2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025

I-am prins!

Repartizarea fără ședință publică a orelor vacante de istorie de la Colegiul „Gheorghe Chițu“ din Craiova a agitat apele la vârful ISJ Dolj. Conducerea inspectoratului a încercat să se spele pe mâini de caz, luând măsuri rapide la nivelul școlii. În replică, pe surse a apărut o copie după o adresă trimisă de colegiu către ISJ, care întoarce spectaculos situația în acest scandal.

Scandalul privind repartizarea orelor vacante/rezervate în anul școlar 2014 – 2015 explodează în curtea ISJ Dolj. După cum relatam în ediția de luni a GdS („Profesori pe pile la Colegiul „Gheorghe Chițu“ din Craiova?“ – 13 octombrie 2014), șapte ore de istorie au fost atribuite fără ședință publică candidatei Andreea Cristina Cîrstea, care a obținut cea mai mică notă (5,00) la proba scrisă a examenului organizat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj, pe 21 iulie, pentru ocuparea posturilor vacante în învățământul preuniversitar. Potrivit metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic, repartizarea posturilor se face în ședință publică, în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la concurs (art. 90, alin. (1) lit. b). În timp ce Andreea Cristina Cîrstea (media 6,25), candidat fără grad didactic și fără experiență în învățământ, a obținut ore la CNE „Gheorghe Chițu“ din Craiova, colegii săi cu medii mari au fost nevoiți să meargă în mediul rural. Conducerea CNE „Gheorghe Chițu“ a declarat pentru GdS că orele nu au fost scoase în ședință publică „dintr-o scăpare“. „S-a vorbit cu doamna inspectoare (Mădălina Neațu – resurse umane ISJ Dolj), poate dintr-o scăpare nu au ajuns la dumneaei. Dar vor fi anunțate la proxima ședință publică“, a precizat inițial directorul adjunct al colegiului, George Calafeteanu.

ISJ a luat măsuri

Reprezentanții ISJ Dolj au susținut săptămâna trecută că nu cunoșteau situația de la CNE „Gheorghe Chițu“. „La momentul acesta nu cunoaștem situația. După ce o să cunoaștem situația, vom chema conducerea unității și vom discuta cu privire la cazul în speță, vom vedea când s-a ocupat postul și dacă a anunțat sau nu orele respective la ISJ“, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj, Mihăiță Stoica. În ediția de luni a GdS, ne exprimam dubiile că ISJ nu cunoștea situația, având în vedere că Andreea Cristina Cîrstea a declarat că semnase deja contractul de muncă. Or, potrivit metodologiei, contractul de muncă se semnează numai după decizia de repartizare din partea inspectoratului. În plus, directorul adjunct George Calafeteanu ne dezvăluia, la vremea respectivă, că 13 ore vacante de limba franceză au fost date la plata cu ora, fără ședință publică, cu acordul inspectoratului. „Sunt ocupate conform deciziei inspectoratului, nu hotărâm noi“, a su­bliniat Calafeteanu.
Ieri, inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Lavinia Craioveanu, a declarat că inspectoratul a luat deja măsuri în cazul CNE „Gheor­ghe Chițu“: „Am constatat că aceste ore au fost declarate vacante după începerea anului școlar. Cadrele didactice care aveau gradul I și peste 25 de ani vechime și-au micșorat normele de la 18 la 16 ore, conform legii. Domnul director a repartizat orele acestei domnișoare (Cristina Andreea Cîrstea). Am constatat că un cadru didactic avea în norma didactică o completare (deși este titular pe istorie) ore de geografie. Am dispus să fie încadrat 100% cu ore de istorie. Astfel, la nivelul școlii s-au eliberat patru ore de geografie care, alături de cele trei ore de istorie rămase, vor fi scoase în ședința publică de săptămâna viitoare“, a declarat Lavinia Craioveanu.

O adresă pierdută

După măsurile luate de ISJ Dolj, la redacția GdS a sosit o copie xerox a adresei prin care conducerea Colegiului „Gheorghe Chițu“ a transmis către inspectorat lista orelor vacante după începutul anului școlar și numele profesorilor repartizați pentru suplinirea lor, până când acestea vor fi scoase în ședință publică. Conform adresei nr. 4638/ 16 septembrie 2014, orele au fost atribuite către: Ștefan Mazilu – chimie (5,66 ore); Ana Maria Dumitru – economie/educație antreprenorială (6,47 ore); Adeluța Sârbu – economic, administrativ, comerț și servicii (16 ore); Cîrstea Andreea Cristina – istorie (7,33 ore); Gabriela Olaru – fizică (3,94 ore) și biologie (1,89 ore); Constantin Lungulescu – matematică (2,41 ore). Așadar, conform adresei respective, ISJ Dolj cunoștea situația orelor vacante de la CNE „Gheorghe Chițu“, dar nu le-a scos pe toate în ședință publică. Dovadă că pe lista orelor vacante publicată pe 19 septembrie pe site-ul ISJ Dolj figurează doar orele de economie/educație antreprenorială (6,47 ore) și economic, administrativ, comerț și servicii (16 ore).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS