6.7 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTuberculoza, o problemă încă nerezolvată în Dolj

Tuberculoza, o problemă încă nerezolvată în Dolj

Doljul înregistrează în continuare cei mai mulți bolnavi de TBC din țară
Doljul înregistrează în continuare cei mai mulți bolnavi de TBC din țară

Tuberculoza face în continuare ravagii în Dolj. Un raport realizat de Institutul Național de Sănătate Publică despre evoluția tuberculozei în anii 1999-2012 plasează Doljul în fruntea clasamentului. Deși numărul bolnavilor de TBC a început să scadă în județ, Doljul înregistrează în continuare valoarea maximă a cazurilor noi de tuberculoză.

În fiecare zi, peste opt milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză. Vorbim de o boală infecţioasă, care se transmite foarte ușor, prin aer. Atunci când tușesc, strănută sau vorbesc, bolnavii de tuberculoză pulmonară elimină în aer microbi cunoscuţi drept micobacteria sau bacilii de tuberculoză (MBT). Dacă nu urmează un tratament, bolnavul cu forma activă a tuberculozei poate infecta la rândul său între 10 şi 15 persoane anual, spun medicii.
În România, tuberculoza este o problemă de sănătate publică, iar Strategia Naţională de Control al Tuberculozei, care are la bază direcţiile stabilite de Planul Global OMS de stopare a Tuberculozei 2006-2015, a indus coordonatele elaborării noului Program Naţional de Control al Tuberculozei. România este pe primele locuri în Europa atunci când vine vorba de TBC, iar Doljul și, în general, regiunea Oltenia se află în topul județelor cu cei mai mulți bolnavi.
Medicii spun că regiunea nu reușește să scape de această etichetă de atâția ani pentru că tuberculoza are implicaţii sociale şi economice. „În Oltenia, există o incidență mare a acestei boli. De șase ani am început totuși să înregistrăm o scădere a numărului de cazuri. Anul acesta se înregistrează o scădere de aproape zece procente. La noi în județ, cei mai afectați de această boală sunt tinerii care au cam 32-33 de ani, deși, în general, în țară persoanele trecute de 40 de ani sunt, de obicei, cele mai afectate. TBC este o boală veche la noi. Faptul că s-a construit la Leamna un dispensar TBC a fost un prim semn că în regiune sunt probleme. Francezul care a construit centrul de acolo a făcut asta pentru că la acea vreme nu exista tratament și singura soluție era să îi țină izolați pe bolnavi. Situația s-a perpetuat și așa s-au înregistrat mereu cazuri. Am ajuns să fim în topul județelor pentru că trăim într-o regiune mai săracă și majoritatea cazurilor sunt înregistrate în mediul rural. În plus, există un grup de populație vulnerabilă, și anume romi mai ales în localitățile Segarcea, Sadova, iar în Craiova luăm în seamă cartierul Romanești. Cei care locuiesc în aceste zone nu au o educație medicală solidă, migrează și răspândesc boala“, a precizat dr. pneumolog Cornel Miu.

61 de doljeni bolnavi de TBC au decedat în 2012

Raportul realizat de Institutul Național de Sănătate Publică arată că, în anul 2012, 61 de persoane din Dolj bolnave de TBC au decedat, cu 11 persoane mai mult față de 2011: „În anul 2012 au fost înregistrate 255.539 de decese generale, din care 2.396 decese au fost prin boli infecţioase şi parazitare, iar din acestea 1.249 au fost decese prin tuberculoză. Pentru sexul masculin, în 2012, au fost 133.507 decese generale, din acestea 1.626 prin boli infecţioase, din care 986 prin tuberculoză. La sexul feminin, în anul 2012, au fost înregistrate 122.032 de decese generale, din acestea 770 prin boli infecţioase, din care 263 prin tuberculoză. Analiza deceselor generale, deceselor prin boli infecţioase, a celor prin tuberculoză din anul 2012, comparativ cu 2011, arată că decesele generale au crescut în 2012, decesele prin boli infecţioase au scăzut în 2012 pe total, dar pe sexe au crescut, iar cele specifice prin tuberculoză total şi la sexul masculin au scăzut în anul 2012, comparativ cu 2011, însă au crescut la sexul feminin“.
În regiunea sud-vest Oltenia, în anul 2012, au fost înregistrate în total 191 de decese, dintre care cele mai multe în mediul rural 133. „Dinamica mortalităţii prin tuberculoză (pentru perioada 1960 – 2012) cunoaşte un trend descendent până în 1980, când atinge cel mai scăzut nivel din această perioadă, 830 de decese prin tuberculoză. Comparativ cu anul 1960, în 2012, decesele prin tuberculoză s-au redus la mai puţin de un sfert, şi totuşi se menţin la valori foarte mari, având în vedere că a fost introdusă medicaţia tuberculostatică, medicina a făcut multe progrese, iar efortul sistemului sanitar este foarte mare“, arată raportul.

Doljul înregistrează valoarea maximă la cazurile noi de tuberculoză

Cu toate acestea, în Dolj există în continuare o mare incidență a acestei boli. Nivelul scăzut de educație al populației pare să fie principala cauză, potrivit medicilor. „Mulți dintre pacienți nu au educație sanitară, nu sunt informați cum trebuie. Mulți nu sunt asigurați medical și ajung mai greu la medic. Înainte se făceau controale la serviciu care ajutau la depistarea bolii, dar acum sunt mulți șomeri și nu se mai face acest lucru. Iar boala aceasta se transmite foarte repede prin respirație. Dacă în alte județe a scăzut numărul bolnavilor de TBC, la noi e în continuare crescut și, chiar dacă în ultimul timp se înregistrează și în județul nostru o scădere, totuși avem mai multe cazuri decât alte județe”, a spus dr. Cornel Miu. Tuberculoza afectează orice parte a corpului, iar tuberculoza pulmonară este forma cea mai frecventă a bolii, şi singura formă susceptibilă de a fi contagioasă. Cele mai multe cazuri de TBC, atât în Dolj, cât și la nivel național sunt înregistrate în mediul rural. Doljul înregistrează valoarea maximă la cazurile noi de tuberculoză. În total, în regiunea sud-vest, în 2012, au fost 2.491 de bolnavi de TBC, dintre care 2.002 cazuri noi, iar 68 de cazuri au fost înregistrate la copii.

„Le dăm tratament, îl iau trei luni, apoi aflăm că au plecat în străinătate și nu mai putem face nimic”

Vestea bună este că tuberculoza poate fi tratată şi vindecată, dacă pacientul respectă tratamentul prescris de medic. Tratamentul tuberculozei constă în administrarea zilnică pe o perioadă de minimum șase luni a unui set de patru-cinci medicamente. Mulți pacienți nu respectă acest lucru, spune medicul pneumolog Cornel Miu. „Le dăm tratament și îl iau trei luni, apoi aflăm că au plecat în străinătate și nu mai putem face nimic. Ei trebuie să urmeze tratamentul cel puțin șase luni“, a spus medicul.
Vaccinarea BCG este o metodă de imunizare care poate preveni apariția bolii. De aceea, în ţara noastră se menţine ca măsură profilactică obligativitatea vaccinării BCG pentru toţi nou-născuţii. În cadrul Programului Naţional de Imunizare este prevăzută imunizarea a minimum 95% din nou-născuţi. În anul 2012, au fost efectuate 166.170 de vaccinări BCG şi 759 de revaccinări BCG. „În mediul rural s-au efectuat 65.098 de vaccinări şi 283 de revaccinări. În anul 2012, au fost acordate 780.710 consultaţii. Internările în spital, în secţia de pneumologie în anul 2012, au fost în număr de 149.091, iar costul pentru medicamente pe un bolnav a fost de 221,92 lei“, arată raportul Institutului Național de Sănătate Publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS