-6.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljRestaurant în locul crescătoriei de fazani de la Cobia?

Restaurant în locul crescătoriei de fazani de la Cobia?

În fazaneria de la Cobia nu se mai cresc fazani de anul acesta. În schimb, frumoasa casă de vânătoare ar putea adăposti oaspeți la chefuri, nunți și botezuri.
În fazaneria de la Cobia nu se mai cresc fazani de anul acesta. În schimb, frumoasa casă de vânătoare ar putea adăposti oaspeți la chefuri, nunți și botezuri.

Fazaneria de la Cobia a produs zeci de mii de fazani care au fost livrați la export de-a lungul anilor. Acum s-a sistat creșterea păsărilor, iar noul chiriaș care plătește o sumă de nimic Direcției Silvice pentru cele șapte hectare pe care se întinde fazaneria și pe casa de vânătoare (833 de lei pe lună) vrea să facă restaurant în această locație.

În 1987, la trei kilometri de orașul Segarcea, Direcția Silvică Dolj înființa fazaneria Cobia. Investiția se întinde pe o suprafață de șapte hectare, în pădure, la care se adaugă o impozantă casă de vânătoare, aflată în curtea interioară a fazaneriei. La vremea respectivă, se populau fondurile de vânătoare cu fazani din această crescătorie. Pe atunci, la Cobia se puteau crește 30.000 de fazani pe an. O mare parte a producției de fazani ajungea la export, în special în Italia. „Un fazan se vindea atunci la export cu zece dolari bucata“, a explicat Marian Stoenescu, inginer silvic la Compartimentul Producție și Vânătoare din cadrul Direcției Silvice Dolj.
În 2006, statul a oprit temporar producția de fazani. De atunci a început declinul. „Din cauza gripei aviare, care a afectat și fazaneria din Cobia, s-a ajuns la închiderea acesteia. Nu au murit păsări, pentru că nu se intrase atunci pe ciclu de producție. Erau doar reproducătorii, care produceau ouă. S-a închis atunci fazaneria, intrând în conservare, iar ulterior, conducerea Direcției Silvice Dolj de atunci, cu aprobarea Regiei Naționale a Pădurilor, a hotărât închirierea fazaneriei sau vânzarea acesteia. S-au încercat mai multe variante de vânzare și de închiriere și toate eșuate. În 2011, după mai multe anunțuri prin presă, prin sistemul de licitații al nostru s-a închiriat unei societăți din Craiova, care este și acum acolo“, a spus Marian Stoenescu, inginer în cadrul Direcției Silvice Dolj.

De anul acesta nu se mai cresc fazani la Cobia

În 2011, particularul care a închiriat fazaneria a reluat creșterea păsărilor, dar de anul acesta iarăși s-a oprit.
Noul chiriaș este Petrosilva Sud SRL, o firmă înregistrată în comuna Podari, sat Livezi. Reprezentantul firmei, Stancu Dragotă, a povestit de ce a sistat producția de fazani la Cobia din 2014: „Am închiriat pentru că am dorit să cresc fazani în continuare acolo, dar nu mai este rentabil. Prețul unui fazan este de 50 de lei, dar dacă nu îl dai la cinci luni de când a ieșit din ou, atunci nu mai e rentabil. Se cheltuiesc mulți bani cu furaje, vaccinuri, plus ochelarii speciali care se pun la cocoși, ca să nu se mănânce între ei. Mai vindeam câte doi – cinci fazani la particulari, dar nu se merita. Eu sperasem că, după ce s-au dat la licitație fondurile de vânătoare, se vor popula cu fazani de la noi, de la Cobia, dar nu a fost așa“, a spus Stancu Dragotă. Întrebat ce va face la Cobia dacă nu mai crește fazani, el a evitat să spună ce va face în casa de vânătoare și în incinta fazaneriei, dar a specificat că va menține în continuare contractul de închiriere.
Direcția Silvică nu va rezilia contractul acum, chiar dacă nu se mai cresc fazani în incinta respectivă. „Atâta timp cât chiriașul nostru plătește regulat și la termenele stabilite în contract chiria, nu avem nici un motiv să reziliem contractul, mai ales că ne asigură cheltuielile de întreținere a fazaneriei, plus impozitul“, a spus Stoenescu. În prezent, Direcția Silvică Dolj populează cele opt fonduri de vânătoare pe care le mai deține (din cele 77 de fonduri de vânătoare din județ) cu fazani aduși din alte crescătorii din Prahova și Giurgiu.

Nu mai există incubatoare și voliere

Primarul orașului Segarcea, Nicolae Popa, susține că fazaneria s-a distrus de-a lungul timpului, iar echipamentele au fost înstrăinate: „În această fazanerie se creșteau 15.000 – 20.000 de fazani anual care erau vânduți la export, dar cu timpul, și această investiție a Direcției Silvice Dolj a dispărut. Volierele care fuseseră acolo s-au desființat, incubatoarele au fost vândute. Discutând cu acest domn Stancu de la Podari am aflat că a închiriat fazaneria pentru a face restaurant și o grădină de vară. Până în prezent, nu a făcut nimic“.
Noul chiriaș, Petrosilva Sud SRL, plătește 833 de lei pe lună pentru toată „moșia“ de la Cobia. Suma mai poate fi exprimată astfel: 10.000 de lei pe an, respectiv 119 lei pe lună pe hectar. Chiriașul spune că a renovat casa de vânătoare cu banii lui, aspect recunoscut și de Direcția Silvică.

De la crescătorie de fazani, la nunți și botezuri?

Marian Stoenescu, inginer în cadrul Direcției Silvice Dolj, a fost reticent în a dezvălui valoarea contractului de închiriere a fazaneriei Cobia semnat cu chiriașul Petrosilva Sud SRL,  cu sediul în Livezi
Marian Stoenescu, inginer în cadrul Direcției Silvice Dolj, a fost reticent în a dezvălui valoarea contractului de închiriere a fazaneriei Cobia semnat cu chiriașul Petrosilva Sud SRL,
cu sediul în Livezi

Dacă pe vremuri la Cobia era o crescătorie de fazani renumită peste hotare, de acum înainte e posibil să se facă nunți și botezuri în incintă, dacă Direcția Silvică își dă acceptul și modifică acel contract de închiriere (respectiv clauzele despre menținerea obiectului de activitate al fazaneriei). Reprezentantul Direcției Silvice care s-a ocupat de contractul de închiriere, Marian Stoenescu, susține că prin contract, Petrosilva Sud SRL „este obligată să efectueze activitatea de creștere a păsărilor, păstrând, în principal, specificul investiției“. Totuși, inginerul silvic respectiv s-a contrazis, în cele din urmă el susținând că noul chiriaș poate să facă restaurant în pădurea de la Cobia, în casa de vânătoare, pe motiv că „destinația casei de vânătoare este pentru cazare și servicii de restaurant. Da, poate să facă restaurant acolo, pentru că noi, în unitățile noastre, mai servim și masa“, a arătat Stoenescu.

Stancu vinde firma care a închiriat fazaneria

După ce nu i-a mers cu creșterea fazanilor, Stancu Dragotă s-a gândit să vândă afacerea, motiv pentru care a introdus deja în actele firmei o altă persoană, pe Elena Corina Iordache, căreia i-a vândut 50% din părțile sociale ale societății și care este acum administrator.
Potrivit Registrului Comer­­­țului, asociate în firma respectivă sunt două femei: Anghelina Vârvoreanu și Elena Corina Iordache. Potrivit unor surse apropiate afacerii, Anghelina Vârvoreanu ar fi soția lui Stancu Dragotă. Cei doi mai figurează ca administratori într-o altă firmă, Autofresh Rosi SRL, care este un service auto. Pe viitor, soția lui Dragotă, Anghelina, ar urma să se retragă definitiv din firma Petrosilva Sud, potrivit surselor noastre.
Societatea are un punct de lucru deschis exact la Cobia, iar obiectele de activitate autorizate la acel sediu secundar sunt legate nu doar de creșterea păsărilor, ci și de: „Creşterea bovinelor de lapte“, „Operațiuni de mecanică generală“, „Creșterea porcinelor“.
Chiar dacă Stancu vinde firma altor persoane, pentru ca viitorii proprietari să mențină la Cobia contractul de închiriere încheiat cu Direcția Silvică Dolj, noul proprietar al firmei ar trebui să mențină obiectul de activitate inițial al fazaneriei. Direcția Silvică Dolj susține că obiectivul investițional nu poate fi folosit în alte scopuri.
Dar știu oare viitorii proprietari/asociați ai Petrosilva Sud SRL că ei cumpără o firmă care are voie doar să crească fazani la Cobia pe perioada contractului?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS