Scandal din nou ieri în Consiliul Județean Dolj. Consilierii s-au certat pe primele puncte de pe ordinea de zi privind includerea unui nou consilier PSD în locul lui Florinel Stancu și pe plângerea formulată de fostul consilier Dan Păloiu împotriva hotărârii CJ Dolj de a-i vacanta locul. Discuția s-a lăsat cu cuvinte grele, aruncate de o parte și de alta a mesei, între consilierii opoziției și ai puterii, încheindu-se, ca de obicei, cu votul decisiv al majorității.
Primele două puncte de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Dolj au stârnit discuții halucinante, care s-au întins pe mai bine de o oră. Primul punct, privind validarea mandatului de consilier județean pentru Lucian Scărlătescu din partea PSD în locul lui Florinel Stancu, a creat o adevărată discuție juridică pe tema actului legislativ care să fie luat în seamă în vederea numirii.
Unii după lege, alții după ordonanță
Marian Irinei, consilier PNL, a spus că trebuie să se aplice Legea nr. 67/2004 (privind alegerea autorităților administrației publice locale). „Raportul proiectului de hotărâre face referire la Legea nr. 67/2004 și la Ordonanța nr. 55/2014. Conform dispozițiilor legale, și am să mă refer în primă fază la Legea 67, vorbim în speță de două condiții; una de formă și una de fond. Prima este îndeplinită, deoarece aceasta prevede apartenența supleantului la partidul politic pe listele pe care a candidat, dar nu este îndeplinită condiția de fond: confirmarea scrisă semnată de conducerile județene ale partidelor politice care au alcătuit acea alianță, USL. Ceea ce afirmă domnul Barbărasă (secretarul CJ Dolj – n.r.) invocând Ordonanța 55 este greșit (…). OUG 55/2014, care a avut un termen de 45 de zile, a ieșit din vigoare. Noi acum ne raportăm din nou la lege și, în opinia mea, trebuie semnătura celor trei copreședinți (PSD, PNL, PC)“, și-a exprimat Irinei părerea. Punctul său de vedere a fost susținut și de consilierul PDL Alexandru Brezniceanu. „Atunci când două texte de lege sunt contradictorii, prevalează prevederile din noul text de lege“, a luminat situația consilierul UNPR, Gheorghe Bică.
„Aici în sală cine e liderul care primește însărcinările de la PSD? Eu le primesc
de la PDL, recunosc“
Secretarul CJ Dolj, Gheorghe Barbărasă, a precizat că „declararea de drept ca supleant în liste se face în termen de 45 de zile, dar ordonanța nu spune că e valabilă 45 de zile, așa cum cred că am înțeles eu. Să nu confundăm acest termen pentru persoane cu aplicabilitatea ei“, a atenționat Barbărasă.
Până aici, discuția a curs decent. După vot, însă, în urma căruia Lucian Scărlătescu a fost numit noul consilier din partea PSD, Marcel Marcea (PDL) a explodat. „Ceea ce constat de vreo două-trei ședințe este o chestiune veche, domnule președinte Prioteasa. Nu e o chestiune nouă. Prin anul 2003-2004, PSD avea un președinte care se credea stăpânul inelelor aici, în Dolj. Președinte care, ca și acum, a dat bani la primari. Aici nu e nici o legătură cu legalitatea, aici s-a hotărât la PSD. Măcar spuneți ca să nu mai hotărâm aici. S-a hotărât la PSD. Și Hrebenciuc a crezut ceva și ia uitați-l că acum e la pușcărie. Aici, în sală, cine e liderul care primește însărcinările de la PSD? Eu le primesc de la PDL, recunosc“, a înțepat Marcea. „E o inflație de lideri“, i-a răspuns Prioteasa.
Păloiu a chemat CJ Dolj în instanță
Al doilea punct de pe ordinea de zi, privind analizarea plângerii formulate de Dan Păloiu împotriva hotărârii CJ Dolj prin care s-a decis vacantarea locului său de consilier județean, a stârnit amintiri negre consilierilor din opoziție. Vorbim despre ședința de luna trecută („Dan Păloiu, exclus din Consiliul Judeţean Dolj“ – 1 octombrie 2014), când Păloiu a fost exclus din consiliul județean, iar alți colegi ai săi, care au trecut de la PNL la PSD și se aflau într-o situație asemănătoare, au rămas. „Domnule președinte, stimați foști colegi și viitori colegi, aș vrea să vă spun că aveți șansa astăzi să reparați o mare greșeală pe care ați făcut-o acum o lună. Ar fi foarte bine să se întâmple așa, pentru că luni, pe 3 noiembrie, este prima înfățișare la Tribunalul Dolj prin care, cu siguranță, hotărârea de consiliu județean va fi suspendată. Eu sunt sigur că s-au făcut presiuni asupra dumneavoastră pentru a pune acel punct pe ordinea de zi. (…) Ce v-a determinat să treceți acel punct pe ordinea de zi, când nu ați primit nici un act care să confere acest drept? Mie mi se conferă acest drept, să mă adresez Curții de Arbitraj a UNPR? Nu mi s-a conferit acest drept, în momentul de față nu s-a finalizat această excludere a mea din UNPR. În 4 septembrie, eu mi-am depus documentele prin care mi-am declarat independența în consiliul județean. Deci, nu aveați cum să luați o hotărâre fără a avea nici un act legal“, a povestit Păloiu.
Început de meci
Înscris la cuvânt, Alexandru Brezniceanu a spus că el și colegii săi nu vor vota respingerea plângerii lui Dan Păloiu, fiind consecvenți la vot. Pe de altă parte, secretarul CJ Dolj, Barbărasă, a spus că a cerut toate actele justificative de la UNPR și că nu era treaba CJ Dolj să cenzureze actele partidului. Totuși, în ceea ce privește ceilalți doi consilieri, migrați de la PNL la PSD, nu au fost luate în seamă acte semnate de președintele Comisiei de Arbitraj a PNL. Din cauza aceasta, Marian Irinei a luat foc: „Ați spus că țineți cont de documentele semnate de conducerea Comisiei de Arbitraj și ați invocat acest lucru în cazul domnului Păloiu și tot dumneavoastră vă contraziceți că nu țineți cont de președintele comisiei de arbitraj a PNL“.
1-0 pentru Păloiu
Aici a început delirul. „Legea spune «curtea de arbitraj». Scăpați esența problemei. Președintele nu e egal cu Curtea. Legea spune cine hotărăște: curtea de arbitraj“, a spus Barbărasă. Sesizând oportunitatea celor precizate de secretarul CJ Dolj, Păloiu l-a contracarat: „Ați primit răspunsul curții de arbitraj a UNPR?“. „Da“, a răspuns Barbărasă. „Curții de arbitraj, nu comisiei de arbitraj?“, repetă Păloiu. „Comisie, curte…“, a răspuns Barbărasă, dând de înțeles că nu contează că e una ori alta. „La nivel național se vorbea despre curte, iar ultima decizie este a curții. Dumnealor nu au transmis nici un mesaj că sunt dat afară. Dumneavoastră aveți răspunsul comitetului național executiv? Da sau ba?“, a întrebat iar Păloiu. Cu privirea în microfon, Barbărasă a răspuns: „Nu“.
Meciul a fost încheiat de consilierii majorității, care au expediat imediat cele două puncte de pe ordinea de zi. L-au instalat pe Lucian Scărlătescu în funcție și i-au respins plângerea lui Păloiu. Ceilalți nu au votat. „O să lăsăm majoritatea, iarăși, care a decis în trei minute la PSD, la partid. Vă rog frumos, nu le mai împachetați atât de frumos“, a încheiat Marcea către Barbărasă.