1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe scumpește căldura?

Se scumpește căldura?

În Craiova sunt 16 CT pe gaze care furnizează căldură blocurilor arondate
În Craiova sunt 16 CT pe gaze care furnizează căldură blocurilor arondate

6% din numărul total de beneficiari ai sistemului de încălzire centralizat din Craiova care primesc căldură produsă în centralele termice pe gaze ar putea fi afectați de creșterea prețului la gaze și implicit la energia termică. Administrația locală spune că în orice situație va suplini diferența de cost.

Vestea că energia termică s-ar putea scumpi cu 28% până la 38%, dacă va fi produsă din gaze achiziționate de pe piața liberă, a creat panică în rândul proprietarilor care primesc căldură din sistemul centralizat. Cei care primesc căldură produsă în CT-uri pe gaze ar fi discriminați fiindcă doar în cazul lor vor crește costurile la căldură, comparativ cu proprietarii deserviți de un PT sau cei care au centrală de apartament.
Cum stau lucrurile în Craiova? În prezent, cele 2.867 de blocuri de locuințe arondate celor 431 de asociații de proprietari primesc energie termică din două surse. Prima sursă sunt PT-urile, 105 la număr, care sunt alimentate cu energie termică de la CET II, și cea de-a doua, CT-urile, 16 la număr, care utilizează, pentru prepararea agentului termic, drept combustibil gazul natural. Acestora li se adaugă alte 36 de centrale termice de bloc. În tot orașul, în 2.360 de blocuri căldura este furnizată direct de la CET, alte 507 fiind deservite de cetrale pe gaze.
Puțini craioveni care locuiesc la bloc știu că și la acest moment prețul energiei termice livrate din centralele pe gaze este mult mai mare decât cel al căldurii livrate prin PT-uri. Prețul de producere, transport, distribuție și furnizare pentru energia termică produsă în PT este de 284,96 lei/gigacalorie, iar pentru energia termică produsă în CT este de 335,15 lei/gigacalorie. Numai că prețul pe care îl plătește populația a fost stabilit prin hotărâre de consiliu în anul 2012 la 220,5 lei/gigacalorie. Diferența dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare pentru energia termică produsă și prețul local, plătit de abonatul final, 64,42 lei/gigacalorie, respectiv de 114,65 lei/gigacalorie, este suportată de administrația locală. În total, Primăria Craiova plătește 485.000 de lei, diferența dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare și prețul local al energiei termice facturate populației.
În anul 2012, adminis-trația locală s-a bazat pe art. 40, alin. 9 din Legea nr. 325/2006-Legea Serviciului public de alimentare cu energie termică, unde se spune că prețul energiei termice pentru populație la nivelul aceluiași oraș este unic, indiferent de tehnologiile sistemului de producere, transport și distribuție a energiei termice sau de tipul combustibililor utilizați.

Administrația locală suportă scumpirea

În cazul în care ar crește prețul la energia termică produsă în centralele termice de cartier și bloc, în Craiova ar fi afectați aproximativ 6% din numărul de beneficiari ai sistemului de încălzire centralizat. Acesta este echivalentul procentual al proprietarilor racordați la sistemul de încălzire centralizat de producere a energiei termice în centrale pe gaze. Ar fi pe această listă cvartalul de blocuri de la Casa Albă, unde există CT pe gaze, cvartalul de blocuri de la Romarta, blocurile ANL Potelu și ANL Oltenia din Craiovița Nouă, dar și alte zeci de blocuri din cartierul 1 Mai deservite de CT5, CT6, din cartierul Nicolae Titulescu, Cornițoiu, Rovine.
Întrebat cum vede această eventuală creștere de preț la căldură, președintele Asociației de Proprietari Romarta, Petru Becheru, a spus: „Noi considerăm că această creștere a prețului la gaze va majora prețul energiei termice, indiferent de tipul de centrală, în cazul în care gigacaloria nu va fi subvenționată, iar cuantumul total actual al subvenției va fi menținut. Vor rezulta mai multe debranșări, care vor determina scăderea eficienței sistemului centralizat. O soluție momentană ar fi ca termoficarea să plătească gazul prin asociațiile de proprietari, care, cu toate că au personalitate juridică, plătesc prețul pentru populație“.
În ciuda tuturor discuțiilor contradictorii, administrația locală dă asigurări că prețul gigacaloriei în Bănie nu va crește. „Chiar dacă prețul gazului se va mări și această creștere va influența costul energiei termice, precizăm că în Craiova nu se va modifica prețul la căldură. Acesta este de 220,5 lei/gigacalorie și așa va rămâne în acest sezon rece“, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuț Pîrvulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS