10.6 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Pe noi de ce ne-a ocolit Mos Nicolae?“

„Pe noi de ce ne-a ocolit Mos Nicolae?“

Mos Nicolae i-a rasplatit noaptea trecuta cu daruri multe pe aproape toti copiii care au fost cuminti si care si-au ascultat parintii, insa tot el a fost cel care i-a pedepsit pe aceia care au fost mai nazdravani si, in loc de dulciuri, le-a pus in ghetute o nuielusa. Nu se stie de ce Mosul i-a ocolit insa pe unii dintre micuti, care nu numai ca au fost cuminti, dar au si muncit din greu pentru a face rost de o bucata de piine ca sa nu moara de foame. Cu lacrimi in ochi, copiii strazii se intreaba: „Pe noi de ce ne-a ocolit Mos Nicolae?“

Multi copii nu au stiut niciodata ce inseamna rasfatul, caldura unui camin sau reuniunea de familie in jurul unei mese imbelsugate. Mos Nicoale sau Mos Craciun sint personaje din povesti.

Georgica, un baietel de numai sase ani, a spus „ajutati-ma si pe mine cu un banut“ inainte de a spune „mama“. Baietelul este orfan si, impreuna cu fratele sau mai mare, este in grija bunicilor din satul Cornetu si pentru ca nici acasa nu are ce minca sta pe strazi cu mina intinsa. „Ne dau vecinii de mincare si cu ce mai cersim, din asta traim“, a spus copilul. Bunicii lui Georgica nu au pensie, dar fac maturi din crengi de mesteacan pe care le vind si asa mai string un ban. „In oras vin cu trenul. Nu platesc ca ma lasa nenea de pe tren fara bani, ca sint mic“, a spus copilul. Georgica Dinu nu a auzit de Mos Nicolae si a intrebat mirat: „Cine e ala? La mine nu a venit niciodata si nimeni nu mi-a spus ca trebuie sa pun ghetele la usa. Nici Mos Craciun nu a venit niciodata si pe el il cunosc din vitrinele magazinelor“, a spus Georgica. Copilul spune ca desi fratele lui are 14 ani, nici el nu il cunoaste pe Mos Nicolae. „Nu avem parinti si sintem amariti, ca bunicii nu au pensie. Cu 50.000 de lei pe care ii cistig intr-o zi ii duc acasa sa cumpere bunica de mincare. Pe seara vine fratele si ma ia, ca si el cerseste pe la semafoare“, a spus copilul.

„La mine nu vin Mos Nicolae si Mos Craciun“

Linga Georgica Dinu, la nici un metru distanta, cerseste si Maria Danes. Fetita are zece ani si este din Racovita. Maria locuieste intr-o cocioaba, impreuna cu fratele ei si cu mama. „Ne-a dat primarul o camaruta veche in care ne ploua, dar nu avem ce sa facem. Noroc cu alocatia pe care ne-o da de la scoala, ca din ea traim. Mama nu are unde sa munceasca“, a povestit Maria. Fata vine si cerseste in Piata Centrala doar simbata si duminica, pentru ca restul zilelor merge la scoala. A auzit de Mos Nicolae, dar la ea nu a venit niciodata. „Cu ce sa vina? Noi murim de foame si mama nu are bani sa ne cumpere bomboane. La mine nu vin Mos Nicolae si Mos Craciun si nici nu vor veni vreodata“, a spus Maria cu ochii plini de lacrimi. Fetita soate din buzunar citeva monede si spune ca de doua ore nu a strins nici macar de o piine. „Mai stau citeva ore si plec cu trenul acasa, poate imi mai dau oamenii ceva prin gara“, a spus Maria Danes.

