. În centrul atenţiei au fost un bărbat de 101 ani şi un copil de doar patru ani, exemple vii că trebuie să ai grijă de sănătate la orice vârstă.

Sute de craioveni s-au adunat ieri-dimineaţă în centrul oraşului pentru o porţie de sport şi sănătate. Evenimentul care i-a scos din casă au fost Crosul Inimii şi totodată Promenada Inimii, ambele prilejuite de sărbătorirea Zilei Mondiale a Inimii. Startul crosului s-a dat din zona McDonald’s, iar finişul a fost în Piaţa „Mihai Viteazul“.
Marin Dumitrescu a fost vedeta evenimentului. Nea Mimi, aşa cum îl cunoaşte lumea, are 101 ani şi a venit însoţit de nepot şi de strănepot. Nu a alergat, dar se mândreşte că a participat la promenadă. Cu pălărie pe cap, îmbrăcat în sacou, pantaloni de stofă şi pantofi, bătrânul a dat o lecţie de viaţă tuturor.
Dacă cei mici sunt greu de urnit din faţa calculatoarelor, nea Mimi a acceptat din prima provocarea a doi medici. „Datorită doctorilor Militaru și Botezatu mă aflu în mijlocul acestor oameni minunați ai Craiovei. Doctorul Botezatu mi-a zis: «Unchiule, nu trebuie să lipsești de la acest eveniment». Am ascultat și mă bucur că am venit să mă cunoască lumea. Eu am probleme doar cu inimioara, dar o tratez la doctorul Militaru. Sunt un copil ascultător și iau medicamentele“, a spus bătrânul.

„La 75 de ani am făcut flotări, iar gimnastică fac zilnic“

Cum poţi să ajungi la 101 ani şi să fii sănătos tun? Marin Dumitrescu are reţeta longevităţii şi a spus-o răspicat în faţa participanţilor la eveniment. „Am renunțat la tot ceea nu este sănătos. La grăsime, la alcool, la tutun, sare“, a spus onorabilul domn, care a trecut de un secol de viaţă. Dacă nu face mişcare o zi, nea Mimi „se simte bleg“ şi, după ce a participat la Promenadă, ne-a promis că o să-l vedem mai des la asemenea concursuri: „Am făcut sport în permanență, pentru că simt nevoia. La 75 de ani am făcut flotări. Gimnastică fac zilnic. De trei-patru ori pe săptămână merg în parc, iar, dacă nu pot, fac gimnastică în casă. E prima dată când am participat, voi mai veni cu plăcere, până la 110 ani“.

Cel mai vârstnic participant de 101 ani alături de cel mai tânăr de numai patru ani
Cel mai vârstnic participant de 101 ani alături de cel mai tânăr de numai patru ani

„Şefu’“, cel mai tânăr participant

La polul opus, cel mai tânăr participant a fost un băieţel de patru ani, care a alergat alături de familie. El a fost ca argintul viu şi a primit un premiu special. Când prezentatorul l-a întrebat cum îl chemă, băiatul a spus de câteva ori la microfon să audă toată lumea „Şefu’“, refuzând să-şi spună numele.
Pe lângă cel mai tânăr şi cel mai vârstnic participant, au fost premiaţi şi primii trei clasaţi pe categorii: sub 18 ani şi peste 18 ani, masculin şi feminin. Gazeta de Sud, partener media al evenimentului, a oferit premianţilor 14 abonamente pe trei luni.

România, fruntaşă la bolile cardiovasculare

Medicii cardiologi, organizatori ai evenimentului, împreună cu Rotary Craiova, au fost bucuroşi că un număr atât de mare de craioveni au răspuns invitaţiei la mişcare. Dr. Constantin Militaru, medic primar cardiolog la Spitalul de Urgenţă Craiova, este cel care a iniţiat acţiunea, dorind să tragă un semnal de alarmă.
„Evenimenul de astăzi trebuie văzut ca un început în conştientizarea grijii pe care trebuie să o avem faţă de sănătate, faţă de inima noastră. Numărul foarte mare de participanţi ne arată că oamenii sunt dornici să participe la astfel de acţiuni şi asta ne încurajează să organizăm şi în viitor alte acţiuni de acest gen. Oamenii trebuie să înţeleagă că pentru a avea o inimă sănătoasă este nevoie de mişcare şi de alimentaţie sănătoasă. Urmând aceste lucruri putem preveni bolile cardiovasculare“, a spus medicul.
Şefa Clinicii de Cardiologie a Spitalului de Urgenţă Craiova, conf. dr. Rodica Muşetescu, a salutat iniţiativa doctorului Militaru, având în vedere că este primul eveniment de acest fel organizat în Craiova. „Pentru a fi veşnic tânăr trebuie să îţi păstrezi inima tânără. Şi poţi face asta făcând mişcare, având o viaţă ordonată. Boala cardiovasculară este principala boală de care suferă omenirea, iar noi suntem pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte riscul de mortalitate. Mesajul evenimentului este că trebuie să luptăm pentru prevenirea duşmanului numărul unu al existenţei umane“, a declarat dr. Rodica Muşetescu.
Profesor doctor Cristian Spulbăr, preşedintele Rotary Club Craiova, a sfătuit oamenii să dedice măcar o zi pe săptămână mişcării: „A fost un eveniment reuşit, care ne arată că oamenii sunt dornici să participe la acţiuni de acest gen. Foarte multe ONG-uri atrag atenţia că problemele noastre cotidiene trebuie lăsate în şase zile lucrătoare, iar a şaptea zi trebuie alocată familiei şi activităţilor relaxante. Mâine este Ziua Inimii şi evenimentul de astăzi deschide Săptămâna Inimii. Craiova s-a aliniat celor 35 de oraşe care astăzi au avut acelaşi ritm de bătaie a inimii. Este o bucurie pentru noi că am pus oraşul nostru pe harta inimii din România, şi aş putea spune, prin extensie, pe harta globală“.
Tot în cadrul acestui eveniment, la Opera Română a avut loc ieri spectacolul „Anotimpurile Inimii“, iar în același timp în foaier s-a organizat o expoziție de artă cu sprijinul elevilor de la Liceul „Marin Sorescu“ și al studenților de la UMF Craiova.
Crosul Inimii şi Promenada Inimii au fost organizate de Asociația de Sprijinire a Cardiologiei din Oltenia și Rotary Craiova, în parteneriat cu Primăria Craiova, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, Direcția de Sănătate Publică, Fundația Română a Inimii, Societatea Studenților Mediciniști din Craiova, Liceul de Artă „Marin Sorescu“, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, CSM Craiova, CS Universitatea Craiova și LPS „Petrache Trișcu“ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS