Unitatile de invatamint din mediul rural vor fi si mai sarace decit in prezent
Ca sa faca rost de bani, scolile doljene vor fi nevoite, de la 1 ianuarie 2005, sa se lanseze in afaceri. In topul cistigurilor extrabugetare, pe primele locuri s-ar putea situa liceele de profil, care organizeaza diferite cursuri contra cost. Conform prevederilor noii Legi a finantarii in invatamint, scolile vor primi bani din trei surse.
Pentru salariile cadrelor didactice, banii vor veni in continuare de la minister, iar pentru cheltuieli curente de intretinere si administrare a cladirii, banii vor veni de la comunitate. Investitiile, modernizarile, dotarile sau marirea salariilor pentru cadrele didactice va trebui asigurate de conducerile scolilor din fonduri extrabugetare.
„Nu putem sa facem tomberoane, daca profilul nostru este de informatica!“
Inainte de implementarea legii, scolile doljene si-au luat deja masuri de prevedere. Liceele craiovene cu profil de prestari servicii si cu profil tehnic au posibilitatea sa faca rost de bani. Scolile cu numar mare de elevi si cu baza materiala bogata vor fi cele mai avantajate. Directorii liceelor din Craiova nu sint foarte incintati de ideea autofinantarii.
„Noi si la aceasta data organizam contra cost cursuri CISCO si probabil vom dezvolta astfel de activitati. Nu putem sa ne apucam sa facem tomberoane, daca profilul nostru este de informatica. In cazul in care se pune problema ca scoala sa supravietuiasca din banii pe care ii cistiga, invatamintul se duce de ripa; ori ii invatam pe copii carte, ori ne transformam in SRL-uri?! Anul acesta am obtinut locul doi la Olimpiada Internationala de Informatica, iar noi astfel de rezultate urmarim sa obtinem“, a declarat Gabriel Dochit, directorul Liceului de Informatica „Stefan Odobleja“ din Craiova.
Scolile din mediul rural vor fi nevoite sa se descurce la limita minima
Cele mai napastuite de noua legislatie vor fi liceele teoretice si scolile generale, care nu au posibilitatea sa cistige bani din alte activitati. Noua lege incurajeaza performanta, in sensul ca scolile care obtin rezultate bune la concursuri, olimpiade, admitere la facultate, beneficiaza de o sponsorizare mai generoasa de la bugetul central. Daca fiecare se descurca cum poate, in coada listei vor ramine, ca si pina in prezent, scolile de la tara.
In lipsa afacerilor si sponsorizarilor, aproape inexistente in scolile doljene din mediul rural, ele vor fi nevoite sa se descurce la limita minima. Singura sansa pentru unitatile de invatamint de la tara este arendarea pamintului primit de la primarie in schimbul unei sume de bani. „In ceea ce priveste sponsorizarile de la parinti, nici nu se pune problema. La fiecare sedinta cu parintii, noi prezentam problemele, dar din citeva zeci de mii de lei nu reusim sa facem mare lucru. Am strins cite 50.000 de lei de la fiecare elev. Parintii s-au sfatuit si au zis ca dau cite 100.000 de lei, dar apoi s-au gindit ca nu toti au aceasta posibilitate si mai bine dau 50.000 de lei, ca sa achite toti. Lucram in trei schimburi si avem nevoie de mai mult spatiu. Daca nu ne va ajuta primaria, chiar si de la anul, nu stiu cum ne vom descurca“, a declarat Maria Fota, directoarea Scolii din Sadova.