2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljETI a început lucrările la fabrica de biscuiți

ETI a început lucrările la fabrica de biscuiți

Firma turcă ETI a marcat ieri începutul construcției fabricii de dulciuri care va fi găzduită de Parcul Industrial Craiova. Fabrica din Bănie este prima construită de ETI în afara Turciei și a opta unitate de producție a grupului. Spațiul de desfășurare al ETI se va întinde pe o suprafață de peste șapte hectare și se vor crea 300 de locuri de muncă. La eveniment a fost prezent, împreună cu familia, și părintele ETI, Firuz Kanatli, cel care a pus bazele companiei în 1962, în Turcia.

Sute de persoane au fost prezente, ieri, la Parcul Industrial Craiova, pentru a le ura bun venit turcilor de la ETI, societatea care urmează să deschidă, în Bănie, prima fabrică de dulciuri din afara teritoriului turcesc, acolo unde firma se află printre primele o sută de companii producătoare de top. Aceasta este prima investiție greenfield (ce pornește de la zero) de o asemenea valoare – 40 de milioane de euro – realizată în Craiova. Printre invitații la eveniment s-au numărat președintele ETI, Firuzhan Kanatli, președintele Consiliului Executiv ETI, Hakan Polatoglu, ambasadorul Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, și președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Fondatorul ETI: „Tot ce este făcut cu dragoste întotdeauna duce la succes“

Ceremonia de începere a lucrărilor a fost precedată de declarațiile celor implicați în proiect, în prezența reprezentanților autorităților locale, a mass-media și, cel mai important, în prezența familiei Kanatli, fondatoarea companiei.
Fondatorul și președin-tele de onoare al ETI, Firuz Kanatli, în ciuda vârstei de 82 de ani și a problemelor de mobilitate, a participat și el la ceremonia prilejuită de sosirea oficială a firmei sale la Craiova. „Este primul pas de investiție în străinătate, iar Craiova joacă un rol foarte important pentru noi. Tot ce este făcut cu dragoste întotdeauna duce la succes. Vom avea succes și aici“, a spus Firuz Kanatli, care le-a transmis celor prezenți că se află la Craiova pentru a împărți din experiența acumulată de-a lungul vieții. La numai 30 de ani, acesta a gândit designul și a pus bazele primei fabrici ETI, care a pornit la drum cu doar 20 de angajați și cu o capacitate de producție destul de mică. Acum, ETI are șapte fabrici, 45 de branduri și aproximativ 300 de produse.

ETI, brand regional și global

Președintele ETI, Firuzhan Kanatli, fiul fondatorului Firuz Kanatli, a explicat, printe altele, că investiția de 40 de milioane de euro, dintre care șase milioane ajutorul de stat, a fost făcută în România datorită „condițiilor bune de piață, avantajelor poziționării în regiune, a logisticii și stabilității economice a țării. Intenția noastră este de a deveni un brand regional și global. Producția a început timid cu peste 50 de ani în urmă și, de-a lungul timpului, am crescut exponențial. În prezent, deținem șapte fabrici în care lucrează 7.000 de oameni. Suntem siguri că vom duce ETI, care este acum și un brand românesc, și mai departe, cu ajutorul dumneavoastră, contribuind astfel și la creșterea economiei românești“, a spus Firuzhan Kanatli.

„Dorim să producem 11.000 de tone în primul an“

Președintele Consiliului Executiv ETI, Hakan Polatoglu, a explicat că fabrica va deveni operațională din octombrie 2015, atunci când se va încheia prima etapă din cele patru ale construcției fabricii.
„Am convingerea că, în scurt timp, vom dovedi că am luat decizia corectă de a investi aici. Fabrica din Craiova ne va oferi un avantaj competitiv major în sectorul biscuiților și al dulciurilor, în care activăm. Dorim să producem 11.000 de tone în primul an. Planul nostru este să creștem treptat această cantitate. Vom produce biscuiți sărați și dulci, alături de prăjituri“, a precizat Polatoglu. Totodată, ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, a declarat că este mândru că se află la Craiova și că „reprezentanții administrației locale au jucat un rol foarte important în această deschidere. Ceea ce începe azi joacă un rol important pentru relațiile româno-turce. Și pentru Craiova, acest pas este foarte important. Ca reprezentanți ai guvernului turc, ai statului, sprijinim investițiile și oamenii care vor să se dezvolte“.

300 de angajări, în primă fază

Unitatea de la Craiova se va întinde pe o suprafață de 75.800 de metri pătrați, dintre care aproximativ 18.500 de metri pătrați reprezintă fabrica propriu-zisă. În primă fază, începând cu luna ianuarie, ETI va angaja 300 de persoane, apoi numărul va crește etapizat, în funcție de cererea de pe piață. Unii angajați vor merge în Turcia pentru specializare, urmând ca și specialiști din Turcia să vină în Craiova pentru a susține traininguri. Reprezentanții companiei au spus că nu va conta vârsta celor care doresc să se angajeze, ci experiența. Totodată, întrebat dacă firma va susține financiar echipa de fotbal CS Universitatea Craiova așa cum susține echipa turcă Eskişehir Sport, Firuzhan Kanatli a spus că „vom adopta orașele în care am deschis fabrici ca fiind orașele noastre. Nu o luați ca pe o promisiune, dar vom face tot ce putem pentru a sprijini viața socială“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS