1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAproximativ 200 de câini agresivi sunt în evidenţa poliţiei

Aproximativ 200 de câini agresivi sunt în evidenţa poliţiei

Stăpânii trebuie să îşi microcipeze şi sterilizeze câinii, iar pe cei periculoşi să îi declare la poliţie
Stăpânii trebuie să îşi microcipeze şi sterilizeze câinii, iar pe cei periculoşi să îi declare la poliţie

Cel mai bun prieten al omului trebuie declarat la poliţie. Această obligaţie revine însă doar proprietarilor de câini consideraţi periculoşi. Fiecare stăpân ar trebui să încheie şi o asigurare de răspundere civilă pentru animalul pe care îl are.

De la câteva sute de lei până la câteva sute de euro se vând căţeii de rasă sau câinii consideraţi agresivi, în judeţul Dolj. Dacă vânzătorii de câini dețin documente pentru patrupede este greu de spus, având în vedere că doar o parte dintre proprietarii acestor animale respectă legea, declarându-şi câinii la poliţie. Medicii veterinari doljeni consideră însă că, în realitate, numărul deţinătorilor de câini agresivi este mult mai mare decât cel declarat. Guvernul a decis republicarea în Monitorul Oficial al României în luna februarie a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi. Potrivit actului normativ, prevederile OUG au fost extinse definind câinii agresivi ca fiind „orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop“.

Legea este în vigoare de zece ani

Dacă aveţi, de exemplu, un Pit Bull, Boerbuil, Bandog, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso trebuie să mergeţi la poliţie pentru a intra în legalitate. Proprietarii acestor tipuri de câini trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.
„De aproximativ zece ani, există o lege potrivit căreia toţi proprietarii de câini consideraţi agresivi aveau această obligaţie de a-şi declara animalul la poliţie. Din acest an, au apărut însă noi prevederi legale pentru iubitorii acestor animale. Până la 1 ianuarie 2015, proprietarii de câini trebuie să îşi microcipeze animalul, să îi sterilizeze, să îi înregistreze în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân, iar cei care au câini agresivi să încheie obligatoriu şi poliţe de asigurare pentru eventualele pagube produse de aceştia. Din păcate, în continuare, foarte puţini doljeni respectă legea“, a spus Cristi Bichea, medic veterinar din Craiova.

„Tinerii aleg un câine cu potenţial agresiv“

Potrivit medicului, mulţi doljeni nu cunosc aceste prevederi, iar alţii preferă să le ignore. „Cred că unul din motive este acela că sunt proprietari de câini care comercializează animale şi care nu doresc să apară înregistraţi, alţii nu îşi permit să plătească pentru înregistrarea în RECS şi taxa solicitată de Asociaţia Chinologică, iar restul consideră că oricum nu-i controlează nimeni şi aşa cum au stat liniştiţi atâţia ani fără a declara animalul la poliţie, aşa o să le meargă şi de acum… Cei care doresc însă să cumpere un animal de rasă trebuie să solicite vânzătorului documente care să ateste rasa animalului. Tocmai din acest motiv, proprietarul câinelui trebuie să meargă la Asociaţia Chinologică pentru a se stabili categoria, rasa patrupedului şi va elibera o adeverinţă. Cu aceasta, proprietarul trebuie să se prezinte la sediul de poliţie pe raza căreia locuieşte, unde va face o declaraţie pe propria răspundere. Fără documente care să ateste cele menţionate, aceşti câini se vând cu maximum 200, 300 de lei… Este foarte important însă ca oamenii să refuze să cumpere căţei fără documente, fără acestea un câine este considerat metis. Cred că în judeţul Dolj există aproximativ 1.000 de câini agresivi, în special rase de pază, ciobănesc german, dar şi Cane Corso, care a luat amploare în ultimii ani. Tinerii în special sunt cei care aleg un câine cu potenţial agresiv. Este practic un fenomen întâlnit în majoritatea oraşelor din ţară“, a spus Cristi Bichea, medic veterinar din Craiova.

Proprietarii pot fi sancționați
dacă nu declară câinii periculoși

În evidenţele subunităţilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj figurează 234 de proprietari de câini care fac parte din rasele considerate periculoase/agresive şi care şi-au declarat câinii la Asociaţia Chinologică. „În conformitate cu prevederile articolului 18, alin.1, lit. c, din OUG nr. 55/2002, proprietarii sau deţinătorii de câini periculoşi/agresivi au obligaţia de a-i înregistra în evidenţele poliţiei, în caz contrar, aceştia pot fi sancţionaţi contravenţional, cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei. Comercializarea câinilor periculoşi din rasele prevăzute de lege constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la şase luni la doi ani sau amendă“, a precizat inspector principal Alin Apostol, purtător de cuvânt la IPJ Dolj.

Lesă specială, cu sistem de siguranţă şi cu botniţă pentru câinii agresivi

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj atrag atenţia iubitorilor de animale să fie atenţi de la cine cumpără patrupede.
„Având în vedere că inspectorii instituţiei noastre vor intensifica verificările în târguri odată cu apropierea sărbătorilor, vom controla implicit şi comercianţii de câini. Potrivit legii, proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor consideraţi agresivi au obligaţia să-i înregistreze la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională. Trebuie să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea in apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului avertismentul «Câine periculos» sau, după caz, «Câine agresiv». Este foarte important să înţeleagă faptul că nu au voie să îi scoată la plimbare, pe domeniul public, fără lesă specială, cu sistem de siguranţă şi cu botniţă. Sfătuiesc toţi doljenii care intenţionează să-şi cumpere un câine să solicite vânzătorului carnetul animalului care să cuprindă următoarele date: numărul de identificare al patrupedului, aplicat prin tatuare sau microcip; dovada vaccinării antirabice şi a rapelurilor; a sterilizării animalului. Inspectorii instituţiei noastre alături de angajaţii Inspectoratului de Poliţie pot sancţiona pe cei care încalcă legea“, a spus Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS