7.9 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMuncă „la negru“ la Palatul de Justiție din Craiova?

Muncă „la negru“ la Palatul de Justiție din Craiova?

15 doljeni acuză că au fost disponibilizați abuziv de o firmă din Constanța care lucrează la noua clădire a Tribunalului Dolj și a Curții de Apel și că nu li s-au plătit banii pentru munca prestată. Neregulile la acea construcție par a fi și mai mari. Potrivit ITM Dolj, trei dintre subcontractorii care lucrează la noua clădire care va găzdui instanțele amintite au fost depistați cu zeci de oameni care ar fi lucrat „la negru“. Administratorii firmelor s-au ales cu plângeri penale la Parchet.

În Dolj s-a produs culmea culmilor: s-a descoperit că anumite firme au avut angajați fără forme legale care lucrau chiar la clădirea ce va găzdui Tribunalul Dolj și Curtea de Apel Craiova, care sunt instituțiile al căror rol este să condamne infractorii și să le facă dreptate celor abuzați, inclusiv celor care acuză abuzuri pe legislația muncii. Tribunalul chiar va judeca un dosar în care muncitorii care lucrau la fundația viitoarei clădiri au fost dați afară și își cer drepturile în instanță.

Disponibilizați peste noapte

Cum s-a ajuns la o astfel de situație? Mai mulți doljeni din Craiova și din comunele din jur au reclamat la GdS că au fost dați afară abuziv de către firma de construcții la care lucrau, SC Mașini Hibrid Construct SA Constanța. Această firmă efectua lucrări în subantrepriză la noua clădire din curtea Tribunalului Dolj, de pe strada Brestei nr. 12, unde se ridică Palatul de Justiție, ce va găzdui atât instanța menționată, cât și Curtea de Apel Craiova. Reclamanții susțin că 15 oameni au fost disponibilizați peste noapte și că nu li s-au plătit salariile restante, respectiv zilele lucrate până la data la care au fost dați afară. Unii dintre ei acuză că nu au avut deloc contracte de muncă, alții spun că au primit contracte nesemnate și neștampilate, care nu au nici o valoare juridică, iar alții afirmă că aveau contract pe p erioadă determinată, dar pe contract era trecut un salariu brut de 900 de lei, iar în realitate, respectivul muncitor angajat ca dulgher era plătit la oră și ajungea la un salariu de circa 2.400 de lei pe lună. Craiovenii care s-au adresat GdS mai au de primit de la firma de construcții la care au lucrat între 1.200 de lei și 1.700 de ei. Ei mai spun că au lucrat chiar și 10-15 ore pe zi, inclusiv până la 1.00 noaptea. Antreprenorul general este Bog’Art din București.
„Din 21 august 2014 am lucrat la firma SC Mașini Hibrid Construct Constanța. Am fost angajat cu contract pe perioadă determinată de trei luni, cu salariul brut de 900 de lei, dar separat am negociat opt lei pe oră și luam într-o lună 2.400 de lei. Pe 24 octombrie, seara, după o turnare masivă de beton, la clădirea nouă a Tribunalului Dolj, când trebuia să ne primim drepturile salariale care oricum întârziaseră patru zile, ni s-a comunicat că 15 dintre noi nu mai au ce să caute de a doua zi la lucru, fără să ni se dea o explicație, o motivație dacă am greșit noi cu ceva. Contractul individual de muncă expira pe 22 noiembrie. Până acum nu ne-au dat decât 200 de lei, din cei 1.760 de lei pe care îi aveam de încasat“, a declarat Marin Paraschiv, care fusese angajat ca dulgher la firma în cauză. „Pe 24 octombrie veneam de la Bistreț (de la o altă lucrare a firmei – n.r.) și ni s-a spus că de a doua zi nu mai avem ce căuta în șantier. Pe 25 au chemat bodyguarzii și nu ne-au mai lăsat să intrăm în șantier și de atunci tot ne amână, ne pun pe drumuri. Am sesizat ITM-ul și directorul societății ne-a propus să ne retragem plângerea de la ITM că o să ne dea banii. Noi nu ne-am retras plângerea, dar le-am spus că o retragem dacă ne plătesc ei toate drepturile salariale. Eu am 47 de ani și știu că orice firmă care își disponibilizează oamenii le dă un preaviz sau le face lichidarea și le dă drepturile bănești la zi. Ori aici nu s-a făcut nici una, nici alta“, a spus Sorin Chirilă, fost angajat al firmei Mașini Hibrid Construct SA Constanța.

Lucrători fără contracte de muncă

„Vreau să îi dau în judecată în primul rând pentru bani și în al doilea rând pentru stresul pe care ni l-au făcut până la ora asta. Eu nu aveam contract de muncă. Am lucrat 13 zile acolo, dar nu mi-au făcut contract de nici un fel. Îi întrebam zilnic de el și ei spuneau că vine contractul de la Constanța și nu a venit. Am cerut adeverință pentru căldură, dar nu mi-au dat. Eu am de luat 1.700 de lei pe cele 13 zile“, a spus Marian Sârbu, încă una dintre persoanele date afară după ce au muncit la societatea amintită. Un alt bărbat disponibilizat în aceeași seară cu cei 14 colegi ai săi spune că „mie mi s-a dat contractul de muncă pe 23 octombrie, cu o zi înainte să fiu disponibilizat, dar acel contract nu e semnat, nu e ștampilat de firmă, deci e nul. Din câte am aflat când am fost la ITM, acel contract e egal cu zero“, a declarat și Gheorghe Dalimon, de 55 de ani. Oamenii spun că în fiecare zi s-au dus la firmă ca să le fie plătite drepturile salariale, dar chiar și aseară au fost refuzați și chemați a doua zi.

Administratorii s-au ales cu dosare penale pentru muncă „la negru“

Oamenii dați afară de la Mașini Hibrid Construct au făcut și două reclamații la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. După verificările inspectorilor s-a constatat că mai multe firme subcontractante care executau lucrări la clădirea care va găzdui Tribunalul Dolj au avut probleme cu legea. Circa 93 de persoane ar fi fost descoperite că lucrau fără contracte individuale de muncă la cele trei firme care prestau lucrări în subantrepriză la șantierul amintit.
„Au fost verificate firmele care lucrează la noul sediul al Tribunalului Dolj și au fost depistați 93 de lucrători fără forme legale la trei firme, dintre care două din București și una din Constanța. Doar la firma Mașini Hibrid Construct au fost depistate 47 de persoane care nu aveau contracte individuale de muncă. Fiind considerată infracțiune existența unui număr așa de mare de persoane fără forme legale, noi am întocmit actele legale pentru cercetarea penală a administratorilor celor trei firme și am trimis dosarele la Parchet. Totodată, am dispus celor trei firme măsuri de a întocmi personalului contracte individuale de muncă și de a respecta termenul de înregistrare în REVISAL“, a declarat inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, Cătălin Mohora. Dar cum a fost descoperită nerespectarea legislației muncii la șantierul din curtea Tribunalului? „Inspectorii ITM au făcut verificări la fața locului și au descoperit fișe colective de instructaj făcute de cele trei firme, fișe care erau semnate de toți lucrătorii de pe liste, dar când au verificat au constatat că 93 de persoane care existau pe acele liste nu figurau în REVISAL. Dosarele au fost înaintate organelor de cercetare penală ca să verifice situația“, a mai declarat Cătălin Mohora.

Reprezentanții firmei de construcții se disculpă

Șeful de șantier de la lucrarea din Craiova la care participă Mașini Hibrid Construct, Laurențiu Tocaciu, a fost contactat telefonic de GdS și întrebat de ce au fost disponibilizați abuziv 15 oameni și de ce nu li s-au plătit salariile. „Nu pot să vă spun. Nu ține de mine, că nu am luat eu decizia. Decizia a fost luată de conducerea de la Constanța. Eu atâta pot să fac pentru ei, doar pontajele“, a spus reprezentantul de la Craiova al firmei Mașini Hibrid Construct. El a adăugat că „va suporta consecințele cine a luat decizia asta“, adică decizia de concediere a celor 15 doljeni. Laurențiu Tocaciu spune că nu au fost angajați alți oameni în locul celor dați afară și că banii li se vor da celor disponibilizați „integral, săptămâna aceasta“.
Întrebat de ce au existat angajați fără contracte de muncă, șeful de șantier a declarat: „Nici unul nu este fără forme legale. Eu ce să fac dacă eu le-am dat contractele de muncă, dar ei nu au venit să și le ridice? Ce să-i fac, să i-l pun în mapă să și-l ducă acasă? S-a semnat în dublu exemplar, unul s-a luat și unul a rămas la mine. Au fost mai mulți în situația asta“.
Administratorul societății, Daniel Constantin, a precizat că nu știe absolut nimic despre persoane care nu și-ar fi luat salariile și nici despre persoane care ar lucra „la negru“ în șantierul de la Craiova: „Eu am fost plecat și nu știu nimic despre aceste aspecte. Voi verifica și eu. Nu știu să vă dau mai multe date, dar puteți vorbi cu contabila noastră“. În legătură cu controlul ITM Dolj care ar fi descoperit 47 de persoane fără forme legale la Mașini Hibrid Construct, contabila firmei, Rodica Istrate, a declarat că „vom face contestație a procesului-verbal întocmit de ITM. Am înaintat dosarul avocatului nostru, pentru a contesta în instanță procesul-verbal al ITM. La ora actuală, toți angajații noștri de la Craiova au forme legale“. Totuși, întrebată când își vor primi drepturile salariale cei 15 foști angajați care acuză că au fost disponibilizați pe nedrept, Rodica Istrate a precizat că există un litigiu între societate și foștii angajați: „Toate persoanele vor primi drepturile salariale în momentul în care instanța va hotărî acest lucru. Suntem în litigiu cu ei“.
Directorul economic al firmei Bog’Art, firmă care este antreprenorul general al lucrărilor de la Tribunalul Dolj și care lucrează și la fostul hotel Jiul din Craiova, unde se face noul hotel Ramada Plaza, au declarat că firma a efectuat plățile către Mașini Hibrid Construct SA.
„Am plătit lucrările efectuate în acel perimetru la care faceți referire. Firma Mașini Hibrid trebuie să își gestioneze problemele cu angajații. Nu este problema noastră“, a declarat Maria Chira, director economic al Bog’Art.

Doljenii disponibilizați pe nedrept s-au adresat instanței

Persoanele care au rămas peste noapte fără locurile de muncă și fără banii cuveniți s-au adresat instanței. Ei se vor judeca chiar la instituția pentru care executau lucrările, astfel că au înaintat luni, 17 noiembrie, la Tribunalul Dolj, dosarul 13930/63/2014, înregistrat la Secția Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale. Oamenii au dat în judecată firma Mașini Hibrid Construct din Constanța, solicitându-i plata salariilor restante și plata unor daune morale pentru că au fost lăsați fără venituri atâta timp.
La firma respectivă, asociați sunt, potrivit Registrului Comerțului, Daniel Constantin, care deține 70% din acțiuni și este și administratorul firmei, și Andrei Cornel Ilin, care deține 30% din acțiuni. Potrivit Ministerului Finanțelor, în bilanțul publicat pe anul trecut, firma respectivă nu figura nici măcar cu un angajat în evidențe.
Reprezentanții Tribunalului Dolj nu au transmis un punct de vedere până la închiderea ediției.

Cât costă construirea Palatului de Justiție în Craiova

În spatele Tribunalului Dolj se lucra și ieri. Clădirea a cărei fundație s-a consolidat va găzdui Palatul de Justiție, în care vor activa două instanțe importante. Beneficiarul lucrării este Ministerul Justiției, iar pe pancarta afișată în dreptul șantierului se spune că valoarea proiectului este de 46,3 milioane de lei, din fonduri de la Banca Mondială. Antreprenorul general este firma Bog’Art, cu sediul pe strada Ion Brezoianu nr. 27, București. Lucrările au început în 2014 și vor fi finalizate în 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS