1.8 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSclavii Termoficării (II): Cum plătești căldură fiind debranșat

Sclavii Termoficării (II): Cum plătești căldură fiind debranșat

 Jeni Georgeta Titi, între Termoficare și centrala pe gaze, se încălzește la caloriferul electric
Jeni Georgeta Titi, între Termoficare și centrala pe gaze, se încălzește la caloriferul electric

O femeie din Craiova cu doi copii minori a rămas în frig pentru că s-a debranșat de la termoficare, iar firma de gaze întârzie să-i instaleze centrala de apartament. Pe de altă parte, Termo SRL refuză să-i recunoască deconectarea, iar asociația o pune la plata căldurii. În aceste condiții, femeia și copiii se încălzesc la un calorifer electric, pe care-l mută dintr-o cameră în alta.

Transformarea municipiului Craiova în zonă unitară de încălzire sub monopolul Termo Craiova SRL lovește în cetățenii care vor o alternativă la sistemul centralizat al orașului. Prin HCL nr. 459/2009, Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat studiul de fezabilitate (SF) pentru stabilirea zonelor unitare din municipiu. Potrivit acestuia, orașul are 104 zone unitare de încălzire arondate punctelor termice și 43 de zone arondate centralelor termice. Practic, este vorba de întreg municipiul, fiind exceptate doar blocurile care au o rată a debranșărilor echivalentă cu 25% din suprafața blocului. Concret, un bloc cu 20 de apartamente se află în zona unitară dacă sunt deconectate unu – cinci apartamente. Altă interdicție este stabilită prin Ordinul nr. 91/2007 al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Utilități Publice (ANRSC), care spune că nu se mai fac debranșări în blocurile în care nu s-au făcut deconectări înainte de 23 mai 2007.

Doi ani prin tribunale

Jeni Georgeta Titi, o craioveancă de pe strada Maria Tănase, s-a declarat nemulțumită de sistemul centralizat de încălzire al blocului, mai tot timpul cu defecțiuni. Din 2012, încearcă să se deconecteze de la sistem. A fost refuzată atât de Regia Autonomă de Termoficare (RATf), predecesoarea actualei Termo SRL, cât și de conducerea Asociației de Proprietari nr. 1 Nicolae Titulescu, pe motiv că blocul se află în zona unitară de încălzire. În consecință, a mers la instanță și s-a judecat până de curând cu asociația, la judecătorie, tribunal și curtea de apel. Justiția a obligat asociația să aprobe cererea de debranșare a solicitantei. Înainte de 1 octombrie, dată la care Termo SRL a început furnizarea căldurii, Jeni Georgeta Titi a contractat o firmă de specialitate cu care a făcut debranșarea, iar ulterior, cu o firmă agreată de GDF Suez, a instalat centrala termică și branșamentul la gaze. Ulterior, aceasta a solicitat Termo SRL să constate deconectarea de la sistemul de încălzire. Într-o adresă de pe 18 noiembrie, Termo Craiova SRL o înștiințează pe solicitantă că dosarul cu actele necesare nu este complet. Între altele, solicitanta trebuie să aducă acte din care să reiasă punerea în funcțiune a centralei pe gaze, ca sursă alternativă de încălzire a apartamentului. „Hotărârea Curții de Apel Craiova nu poate obliga furnizorul de energie termică să elibereze un proces-verbal de constatare a debranșării fără a verifica legalitatea documentelor și corectitudinea execuției lucrărilor“, se scrie în adresa Termo Craiova SRL.

Nimeni nu vrea să o ajute

Jeni Georgeta Titi a ajuns în pragul iernii să se întrebe cum va rezolva problema căldurii pentru copii. Ea depinde de câteva hârtii, pentru că nimeni nu înțelege că omenește este să o ajute.
„Deși am achitat lucrarea în întregime, execuția este tergiversată de către firma de gaze. Am în întreținere doi copii, unul minor, iar celălalt cu handicap gr. I, iar în prezent locuim în frig, fiind deconectați de la termoficare“, a declarat Jeni Georgeta Titi. Femeia a primit deja factura la încălzire pe luna octombrie, iar în curând o va primi și pe cea din noiembrie. Soluția temporară este un calorifer electric, pe care îl mută dintr-o cameră în alta.
„Doamna va plăti în continuare căldura. Până nu am hârtia de la Termo SRL nu fac nimic. Există două-trei căi de atac ale hotărârii judecătorești“, susține președintele asociației, Iosif Luca. Până la punerea în funcțiune a centralei termice, Jeni Georgeta Titi va folosi caloriferul electric, apoi gazele. Dacă nu va găsi înțelegere la furnizorul de energie termică sau la asociație, ea va plăti în continuare și căldura pe care nu o consumă, spre bucuria vecinilor și a angajaților de la Termo SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS