-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljLa 18 ani realizează mobilă pentru Franța, Italia și Germania

La 18 ani realizează mobilă pentru Franța, Italia și Germania

Răzvan Stoian este elev la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova
Răzvan Stoian este elev la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova

Un tânăr de 18 ani, elev la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova, creează piese de mobilier rustic pe care le vinde atât cabanierilor din România, cât și celor din Franța, Italia și Germania.

Deși studiază la o clasă de filologie, Răzvan Stoian și-a dorit mereu să aibă un business. În vara aceasta a împlinit 18 ani și a reușit să-și deschidă o firmă. Înainte cu o lună de a face acest demers, a studiat foarte bine piața și a ales domeniul producerii de mobilier rustic pentru cabane. A demarat afacerea chiar dacă anul acesta este în clasa a XII-a și are de susținut examenul de bacalaureat și admiterea la facultate.
„Am lucrat foarte mult la firmă, am făcut un site prin care să-mi prezint produsele. Realizez mobilă din lemn masiv, piese de mobilier rustice pe care le vând în străinătate, dar și în România, prin prieteni. Țările în care export cele mai multe piese sunt Germania, Franța și Italia. Acolo lucrez cu diverse firme de artizanat, cu cabanieri, dar și cu persoane fizice. Lucrez de la noptiere, scaune, paturi, dulapuri până la umerașe. Cele mai vândute sunt scaunele și cuierele pentru că au un aspect rustic. Cuierele sunt făcute efectiv din crenguțe neșlefuite, fixate pe un cadru natural“, a mărturisit Răzvan.

Ideea a pornit de la un hobby

Ideea afacerii a pornit de la un hobby mai vechi al lui Răzvan: prelucrarea lemnului. A început cu realizarea unor machete mici, inspirate din opera lui Da Vinci. În urmă cu doi ani, s-a mutat însă împreună cu familia de la apartament la casă și atunci a avut posibilitatea să lucreze mai mult cu lemnul și aparatele de prelucrat. Așa a prins curaj, iar de la un mod de petrecere a timpului liber a reușit să treacă la o modalitate de a face bani. A primit și sprijin. „M-a îndrumat mama mea în demersul de realizare a firmei. Ea fiind manager toată viața are foarte multă experiență. Este foarte greu. M-am documentat foarte mult până să întemeiez firma pentru că îmi era frică de eșec și am observat că industria în care lucrez eu este foarte apreciată în străinătate, respectiv produsele de mobilier hand-made din lemn masiv. Am început să îmi fac astfel o bază de date cu firme din străinătate cu care am luat legătura și am început să livrez produsele. Pot spune că un rol important l-a avut și mutarea mea la casă, având spații pentru utilaje am început să învăț să lucrez mai multe elemente de mobilier. Acum realizez mobiler la comandă. Clientul îmi spune cu ce esență vrea să îi lucrez, îi fac macheta pe calculator și la final îmi dă răspuns“, spune Răzvan. Piesele de mobilier sunt realizate din lemn de brad, stejar, dar și din cireș și nuc. De altfel, pentru realizarea lor nu folosește șuruburi și nici cuie, ci doar aracet și o tehnică de îmbinare bine pusă la punct.

Vrea să ajungă și pe piața din Marea Britanie

Atelierul pentru producția mobilei nu îl are însă acasă, ci la Filiași, unde are și doi angajați. Se implică însă și personal.
„Timpul de producție durează. Umerașele le realizez în câteva ore, iar la dulapuri și mese unicat muncesc două sau trei săptămâni. Mobilarea unei camere de cabană durează două luni. Am termene foarte mari de livrare pentru că sunt produse lucrate manual“, spune antreprenorul. Prețurile sunt raportate însă la piața din străinătate. „O piesă de-a mea de mobilier de grădină începe de la 40-50 de euro și poate ajunge la 1.200 de euro. Sunt prețuri raportate la piața din străinătate pentru că acolo am și cei mai mulți clienți. Sunt oricum mai mici decât ale producătorilor de acolo, fapt care mi-a adus și clienți. Cei mai mulți sunt francezi. Pentru a prelua comenzile și a livra produsele în Franța și Italia am operatori, iar pentru piața din Germania mă ocup eu, pentru că am învățat germana la școală și profit de acest lucru“, a precizat antreprenorul. Chiar dacă este de doar câteva luni pe piață, Răzvan Stoian poate vorbi și de o cifră de afaceri. „Cifra de afaceri de anul acesta, deși nu este relevantă, este de 10.000 de euro. Nu mi-a rămas un procentaj foarte mare, dar aștept să se dubleze suma. Tot ce câștig reinvestesc pentru că vreau să îmi extind firma. Pe viitor, îmi doresc să ajung și pe piața din Marea Britanie“, a declarat Răzvan.

Vrea să studieze la Viena

Chiar dacă afacerea a început să meargă bine, Răzvan nu a scăpat de emoții. Este în ultimul an de liceu și are de trecut mai multe obstacole. „Este o perioadă dificilă pentru mine. În decembrie o să dau examenul de atestat de limba germană. Mă pregătesc din clasa a IX-a pentru acest examen foarte important pentru mine, deoarece vreau să studiez a Business Management în Vien. Dacă nu îl promovez, probabil că nu voi fi acceptat acolo. Este o universitate foarte veche și cu renume în business management“, a spus elevul. Nici bacalaureatul nu-i este indiferent. „Am emoții pentru că este un pas important“, a spus tânărul. Dacă va fi admis la Universitatea din Viena, Răzvan nu va renunța la afacere. Spune că va coordona totul prin intermediul internetului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS