9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjTurnul CET ar putea găzdui un restaurant sau o centrală eoliană

Turnul CET ar putea găzdui un restaurant sau o centrală eoliană

Turnul CET este cea mai înaltă construcţie din oraş
Turnul CET este cea mai înaltă construcţie din oraş

Autorităţile din Târgu Jiu se pregătesc să îi dea o întrebuinţare turnului CET din partea de sud a municipiului. Este vorba de o construcţie înaltă de 256 de metri care, în prezent, nu mai are nici un fel de utilitate şi care se află în administrarea municipalităţii. Cu toate că au fost în ultimii ani mai multe propuneri privind demolarea turnului, care este cea mai înaltă construcţie din municipiul Târgu Jiu, autorităţile nu au dus niciodată până la capăt ideea de a pune la pământ ceea ce ar fi trebuit să fie turnul de evacuare a fumului rezultat în urma arderii cărbunelui în centrala termică a municipiului Târgu Jiu. Aceasta ar fi trebuit să fie pusă în funcţiune în 1990 şi urma să fie cea mai nouă din România. Proiectul a fost însă abandonat, iar întreaga zonă a fost demolată aproape complet şi o parte din terenuri retrocedate foştilor proprietari. Dacă ar fi existat CET-ul din Târgu Jiu ar fi furnizat apă caldă şi căldură în sistem centralizat. În prezent, toate apartamentele din oraş sunt dotate cu centrale proprii.

Restaurant la o cotă ameţitoare

Unul dintre cei care nu sunt de acord cu demolarea turnului CET este directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu, Marius Ionescu. Acesta a declarat că în ultimele luni a luat legătura cu mai mulţi specialişti pentru a găsi o utilitate fostului turn de evacuare a fumului. Există deja câteva idei de utilizare a construcţiei, iar municipalitatea urmează să se decidă care va fi pusă în practică. Principiul de bază ar fi ca turnul uriaş să fie transformat în atracţie turistică şi să ofere posibilităţi de agrement turiştilor: „Este proiectul meu de suflet şi nu trebuie să demolăm acest turn. Vor fi realizate o serie de studii asupra rezistenţei clădirii şi sunt o serie de idei pe care le luăm în calcul. Turnul este gol în interior. Există posibilitatea de a realiza un restaurant la ultima cotă şi ar fi ceva deosebit pentru amatorii de senzaţii tari, să serveşti masa la peste 200 de metri înălţime. Am vorbit şi cu o echipă de tineri arhitecţi pentru a ne prezenta ideile lor pentru punerea în valoare a turnului. Există posibilitatea, dacă se poate realiza tehnic, să fie amenajată o centrală eoliană uriaşă prin montarea unei elice în vârful turnului. De asemenea, există interes din partea unor firme pentru a amenaja o platformă în vederea practicării sporturilor extreme, paraşutism, parapantism sau alte sporturi pe care puţini se încumetă să le practice, cum ar fi acele sărituri având însă toate elementele de siguranţă“, a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu.

Piaţa acoperită este gata

Alt proiect al Primăriei Târgu Jiu, care se va materializa în această toamnă, este prima piaţă de legume-fructe închisă complet. La clădirea care oferă o suprafaţă desfăşurată de 1.200 de metri pătraţi se realizează ultimele retuşuri, pentru a putea fi dată în folosinţă la jumătatea acestei luni, când vor fi organizate Zilele Recoltei în Târgu Jiu. Investiţia depăşeşte două milioane de lei şi le oferă comercianţilor şi cumpărătorilor condiţii propice desfăşurării activităţii de comerţ atât vara, cât şi iarna. Scopul pieţei acoperite este protejarea produselor pe timp de ger, dar şi pe timp de caniculă, clădirea fiind dotată cu sisteme de încălzire, dar şi cu aparate de aer condiţionat. Imobilul are două niveluri şi poate găzdui 160 de mese. În Piaţa Centrală, care are doar acoperiş, sunt 190 de mese. Există deja un interes din partea comercianţilor de a folosi iarna mesele din piaţa închisă. Ambele pieţe vor fi folosite simultan, iar în piaţa închisă vor putea fi comercializate şi produse industriale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS