Persoanele care au cerut si obtinut despagubiri pe baza Legii nr. 10/2001, dar au primit in schimb titluri de valoare nominale, pot spera din nou. Conform unui proiect de hotarire de guvern, respectivele titluri de valoare, cu care pina acum posesorii lor nu aveau ce face, ar putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Initiativa ar rezolva astfel problema zecilor de mii de persoane care au cerut statului bani, ca urmare a confiscarilor abuzive efectuate de statul roman, dar care nu dispune de sumele solicitate.
Conform estimarilor, daca ar trebui sa acorde despagubiri banesti pentru toate cererile de retrocedare care nu au putut fi onorate in natura, statul roman ar intra in colaps financiar, deoarece s-ar vedea nevoit sa scoata din buzunar miliarde de euro.
Hirtii fara valoare
Dindu-si seama de acest lucru, autoritatile au venit cu o propunere care le avantaja, si anume in schimbul banilor beneficiarii trebuia sa primeasca titluri de valoare nominala cu care acestia urma sa poata cumpara actiuni la societatile comerciale de stat aflate in proces de privatizare. Pentru aceasta, statul urma sa publice o lista cu societatile eligibile din acest punct de vedere, lucru care nu s-a intimplat pina in prezent. Chiar daca ar fi facut-o, este greu de crezut ca autoritatile ar fi nominalizat pe respectiva lista firmele de stat care aveau sanse de privatizare, astfel incit beneficiarii sa nu devina actionari la firme aflate cu un picior in procedura de faliment.
Oamenii s-au ales cu niste hirtii fara insemnatate, pe care nu le pot valorifica in nici un fel. Daca proiectul de hotarire de guvern va prinde viata, populatia va putea sa vinda respectivele titluri pe piata bursiera, obtinind, evident, in schimb sume mai mici decit valoarea inscrisa pe hirtii.