Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a transmis o petiţie ministrului Energiei, Răzvan Eugen Nicolescu, în care atrage atenţia asupra situaţiei economice în care se află Complexul Energetic Oltenia(CEO), care a înregistrat pierderi mari.
Potrivit FNME, CEO a înregistrat pe primul semestru din acest an pierderi de 157 de milioane de lei din activitatea de explotare. De asemenea, nivelul creanţelor la data de 30 iunie atinsese peste un miliard de lei. Mai mult decât atât, dintr-un program de achiziţii de 513 hectare de teren pentru extinderea carierelor nu au fost achiziţionate decât 10 hectare.
În petiţie este cuprinsă o listă cu 15 probleme de natură sindicală şi care vizează şi deficienţe în managementul companiei, precum lipsa dialogului social, neaplicarea unor hotârâri judecătoreşti, încălcarea contractului colectiv de muncă sau neîntrunirea comisiei paritare. „De 10 luni nu s-a mai întrunit Comisia Paritară , iar deciziile acesteia de interpretare unitară a C.C.M. au fost înlocuite de decizii ale Directoratului. În ceea ce priveşte reacţia sau lipsa de reacţie a organelor statului, amintim că la adresele transmise către I.T.M.Gorj şi Inspecţia Muncii am primit răspunsuri evazive iar în ce priveşte Prefectura Gorj vă informăm că am depus la această instituţie solicitarea de convocare a Comisiei de Dialog Social pentru a discuta problemele salariaţilor din C.E.O. (adresa cu nr . de înregistrare330 din 26.02.2014la Prefectura Gorj). Domnule Ministru delegat pentru Energie, la nivelul Complexului Energetic Oltenia nu există informare şi consultare, locul acestor prevederi din legislaţia naţională şi directivele europene fiind luat de apariţiile televizate ale managerului corporatist asupra căruia D.N.A. a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu”, se precizează în petiţia semnată de vicepreşedintele FNME, Dumitru Pîrvulescu.
Nu există soluţii la scăderea consumului
La rândul său, managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că societatea pe care o conduce activează pe o piaţă dependentă în mod direct de consumul de energie electrică. Pe fondul crizei economice din ultimii ani, consumul de energie electrică a scăzut în permanenţă de la un an la altul, iar preţul pentru fiecare megavat de asemenea. Din acest motiv, anumiţi producători au probleme mari cu vânzările şi cu menţinerea unui preţ competitiv, în raport cu alţi producători de energie electrică, care beneficiză şi de anumite facilităţi. „Eu pot să-mi dau toţi oamenii afară şi tot nu scot preţul la care se vinde acum energia”, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, structură cu peste 18.600 de oameni care grupează cele mai mari termocentrale pe lignit din ţară.