7.3 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePracticantii de „alba-neagra“ fac victime printre amatorii de cistiguri

Practicantii de „alba-neagra“ fac victime printre amatorii de cistiguri

Eforturile politistilor slatineni, in a stavili valul de infractori care actioneaza pe raza municipiului, par tot mai inutile pe masura ce legiuitorii „umbla“ la legi. Desi politistii incearca sa-i tina pe infractori la distanta de oamenii cinstiti, legea pare a-i apara pe acestia prin tot felul de chichite. De la inceputul anului si pina in prezent, mai multe persoane au depus plingeri impotriva unor necunoscuti din municipiu, care le-au lasat fara bani in buzunar. Prinsi in mirajul cistigurilor imediate si fara prea mari eforturi, tot mai multi cetateni cad in plasa practicantilor jocului „alba-neagra“. Grupul de infractori loveste mai ales in locurile aglomerate ale municipiului, precum pietele „Fratii Buzesti“ si „Zahana“, Complexul „Vacanta“ si zona „Steaua“. Grupul in cauza, surprins de nenumarate ori in flagrant de politisti, este format din cinci persoane: Adrian Motog, Andrei Elekes, Viorel Mangiru (zis si Paiu), Iancu Stancu si Romeo Petrisor Agapian. De aproximativ cinci ani, persoanele mai sus mentionate sint amendate frecvent de politistii din cadrul Biroului de Ordine Publica, lucru care face ca valoarea totala a sanctiunilor contraventionale pe care acestia le au de achitat sa se ridice la incredibila suma de 1,2 miliarde de lei.

Cele mai sigure victime sint persoanele trecute de virsta a doua, iar peste 95% dintre pagubiti sint persoane, din afara municipiului, care sint in tranzit. Seful Biroului de Ordine Publica din cadrul Politiei Slatina, comisarul Florian Diaconu, a spus ca cei cinci au devenit veritabili profesionisti in psihologia umana: „Au ochii formati si de putine ori se intimpla sa greseasca in privinta comportamentului unui om. Abordeaza persoane necunoscute si mai in virsta, care, de obicei, sint in trecere prin Slatina. Cum acestea nu ii cunosc, ele cad foarte repede in plasa. Majoritatea slatinenilor au ajuns sa-i cunoasca si acum se feresc de ei, dar se mai gasesc si victime“.

Peste 25 de plingeri impotriva practicantilor de „alba-neagra“

Abordati cu promisiuni si vorbe frumoase, de genul: „Imprumuta-ma si pe mine sa-l mai fac o data pe asta ca sa imi iasa si mie un milion, iar jumatate sint ai tai“, sau „Daca stai un minut cu noi ca martor sa il facem pe asta iti iese si tie un procent bun“, cetatenii creduli cad foarte usor in plasa escrocilor. Peste 25 de persoane care au fost pagubite anul acesta la „alba-neagra“ au depus plingeri la politie. Sumele pierdute la joc difera, ele fiind cuprinse intre unu si zece milioane de lei. Greseala celor fraieriti astfel este ca, dupa ce pierd un milion de lei, se incapatineaza sa-si recupereze suma, ajungind ca, in final, sa plece lefteri spre casa. Politistii sint siguri ca numarul celor pacaliti in acest mod este mult mai mare, dar acestia nu reclama fapta la politie din diverse motive. Din pacate, se pare ca legea este de partea infractorilor. Legea nr. 61/1991 prevede, la art. 2, pct. 5, ca „organizarea, ingaduirea si participarea la jocuri de noroc, altele decit cele permise de lege si de natura sa lezeze bunele moravuri (jocurile de tip „alba-neagra“), se pedepseste cu amenda contraventionala“. Cu alte cuvinte, legea pedepseste atit organizatorii, cit si… participantii la joc, fapt care face lesne de inteles de ce fraierii la „alba-neagra“ nu reclama la politie asemenea persoane. In plus, modificarile efectuate asupra legilor dupa anul 2003 au transformat pedeapsa cu inchisoarea pentru astfel de cazuri, in sanctiune contraventionala cuprinsa intre 5-15 milioane de lei, favorizind practic infractorii.

Ultima plingere depusa la Politia Slatina a fost saptamina trecuta, cind un batrin dintr-o comuna din sudul judetului a pierdut la „alba-neagra“ doua milioane de lei. „Nu reusim sa acoperim toate zonele pe care le frecventeaza acesti infractori. Cum noi sintem implicati si in alte actiuni, ei reusesc sa dea o teapa, dupa care dispar. In timp, ei si-au schimbat modul de abordare a persoanelor cinstite, iar acum au ajuns la performanta ca timpul scurs de la intinderea mesei portabile si pina la finalizarea jocului sa nu fie mai mare de patru-cinci minute. Este de ajuns ca patrulele noastre sa lipseasca putin din zona ca acestia sa dea o lovitura intr-un loc, dupa care se muta in alta zona“, a mai precizat comisar Florian Diaconu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS