5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljLa vot pentru o viaţă mai bună - „Ce să le pun pe masă copiilor dacă nu avem nici unul de muncă?“

La vot pentru o viaţă mai bună – „Ce să le pun pe masă copiilor dacă nu avem nici unul de muncă?“

O viață mai bună care să îi determine pe tineri să rămână în ţară, salarii și pensii mai mari sunt doar câteva dintre motivele care i-au scos pe doljeni la vot. Dezamăgiți de întreaga clasă politică, oamenii spun că tot ce pot să facă este să își îndeplinească datoria de cetățeni și să voteze, însă speranțe prea mari nu mai au. La fel ca şi în turul întâi, în multe localităţi doljene, încă de la primele ore ale dimineţii, pe listele suplimentare au votat zeci de persoane.

În turul doi al alegerilor prezidențiale, cei mai mulţi doljeni întâlniţi pe ruta Craiova – Băileşti – Calafat au ieşit la vot de dimineaţă. La prânz însă, pe uliţele satelor, abia mai zăreai câte un om dornic să voteze.

„Numai un preşedinte corect poate să împiedice corupţia“

La ora 10.00, în comuna Perișor votaseră deja 80 de persoane pe listele suplimentare, iar la ora 13.00 numărul acestora a ajuns la 118. Președintele Secției nr. 128 a motivat numărul mare de votanți pe listele suplimentare prin faptul că „a venit lumea aici, la piață, din multe localităţi“.
Cu speranța unui viitor mai bun, doi bătrâni din comuna Perişor, sprijinindu-se unul de altul, au pășit în secția de votare. Cu greu au putut să se deplaseze, nu au dorit însă urnă mobilă, ci să meargă direct la secţie să-şi aleagă preşedintele. Au văzut multe în viaţa lor şi sunt dezamăgiţi de tot ce se întâmplă în ţară. „Pentru noi nu ne mai dorim nimic… Ar fi bine totuşi ca pensiile să fie mai mari, dar n-avem mari speranţe. Păcat însă de copiii şi nepoții noştri. La ei trebuie să se gândească aleşii, altfel vor pleca cu toţii din ţară“, a spus Ionică Pascu.
Și Marin Solomonescu a venit la vot. Şi a adus şi părinţii cu el. „Vrem un trai mai bun pentru tineri. Ţara are nevoie de o schimbare și pentru asta votăm. Doar unul dintre candidați m-a convins că vrea să facă dreptate, că vrea să nu mai existe corupție în țară. Tinerii au nevoie de o țară mai bună. Şi numai un preşedinte corect poate să împiedice corupţia şi să aducă lucrurile pe făgaşul normal“, a spus Marian.

„Avem nevoie de un om care să ne dea cel puţin speranțe“

Şi băileştenii au votat. Cei mai mulți au mers să-și exprime dreptul la vot tot de dimineață, după o tură prin târg. După ora 14.00, oamenii au preferat să stea în casă, mai ales că vremea nu a fost una care se te facă să îţi doreşti să ieşi. Liliana Săceanu a votat în primul tur și a venit și de această dată să pună ștampila pe numele candidatului care a convins-o. „Am ales omul care mi s-a părut cel mai corect și care cred că va reuși să își respecte promisiunile. Sper ca de această dată, cei din diaspora să poată vota pentru că nu îmi explic ce s-a întâmplat în primul tur. Avem nevoie de un om care să ne dea cel puţin speranțe. Vrem o viață mai bună și schimbări în toate domeniile, în special în sănătate şi educație“, a spus femeia.
La ora 10.00, în Secția nr. 182 Băilești votaseră 124 de persoane. Pe listele suplimentare erau 12 oameni, iar pentru urna mobilă nu a fost făcută nici o cerere. Şi Stan Predoaica, din Băileşti, a ieșit la vot pentru că îşi doreşte să vadă că ţara începe să meargă pe drumul cel bun: „Nu am lipsit niciodată de la vot. Am venit şi de această dată cu speranța că oamenii vor înţelege că votul este primul pas pentru a aduce schimbare. Important este să se facă dreptate și viitorul președinte să schimbe ceva“.

„Din ce trăiesc? Sar gardul la vecini și fur găina“

La câţiva kilometri distanţă, în comuna Galicea Mare, l-am găsit pe Nicolae Floenescu. Acesta are trei copii, însă mărturiseşte că nu are cu ce să îi crească. Nici unul dintre părinţi nu muncește. Copilul cel mic are doar un an şi șapte luni. Deşi susţin că ţara nu le oferă nimic, au mers totuşi la vot cu speranţa că viitorul președinte o să schimbe ceva… Nici ei nu ştiu exact ce aşteptări au, însă o alocaţie mai mare pentru copii ar fi binevenită. În ciuda frigului de afară, cei doi copilaşi împreună cu părinţii lor stăteau la o masă în fața unui grătar pe care sfârâiau patru mici şi câteva felii de pâine. „Din ce să trăim? Din 20 de lei alocația pe care o primește un copil? Am votat pentru că sperăm să fie mai bine. Din ce trăiesc? Ce să le pun pe masă copiilor dacă nu avem nici unul serviciu? Sar gardul la vecini și fur găina. Nu pentru mine, ci pentru copiii ăștia. Dacă mă prind, mă duc la pușcărie nu am ce să fac. Rămâne nevasta cu ei și se descurcă așa cum poate. Asta e țara în care trăim. Ne ducem viaţa de pe o zi pe alta pentru că altfel nu se poate. Să facă locuri de muncă şi să mărească alocaţiile copiilor amărâţi“, a spus bărbatul.

„De ce am venit la vot? Suntem bugetari şi asta spune totul“

Nici în Calafat, oamenii nu s-au înghesuit să voteze după orele prânzului. Când am intrat în Secţia de votare nr. 196, membrii comisiei aşteptau de câteva minute bune să apară vreun alegător. Până la ora 13.00, se prezentaseră la urne 502 persoane, pe liste suplimentare votaseră 54 și s-a înregistrat o singură solicitare pentru urna mobilă. În faţa unei alte secţii de votare din Calafat am întâlnit-o pe Alina Sucel. A venit să voteze pentru un trai mai bun şi salarii mai mari. „La asta se reduce până la urmă totul… De ce am venit la vot? Suntem bugetari şi asta spune totul“.
Ştefan Năstărescu are 70 de ani. Mărturiseşte că nici unul dintre candidaţi nu l-a convins, însă cu toate astea a decis să voteze. „Preşedintele ar trebui să se gândească mai mult la oameni că nu au unde să muncească. Altceva ce să facă? Eu nu ştiu ce să zic, că politica asta o face o mână de oameni acolo, în Capitală. Noi suntem prea mici să avem un cuvânt de spus. Acum să vedem ce vrea poporul că amândoi candidaţii sunt tineri şi ar putea să facă multe dacă şi-ar dori“, a spus bărbatul.

„Politicienii mizează pe naivitatea bătrânilor“

Dacă în urmă cu două săptămâni, taberele politice nu se sfiau să aducă votanţi cu microbuze sau autoturisme parcate chiar lângă secţiile de votare, de această dată lucrurile nu s-au mai desfăşurat atât de evident. Oamenii din localităţi au spus că susţinătorii partidelor sunt mult mai bine organizaţi. „Au adus votanţi până la ora 9.00 şi o vor mai face imediat ce se lasă seara. Să vedeţi după ora 16.00 ce agitaţie o să fie în faţa secţiilor de votare! Atunci se fac treburile astea“, a spus un tânăr supraveghetor din Galicea Mare.
Poate mai mult ca niciodată, în ziua alegerii preşedintelui au apărut conflicte între generaţii. Tinerii susţin că bătrânii au devenit uneltele politicienilor numai pentru că aceştia promit pensii mai mari. „Noi trebuie să lucrăm la mentalitatea oamenilor. Este inadmisibil faptul că mii de tineri absolvenţi de facultăţi sunt nevoiți să plece în Spania sau în Italia la munca de jos pentru că aici, în ţara lor, fără șpagă nu fac nimic. Este păcat că politicienii mizează pe naivitatea bătrânilor cărora prin promisiuni le smulg cu uşurinţă voturi. La bunica mea au venit la ușă să îi dea o plasă cu un pix, o brichetă și doi lei, spunându-i să meargă la vot şi să aleagă un anumit candidat pentru că altfel pensia nu o să i se mărească niciodată. Nu este normal să se întâmple așa ceva… În condiţiile acestea, am ajuns în situaţia în care să îi iau buletinul bunicii doar ca să nu mai voteze“, a spus Cristi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS