4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDilgoci a scapat cu fata curata la licitatia Finantelor publice

Dilgoci a scapat cu fata curata la licitatia Finantelor publice

Constantin Dilgoci a reusit inca o data sa iasa cu bine din clenciul cu Directia Generala a Finantelor Publice Dolj. Pe 8 decembrie, Serviciul administrare mari constribuabili din cadrul DGFP Dolj a scos la licitatie mai multe bunuri apartinind omului de afaceri, in valoare totala de aproximativ 11 miliarde de lei, in incercarea de a recupera o parte din datoria totala de 150 de miliarde de lei acumulata de TUFON SA la bugetul consolidat al statului. Printre cele 27 de active scoase la vinzare de functionarii fiscului doljean se regasesc mai multe tipuri de strunguri si masini de frezat, precum si citeva autovehicule.

Cel mai scump accesoriu oferit la licitatie a fost o masina de frezat, a carei valoare fara TVA este de aproximativ 1,4 miliarde de lei. Asa cum era de asteptat, daca e sa luam in calcul rezultatul celorlalte licitatii organizate pentru activele cu pricina, nici un investitor nu s-a prezentat la actiunea Finantelor doljene, fiscul trebuind sa-si bata capul pentru a gasi un cumparator pentru cele 27 de active pe care nu le vrea nimeni.

TUFON SA nu este singura societate ale carei bunuri sint scoase la vinzare pentru recuperarea creantelor, dar, in majoritatea cazurilor, activele nu prezinta interes pentru nimeni, desi pretul a scazut cu pina la 50%, acesta fiind si cazul licitatiei din 8 decembrie. Unul dintre motivele care ar putea sta la baza reticentei investitorilor de a da curs demersului Finantelor ar putea fi faptul ca utilajele cu pricina nu-si merita banii ceruti. De asemenea, cumparatorii ar putea avea mari dureri de cap pina vor gasi o intrebuintare pentru bunurile cumparate, care de multe ori sint utilaje industriale de mare tonaj. Or, in conditiile in care societatile industriale active din Dolj pot fi numarate pe degete, e greu de crezut ca Finantele vor gasi vreodata un cumparator care sa vrea sa achizitioneze, spre exemplu, doar o macara. Singura solutie ar fi gasirea unui investitor care, pe baza activelor cumparate la licitatie, sa infiinteze o noua societate cu profil identic cu acela al utilajelor achizitionate.

Sechestrul nu afecteaza activitatea TUFON SA

In momentul in care Finantele au scos prima data la licitatie bunuri apartinind TUFON SA, Constantin Dilgoci a declarat ca nu il afecteaza prea tare demersul DGFP Dolj, deoarece bunurile erau doar sechestrate, putind fi insa fi folosite in procesul de productie. Dilgoci spunea totodata ca este constient de faptul ca nu are cine sa cumpere activele cu pricina, deoarece nu ar avea ce sa faca cu ele. Cu alte cuvinte, Finantele ii pot sechestra lui Dilgoci toata fabrica, atit timp cit acest lucru nu il impiedica sa lucreze. Dobinzile si penalitatile la datorii curg, Finantele pun sechestru dupa sechestru, dar nu pot vinde, pentru ca nu au cui. Conform procedurilor in vigoare, intrucit sint la a treia licitatie, Finantele nu vor mai scoate la vinzare pina la sfirsitul anului active ale TUFON SA. Incepind din ianuarie insa, Finantele pot face o reevaluare a bunurilor sechestrate, ocazie cu care au posibilitatea sa creasca sau sa scada pretul. Singura solutie practica ramine doar o diminuare semnificativa a acestuia, deoarece, daca ar mari valoarea bunurilor, nu le-ar mai cumpara nimeni, si asta in conditiile in care Finantele au redus deja pretul cu 50% fata de valoarea initiala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS