2.3 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBolnavii sint nevoiti sa-si aduca de acasa pulovere si radiatoare

Bolnavii sint nevoiti sa-si aduca de acasa pulovere si radiatoare

Pereti decojiti, instalatii sanitare distruse, saloane cu igrasie populate de bolnavi care se incalzesc la radiatoare… Aceasta este situatia in acest moment in Sectia TBC a Spitalului Judetean din Drobeta Turnu Severin. Pe linga faptul ca imobilul nu a fost renovat de ani buni, pacientii sint nevoiti sa apeleze, din cind in cind, si la radiatoare. Si asta, deoarece caldura furnizata opt ore zilnic este insuficienta.

Sectia TBC arata ca o cladire dezafectata, nicidecum ca un spatiu destinat ingrijirii bolnavilor. Ani de-a rindul, nu a mai fost investit nici un ban, devenind aproape o ruina. Conducerea Spitalului Judetean a incercat in acest an sa rezolve macar problema caldurii, asigurind un program de furnizare a agentului termic timp de opt ore pe zi, care insa este insuficient. Oamenii sint nevoiti sa se imbrace gros si sa-si aduca de acasa radiatoare, pentru a rezista pe perioada internarii. „Uitati-va si dumneavoastra cum stam cu caldura. Puneti mina pe calorifer. Fulguieste si noi stam cu radiatoare. Mai aprindem si radiatoarele… Astea sint conditiile, ce sa facem? Avem de ales?“, a spus unul dintre pacientii internati in aceasta sectie.

Conducerea Spitalului Judetean considera insa ca programul zilnic de caldura furnizata in Sectia TBC este suficient. In zilele mai putin friguroase, ar fi putut face si economii. „Au existat preocupari din partea noastra pentru imbunatatirea climatului in care locuiesc bolnavii, in sensul ca a fost remediat integral acoperisul spitalului. Din acest punct de vedere nu mai sint probleme. S-au realizat doua lucruri foarte importante: acoperisul si caldura, iar pina in ianuarie inclusiv este asigurat tot stocul necesar“, a declarat Augustin Popa, directorul economic al Spitalului Judetean din Drobeta Turnu Severin.

Avind o capacitate de 170 de paturi, acest spital este singurul de profil din zona. Pentru ca tratamentul implica o perioada mai lunga de spitalizare, cadrele sanitare sint nevoite sa le permita bolnavilor sa mearga acasa sa-si faca baie si sa-si schimbe lenjeria, pentru ca in spital acest lucru este imposibil. O data cu venirea iernii, cei 130 de bolnavi internati sint nevoiti sa infrunte frigul. „Caldura este la program: seara si dimineata. Noi mai aprindem radiatoarele ca sa mentinem o temperatura cit de cit placuta“, a spus alt bolnav internat aici. La rindul sau, medicul Silvia Patrut, seful sectiei de Pneumoftiziologie 2 din cadrul Spitalului TBC, a spus: „Este foarte greu, observati… Cladirea este foarte veche, nu este reparata de ani buni. Avem promisiuni ca vom primi in primavara un fond de zece miliarde de lei. S-au facut estimari ca aceasta suma ar ajunge pentru reconditionarea cladirii. In ceea ce priveste caldura, in cazul in care ar fi ger, am putea sa acoperim, pe o perioada de doua, trei saptamini necesarul de caldura, nu asa cum ar trebui, dar cit de cit sa fie suportabil in saloane si suplimentam si cu curent electric. Acum avem instalatia electrica reparata, dar si asta cu program de doua, trei ore pe zi“.

Promisiuni exista, dar pina sa devina realitate, bolnavii care ajung la Spitalul TBC stau in conditii necorespunzatoare. Si asta, cu atit mai mult cu cit boala de plamini necesita, pe linga un tratament corespunzator, si conditii de igiena pe masura si un confort termic adecvat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS