15.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatele Unite vor aloca zece milioane de dolari pentru serviciile de sanatate din RomaniaGuvernul Statelor Unite va aloca Romaniei zece milioane de dolari in vederea cresterii accesului si gradului de utilizare a serviciilor de sanatate s

Statele Unite vor aloca zece milioane de dolari pentru serviciile de sanatate din RomaniaGuvernul Statelor Unite va aloca Romaniei zece milioane de dolari in vederea cresterii accesului si gradului de utilizare a serviciilor de sanatate s

Guvernul Statelor Unite va aloca Romaniei zece milioane de dolari in vederea cresterii accesului si gradului de utilizare a serviciilor de sanatate si a producerii si integrarii acestor servicii la nivelul comunitatilor.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Michael Guest, si ministrul sanatatii si familiei, Daniela Bartos, au semnat, in prezenta premierului Adrian Nastase, un Memorandum de intelegere care lanseaza programul „Initiativa pentru Sanatatea Familiei in Romania“, care se va derula pe o perioada de cinci ani.

Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) va asigura suportul financiar al acestui program, iar coordonarea tehnica se va realiza prin intermediul John Snow Inc., organizatie specializata in domeniul managementului sanitar si al sanatatii publice. Aplicarea acestui program va avea ca rezultat reducerea mortalitatii materne si infantile, a numarului de avorturi, a incidentei HIV/SIDA si a infectiilor cu transmitere sexuala. Totodata, se urmareste cresterea numarului de unitati sanitare care furnizeaza servicii de baza in sanatatea reproducerii, cresterea utilizarii metodelor contraceptive moderne in rindul populatiei, precum si a ponderii populatiei care beneficiaza de servicii de depistare precoce a cancerului mamar si de col uterin. Romania are unul dintre cei mai mari indici din Europa la mortalitatea materna (33 de decedati la 100.000 de nascuti vii), iar mortalitatea infantila este depasita doar de Albania. In plus, Romania are una dintre cele mai ridicate rate de avorturi. O situatie asemanatoare se constata la sifilis si la rata mortalitatii in cazul cancerului, cu cifre printre cele mai mari din Europa.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Michael Guest, si-a exprimat speranta ca programul lansat va contribui la imbunatatirea accesului la servicii de calitate in sanatatea reproducerii in urmatorii cinci ani.

La rindul sau, ministrul sanatatii si familiei a subliniat ca starea de sanatate a populatiei constituie una dintre preocuparile executivului, fiind mentionata ca atare si in programul de guvernare. Daniela Bartos a mai precizat ca extinderea serviciilor de sanatate a reproducerii la nivelul cabinetelor medicilor de familie va reduce mortalitatea materna, infantila, a avorturilor si bolilor cu transmitere sexuala inclusiv HIV/SIDA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS