Comparativ cu anul trecut, numarul crimelor a ramas la acelasi nivel in 2004, dar a crescut numarul violurilor, tilhariilor si al accidentelor rutiere mortale
Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj a prezentat bilantul activitatii pe acest an, in prezenta reprezentantilor autoritatilor administratiei locale si a conducatorilor principalelor institutii cu care politistii coopereaza. Cu aceasta ocazie s-a consemnat o scadere a criminalitatii in judetul Dolj, linia descendenta a fenomenului infractional fiind o caracteristica a ultimilor patru ani.
In ceea ce priveste infractiunile contra vietii, integritatii corporale si sanatatii, numarul acestora a inregistrat in judetul Dolj o scadere – ce-i drept, nu semnificativa, doar de 2,9%. In primele 11 luni ale acestui an au fost comise 15 omoruri, 20 de tentative de omor, trei lovituri cauzatoare de moarte si 29 de vatamari corporale grave, numarul acestora situindu-se la acelasi nivel ca in 2003. Majoritatea acestor fapte s-a savirsit in mediul rural (71%), pe timpul noptii, intre rude, in locuinte comune sau gospodarii (69%), unde posibilitatile de interventie ale politistilor sint aproape nule, consumul exagerat de bauturi alcoolice, conflictul spontan si uneori comportamentul provocator al victimelor constituind elemente favorizatoare. Numarul infractiunilor de viol si tilharie a crescut insa la 29 in 2004, fata de numai 22 in 2003, la fel si numarul tilhariilor – 69 in 2004, fata de numai 48 in 2003. A scazut insa cu circa 16% numarul furturilor inregistrate in acest an, conform statisticilor IJP Dolj.
Numarul accidentelor grave a crescut cu 20%
Cit priveste activitatea Politiei Rutiere, politistii doljeni au consemnat o crestere in 2004 a numarului accidentelor rutiere grave de la 132 in 2003 la 158 in 2004, numarul persoanelor decedate in accidente a crescut de la 41 la 55, iar numarul celor grav raniti s-a marit de la 110, in 2003 la 128, in acest an.
Cele mai multe accidente rutiere s-au produs in mediul rural – 59,4%. Printre cauzele producerii accidentelor, pe primul loc se situeaza traversarile neregulamentare (22%), urmate de imprudenta in conducere (17%), excesul de viteza (10%) si neacordarea de prioritate pietonilor (9%).
Cu ocazia bilantului activitatii pe acest an, politia doljeana a trecut in revista si neimplinirile. Prima dintre ele este legata de deficitul de cadre, de circa 10% fata de necesarul de ofiteri si agenti, respectiv peste 30% la personalul contractual. „In acest an au fost si insuccese, climatul de ordine si siguranta civica fiind afectat negativ de unele evenimente, asa-zis marunte, dar suparatoare pentru populatie. In domeniul criminalitatii economico-financiare mai sint inca destule de facut, avutul public si privat fiind mereu tinta unor ilegalitati. Pe drumurile publice continua sa moara si sa fie raniti oameni sau distruse bunurile acestora, iar violenta afecteaza in continuare un numar mare de cetateni. Toate acestea, dar si altele, trebuie combatute si prevenite mai ferm atit de politie, cit si de alte organisme cu atributiuni in domeniu“, a precizat insp.pr. Florentina Popescu, purtatoarea de cuvint a IJP Dolj.