6.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportZoli nu a fost uitat

Zoli nu a fost uitat

Craiova fotbalistică nu-și uită legendele. Îi cinstește cum se cuvine pe marii jucători care au scris istorie în tricoul alb-albastru al Universității Craiova, fie când le este ziua onomastică, fie când îi comemorează pe cei care au trecut în lumea de dincolo. Ieri-dimineață, câţiva dintre membrii familiei Craiova Maxima, în speță Silviu Lung, Adrian Popescu, Sorin Cârţu, Costică Donose, Nicolae Negrilă, Nae Ungureanu, Gheorghiţă Geolgău, Aurică Beldeanu, plus mai tânărul Emil Săndoi și managerul general al CS Universitatea Craiova, Felix Grigore, au fost prezenți la mormântul lui Zoli Crișan, împlinindu-se 11 ani de la trecerea în neființă. Cu toții au aprins lumânări, au pus flori și au rememorat momentele frumoase petrecute alături de marele fotbalist, al cărui șut „scutura“ bara Benficăi în 1983. Un moment emoționant l-a oferit Emil Săndoi, antrenorul CS Universității Craiova sărutând, cu lacrimi în ochi, crucea lui Zoli. „E un gest frumos, îl respect“, a punctat Aurică Beldeanu, rostind apoi câteva cuvinte despre fostul său coleg: „S-a scurs mult prea repede timpul. Mie mi-a lipsit Zoli în acești 11 ani, pentru că am amintiri plăcute, atât fotbalistic, cât și sentimental. Mare păcat că s-a dus așa devreme, la doar 48 de primăveri. Zoli a fost un băiat extraordinar, un om care nu a făcut rău nimănui și care a iubit mult viața. Am discutat cu el multe intimități, multe lucruri despre viață, i-am spus secrete și uite că s-a dus în pământ cu ele. Era un tip vesel, dar în primul rând foarte inteligent, care mai avea multe de spus în această viață“.
Foștii componenți ai Craiovei Maxima au depus jerbe şi au aprins lumânări și la mormintele lui Costică Ştefănescu şi Cristi Neamţu, aflate tot pe Aleea Eroilor din cimitirul Sineasca. „Nu ne uităm valorile și eu zic că este un lucru frumos. Sunt gesturi normale, pentru că au fost prietenii noștri și nu trebuie să fie uitați“, a punctat Beldeanu.

„A fost un om deosebit“

Antrenorul secund al CS Universitatea Craiova, Adrian Popescu, unul dintre foștii colegi de cameră ai lui Zoli Crișan din anii 1980, a afirmat că fotbalul autohton a pierdut un mare fotbalist și un om de mare valoare.
„Zoli nu mi-a fost numai coleg de cameră, a fost un prieten și un om deosebit, de o inteligență aparte, pe lângă faptul că era un mare fotbalist. Viața e cam dură, acei oameni buni, corecți, deosebiți pleacă mai devreme dintre noi. Mare păcat pentru fotbalul românesc, pentru modul în care a evoluat Zoli în teren și în afara lui. Ne lipsește atât ca prieten și coleg, cât și ca un om, ar fi fost de referință pentru fotbaliștii din ziua de azi. A însemnat enorm pentru fotbalul craiovean și românesc, un fotbalist cu F mare, care a dat mult echipei naționale, un jucător de clasă“, a spus Adrian Popescu, pentru GdS.
Acesta a plecat împreună cu grupul de la cimitir, dar s-a întors după numai câteva minute cu alte lumânări și flori, de data asta pentru Cristi Neamțu, pe care l-a avut pentru o scurtă perioadă elev. „Într-adevăr, m-am întors special pentru Neamțu, pentru că doar la el nu am fost pregătit cu ce-mi trebuia. Nu știam că mormintele sunt așa de aproape și a fost un elev al meu, un băiat cu un caracter deosebit. Promitea ca fotbalist, dar soarta i-a fost nefastă“, a spus Adrian Popescu, moment în care și-a făcut apariția și mama fostului portar al Craiovei, Ioana Cioboată. „Vă mulțumesc pentru gestul făcut, Cristi vă aprecia mult. Din păcate, la domnul Crișan rar văd să fie mișcat ceva la mormânt. De regulă eu vin și aprind lumânări și la dânsul, și la Costică Ștefănescu atunci când vin la Cristi. Nu pot să fiu indiferentă“, i-a spus Ioana Cioboată lui Adrian Popescu.

Zoltan Crişan – Biografie

– s-a născut pe 13 mai 1955, la Oradea, și a decedat pe 14 octombrie 2003;
– junior: Minerul Baia Mare, antrenor – Ştefan Wais;
– debut în Divizia A: U Cluj – Universitatea Craiova 1-1
(11 august 1974, antrenor Craiova – Constantin Cernăianu);
– debut în echipa naţională A: Israel – România 0-1(4 decembrie 1974, selecţioner – Valentin Stănescu).
Cifrele carierei:
– meciuri – goluri: în Divizia A 304 – 50 (a jucat pentru Universitatea Craiova, FC Bihor, FC Olt Scorniceşti, Chimia Râmnicu Vâlcea);
– meciuri – goluri: echipa naţională: 41 – 4;
– meciuri – goluri cupe europene: 30 – 5 (toate cu „U“ Craiova).
Palmares:
– campion cu „U“ Craiova în 1980, 1981;
– câştigător al Cupei României cu „U“ Craiova în 1977,1978, 1981, 1983;
– sfertfinalist al Cupei Campionilor Europeni în 1982 cu „U“ Craiova;
– semifinalist al Cupei UEFA în 1983 cu „U“ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS