Ionuț și Mariana Ionișcu împlinesc astăzi cinci ani de când au scris istorie, împreună cu medicii români. Ei sunt primii români care au beneficiat de un transplant de ficat de la donator viu, prin metoda coreeană.
Ionel și Mariana Ionișcu, doi craioveni a căror poveste a fost prezentată în urmă cu un an de Gazeta de Sud („Soţia i-a oferit cel mai frumos cadou: VIAŢA“, 19 septembrie 2013), împlinesc astăzi cinci ani de când au scris, împreună cu doctorii, o nouă pagină în medicina românească. Ionel Ionișcu este primul român care a beneficiat de un transplant de ficat de la un donator viu – soția sa – pe metoda coreeană, iar operația lor stă la loc de cinste în istoria Institutului Clinic Fundeni din Capitală.
Mulțumirile lor, după cinci ani, se îndreaptă către aceiași oameni cărora le vor fi recunoscători pentru sprijinul pe care l-au acordat de-a lungul luptei lui Ionel Ionișcu cu ultima fază a cirozei hepatice. Operația lor a fost realizată de chirurgul Vladislav Braşoveanu și cu sprijinul necontenit al lui Irinel Popescu. „Vrem să le mai mulțumim domnilor doctori Mogoş, Cazacu, Şurlin, Ciurea, Georgescu, Pârvu, doamnelor Sevastiţa Iordache şi Liana Gheorghe, doctorului Săftoiu şi doctorului Matei, medicul curant, posttransplant. Să nu uităm, vă rog, de doamnele asistente de aici, de la Craiova, Silvia, Carmen şi Dana, şi de sora şi cumnatul meu, Flora şi Costin Dumitrescu, care au fost mereu acolo. Toţi se luminează când ne văd, când ştiu lupta prin care am trecut şi că am reuşit“, au ținut să transmită Ionel și Mariana Ionișcu.
Operațiile lui Ionel Ionișcu și a soției Mariana au avut loc pe 12 noiembrie 2009. A lui Ionel a durat 15 ore, iar a Marianei, opt. La şase luni de la transplant, artera care făcea legătura cu ficatul se blocase, iar domnul Ionişcu avea, din nou, ficatul bolnav. O intervenţie făcută la Milano, prin sprijinul Fundaţiei „Dan Setlacec“, fosta Fundaţie pentru Chirurgia Ficatului, patronată de Irinel Popescu, i-a salvat viaţa. Acum, regimul de viaţă al lui Ionuţ Ionişcu include imunosupresoare, ale căror efecte secundare nu sunt uşor de suportat, şi obişnuita dietă.
Anca Ungurenuș