„Si Sarbatorile din acest an trec fara pom“

Mihai Badu are sase ani si cerseste ca sa isi cumpere de mincare. Copilul este din apropierea municipiului Rimnicu Vilcea, din Colonia Nuci, si acasa mai are sapte frati. „Nu stiu de Mos Nicolae. Eu am datoria sa cersesc. Dimineata mama ne spune ca, daca vrem mincare, trebuie sa aducem bani acasa. Mos Nicolae nu a venit niciodata la mine si nici Mos Craciun, dar nici la fratii mei“, a spus Mihai. Copilul vine dimineata in oras cu fratii lui, iar seara pleaca acasa. „Am si o sora de doi ani, care cerseste cu una mai mare prin oras. Daca oamenii nu ne dau bani murim de foame“, declara Mihai. Copilul cistiga cam 100.000 de lei pe zi si cere mila rimnicenilor in mai multe zone din oras. Mihai spune ca cerseste in fiecare zi in alt loc, iar atunci cind este sarbatoare sta in fata bisericilor pentru ca oamenii ii dau si mincare. Mihai declara ca se uita cu tristete la jucarile din vitrinele magazinelor pentru ca nu a avut in viata lui o jucarie. „Si sarbatorile din acest an trec fara pom si fara jucarii si cred ca niciodata nu voi avea asa ceva“, spune Mihai. Copilul sustine ca parintii ii spun aproape in fiecare an sa nu se gindeasca la Mos Nicolae si la Mos Craciun.

Legende despre Sfintul Nicolae

Mos Nicolae reprezinta o divinitate populara din generatia Sfintilor Mosi, care a preluat numele si data de celebrare a Sfintului Nicolae din calendarul crestin (6 decembrie), sinonim cu Sin Nicoara. Desi in hagiografia crestina Sf. Nicolae este un personaj real (episcop de Myra, mort, probabil, in anul 342) si un aparator al dreptei credinte in Iisus, in calendarul popular are atributii neconforme cu cele ale unui sfint. La noi s-au pastrat o serie de legende si credinte populare.

In unele parti ale Transilvaniei, Sf. Neculai (Nicolai, Nicolae) se mai numeste Sin Nicoara sau Sin Micoara. Prin Bucovina se crede ca Sf. Nicolae este al doilea sfint facut de Dumnezeu, care sta alaturi de Parintele Ceresc, in stinga lui, si ca, in noaptea de Sf. Vasile, Dumnezeu si Sf. Nicolae stau la masa, aratindu-se lumii in lumina cea mare atunci cind cerurile se deschid de trei ori. George Cosbuc povesteste ca pe la Nasaud se spune ca Dumnezeu a pus soarele sa lumineze pamintul, dar acesta, ingrozit de rautatile de aici, voia sa fuga, motiv pentru care Dumnezeu l-a pus strajer pe Sin Nicoara la miazanoapte, iar pe Sin Toader la miazazi.

In Bucovina se spune ca Sf. Neculai a oprit apele potopului care cautau sa inece corabia lui Noe. De asemenea, o serie de colinde ardelenesti ne spun despre rosturile Sf. Neculai pe ape. Prin Bucovina se mai spune ca Sf. Neculai „era betiv mare“, dar avea multa putere: „La Sf. Neculai se roaga oastea cind merge la batalie, ca Sf. Neculai merge calare pe un tun. Pe Sf. Neculai si turcii il tin si s-a luat obiceiul in armata ca sa se roage la sfintul ce-l tin turcii“. Prin muntii Sucevei si in unele parti din Bucovina se crede ca hotii se roaga la acest sfint ca sa ii ajute in ispravile lor. De aici poate a iesit si numele de „Sfintu Niculae din cui sau Sf. Niculae de pe coarda“, nume care i se da biciului sau vargutei cu care parintii ameninta copiii prea obraznici.

Gospodinele se roaga Sfintului Neculai pentru ajutor, iar fetele, pentru noroc. Barbatii duc luminari la biserica si fac liturghii. In unele parti din Oltenia, Sf. Neculai se serbeaza pentru ajutor la boli, dar mai ales pentru lovituri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS