0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDarurile și poveștile lui Moș Nicolae

Darurile și poveștile lui Moș Nicolae

Doar o singură zi mai au micuții de așteptat până vor găsi cadourile lăsate de Moș Nicolae
Doar o singură zi mai au micuții de așteptat până vor găsi cadourile lăsate de Moș Nicolae

Mai este doar o zi până când Moș Nicolae le va lăsa cadouri în ghetuțe copiilor cuminți. Telefoanele de ultimă generație, urmate de dulciuri și jucării sunt cele mai râvnite cadouri pe care le așteaptă prichindeii craioveni de la primul bătrânel care le va aduce daruri. Legenda lui Moș Nicolae spune că acesta îi ajută pe oamenii cu o situație financiară precară.

Decembrie este luna preferată a copiilor pentru că în această perioadă primesc cele mai multe cadouri. Tradiția spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, micuții trebuie să își pregătească ghetuțele, pentru că Moș Nicolae se va opri în casa fiecăruia și le va lăsa daruri după cum s-au purtat peste an. Copiii cuminți primesc dulciurile și jucăriile preferate, iar cei năzdrăvani găsesc în ghetuțele frumos lustruite doar o nuielușă. Moș Nicolae a început deja „să primească“ scrisorile copilașilor din Bănie, care așteaptă să găsească în ghetuțe telefoane, dulciuri, fructe și haine.
„Știu ce vreau de la Moș Nicolae. Vreau un telefon nou, multe dulciuri și fructe. Cred că și anul acesta voi primi ceea ce îmi doresc pentru că am fost cuminte și în nici un an nu am fost dezamăgit“, a spus Cristian Cojocaru. Cochetă încă de mică și pasionată de muzică, o fetiță de 11 ani își dorește să primească în dar cizmulițele la care visează de ceva vreme. „Vreau să primesc niște cizme pe care le-am văzut demult, haine, dulciuri și o chitară, îmi place foarte mult să cânt“, a spus Cătălina Coandă, încrezătoare că va primi darurile pe care și le dorește.

Legenda lui Moș Nicolae

Cu toate că oamenii din Bănie păstrează obiceiurile din străbuni, puțini sunt cei care cunosc de fapt originile și rolul acestei sărbători de iarnă. Curioși să aflăm care este legenda lui Moș Nicoale și de ce copiii primesc darurile în cizmulițe, am stat de vorbă cu șeful Secției de Etnografie de la Muzeul Olteniei Craiova, Cornel Bălosu, care ne-a explicat ce reprezintă Sfântul Nicolae pentru cultura populară română.
„Moș Nicolae este un personaj real și are corespondent în lumea religioasă fiind cunoscut drept un mare apărător al credinței. Este cel care i-a altoit două palme ereticului Arie într-o perioadă în care au existat anumite erezii de desființare și de renunțare la ideea de icoană. De aici se pare că acest sfânt care este foarte darnic uneori este și pedepsitor. Aduce și daruri, dar mai vine și cu câte o nuielușă la copiii năzdrăvani“, a declarat Cornel Bălosu.
Moș Nicolae lasă darurile în ghetuțele frumos aranjate și lustruite pentru că acestea semnifică intimitatea, ceea ce înseamnă că fiecare primește darul care i se potrivește.
„Gheata este un fel de sân la un moment dat și are o latură intimă cu persoana respectivă, la fel ca și ciorapul. Ciorapul și gheata au această încărcătură simbolică, țin de intimitate și în ele se pun obiectele pe care copiii le așteaptă de la moș“, a adăugat șeful Secției de Etnografie.
Legenda lui Moș Nicolae spune că acesta a salvat trei fete de la prostituție lăsând în curtea acestora o pungă cu galbeni. „Un sărman avea trei fete frumoase și foarte cuminți, dar erau atât de săraci încât tatăl acestora a fost nevoit să își îndemne fetele să practice prima meserie a femeii de pe lume. Atunci Sfântul a aflat și s-a îngrozit de ceea ce se punea la cale cu cele trei fete care urma să devină prostituate. Chiar în acea noapte a aruncat în casa sărmanului o pungă cu galbeni ca să le ajute pe fete și să le scoată din sărăcie. Legenda mai spune că toate fetele au devenit credincioase și s-au călugărit“, a explicat șeful Secției de Etnografie de la Muzeul Olteniei Craiova, Cornel Bălosu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS