Zeci de proprietari de cabane şi pensiuni din Rânca – Gorj au depus o plângere penală împotriva Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru abuz în serviciu la închiderea şoselei Transalpina în vara anului 2014. Sesizarea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci şi este semnată de aproximativ 20 de proprietari de cabane din Rânca şi 25 de agenţi economici din zona Novaci. În plângere este vizat şi Narcis Neaga, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, precum şi Ion Tudor, directorul Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale. Potrivit documentului depus la procurori, Compania Naţională de Drumuri, prin intermediul secţiei locale de Drumuri Naţionale, a închis şoseaua Transalpina pe toată perioada acestui an, în care drumul putea să fie tranzitat.
Pagube de milioane de lei
Din cauza măsurilor luate de reprezentanţii statului, cabanierii susţin că închiderea Transalpinei le-a adus în acest sezon turistic pagube de milioane de lei. Şoseaua a adus în ultimii ani zeci de mii de turişti care au folosit unităţile de cazare din Rânca. Este vorba chiar şi de turişti veniţi din diferite colţuri ale Europei, să admire frumuseţea peisajelor de pe Transalpina. În pagubă au ieşit şi localnicii din oraşul Novaci şi din comunele învecinate, care îşi comercializau produsele tradiţionale de-a lungul şoselei. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România nu a reuşit nici până în prezent să rezilieze contractul cu firma constructoare ROMSTRADE, al cărui patron are probleme cu legea. Lucrările au fost stopate după ce au fost realizate în proporție de 80% şi mai sunt de montat elementele de siguranţă, de turnat asfalt pe câţiva kilometri şi chiar de efectuat reparaţii în anumite zone, unde şoseaua s-a degradat.
Dezastru la încasări, rate neplătite către bănci
Constantin Pănescu, reprezentantul Asociaţiei Concesionarilor Corneşu Mare, cea care a depus plângerea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci, a declarat că decizia de închidere a şoselei Transalpina a reprezentant un dezastru pentru cei aproape o mie de deţinători de cabane, pensiuni şi hoteluri din Rânca. Pănescu susţine că poate demonstra cu acte scăderea încasărilor în această vară, în raport cu ultimii doi ani, când s-a circulat fără restricţii pe Transalpina. „Cine îmi plăteşte mie ratele în bancă? Eu am 25.000 de lei rate lunare în bancă, pentru că eu am luat bani grei de la bancă să fac pensiunea. Este un dezastru ce s-a întâmplat. Avem fotografii, avem filmat totul, când cei de la Drumurile Naţionale au închis drumul în iulie. Cum să mai vină turistul când primeşte astfel de semnale. Am avut delegaţii din Polonia, din Moldova şi din alte state europene care şi-au anulat cazările, când au auzit că nu pot tranzita Transalpina. Nu ai ce să le mai explici. Culmea este că avem adresă de la CNADR, cum că drumul este predat constructorului, atunci cum iau decizia să îl închidă? Este clar conturată o faptă de abuz în serviciu. Aşteptăm procurorul să ne cheme să ne ia declaraţii. Este foarte simplu să demonstrăm cu acte veniturile şi se va vedea scăderea. Eu pe doi ani am avut încasări de un milion de lei şi acum am ajuns la 25.000 de lei. Nu se poate aşa ceva. Nu am bani nici de lemne pentru iarnă“, a declarat Constantin Pănescu. Acesta a spus că va merge în fruntea unei delegaţii la guvern pentru a sta de vorbă cu premierul şi cu miniştri din cabinetul Ponta pe tema închiderii Transalpinei şi a problemelor apărute în Rânca din această cauză.
Ion Tudor susţine că doar a semnalizat că începe un drum în lucru…
Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, a declarat că nu poate să comenteze ca reprezentant al instituţiei publice faptul că este subiectul unei plângeri penale. „Eu nu pot să comentez nimic, mai ales dacă plângerea e şi împotriva directorului general Narcis Neaga şi împotriva Companiei. Probabil că va exista un punct de vedere al Companiei în legătură cu acest subiect. Pot să am un punct de vedere ca simplu cetăţean şi nu pot să spun decât că mă mâhneşte ce se întâmplă. Ne-am zbătut să ţinem drumul deschis între Novaci şi Rânca astă-vară şi am căutat soluţii să se poată circula şi peste Vârful Păpuşa. Aşa cred unii că se vor procopsi. Aşa e la disperare. Nu pot să fiu de acord cu această plângere. Aşa e în ţara asta. Eu sunt avocat şi vă spun că plângerea este nefondată. Drumul nu ne aparţine nouă, ci constructorului… E închis, dar s-a circulat. Noi nu am închis drumul cabanierilor, ci am semnalizat că se termină drumul administrat de noi DN67 C şi începe un drum în lucru. Dacă începea de acolo o prăpastie să îl fi lăsat aşa? Iarna este adevărat că am pus parapeţi şi panouri cu <<Drum închis>>. Eu mi-am semnalizat drumul. Şi până la urmă beneficiar al drumului în lucru era tot Compania, chiar dacă manager de trafic este constructorul. Dar tot Compania şi IGPR-ul verifică modul în care este gestionat traficul pe tronsonul respectiv. Să se documenteze mai bine cei care fac plângeri. E păcat că şi-au trecut unii numele pe o astfel de plângere. Până la urmă putem şi noi să demonstrăm că au urcat sute de maşini la Rânca astă-vară şi că au fost pline pensiunile şi cabanele. Până la urmă, e libertatea turistului să meargă unde vrea. Doi ani s-a circulat pe Transalpina şi de ce nu a mai făcut nimeni plângere. Nu a mai fost nimeni blocat. Pe undeva sunt de înţeles… De rezilierea contractului nu pot să spun mai multe, decât că este un proces dificil, din cauza garanţiilor mari de execuţie. Se renunţă greu la ele“, a precizat Ion Tudor.