Sute de craioveni sunt nevoiți să dea înapoi sumele de bani care le-au fost acordate iarna trecută ca ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică. Beneficiarii susțin că nu au nici o explicație, dar, în realitate, în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi, aceștia au fost găsiți cu depozite bancare mai mari de 3.000 de lei.
Oamenii s-au trezit acasă cu dispozițiile date de primarul Craiovei, prin care sunt înștiințați că, în termen de șase luni, trebuie să returneze banii, fără nici o altă explicație. Mulți dintre ei, de-a dreptul revoltați, au cerut socoteală celor de la asociațiile de proprietari. Numai că nici reprezentanții asociațiilor nu știu care este motivul pentru care primăria a luat această decizie și au căutat soluția tot la administrația locală. „Din asociația noastră m-au contactat trei proprietari și m-au întrebat ce se întâmplă. Am văzut și eu dispozițiile, dar în ele nu scrie care este motivul pentru care trebuie să returneze sumele respective. Nu înțeleg, primăria le-a acceptat cererea, dosarul, iar acum spun că nu este legal să primească sumele. Oamenii trebuie să știe motivul. Dacă s-a constatat o ilegalitate, era corect să fi fost avertizați la acel moment. Oamenii au primit subvenții și acum doi – trei ani, au făcut cereri și acum. Am vorbit acolo, la primărie, în Lăpuș, ziceau că sunt peste o mie de persoane în această situație. Poate au dreptate, poate nu, dar trebuie justificată această înștiințare, ca să știe și oamenii“, a spus Marin Trăsnitu, președintele Asociației de proprietari nr. 6 Eroilor.
Într-o astfel de situație este Floarea Brebenel, locatară în blocul 7 din Valea Roșie. „De câteva zile m-am trezit cu această scrisoare de la primărie că trebuie să dau banii înapoi, 150 de lei. Nu știu de ce, eu am primit și în anii trecuți subvenție. Acum să văd cum o să-i dau înapoi, că am o pensie de 610 lei, mai sunt și bolnavă, cumpăr tratament, facturile sunt mari“, se plângea Floarea Brebenel.
Ajutor de căldură necuvenit
Gheorghița Brosban, proprietară în blocul 16 din cartierul Valea Roșie, trăiește dintr-o pensie de 720 de lei și alocația de handicap a fiicei sale. Acum a fost anunțată de primărie să returneze banii primiți ca ajutor de încălzire în iarna trecută. „Am primit un plic de la primărie, că avem de dat înapoi subvenția pe care am primit-o anul trecut pentru căldură. Eu am 400 de lei de dat înapoi, dintr-o pensie de 720, și mai sunt cu fata mea, avem amândouă probleme de sănătate. Eu nu știu să am pământ sau alte venituri. Nu știu cum au făcut ei la primărie socoteala. Ne-au anunțat acum, când vine iarna. Acum ce să facem, o să dăm banii“, a spus Gheorghița Brosban.
În aceeași situație este și Ioana Dobrescu, al cărei singur venit este pensia, după cum susține aceasta.
„Eu am fost înștiințată că trebuie să dau înapoi 241 de lei. Nu știu de ce. Ne spun aici că sunt bani necuveniți. Când am făcut dosarul, noi ne-am ghidat după documentele afișate la asociație. Ne trezim după un an, în prag de iarnă, că trebuie să plătim pentru căldura din iarna trecută. Nu am nimic din altă parte. Nu știm cu cine să vorbim, că la primărie nu ne primește nimeni. Eu știu că m-am încadrat în dispozițiile ordonanței, că am primit și în anii trecuți ajutor de încălzire“, a afirmat Ioana Dobrescu, proprietară în blocul 16 din cartierul Valea Roșie.
În trei luni, subvenția înapoi
Craiovenii ajunși în această situație, majoritatea dintre ei vârstnici, pe lângă problema returnării sumelor primite necuvenit, mai au una. Este vorba de perioada de timp în care trebuie să dea înapoi aceste sume. În dispozițiile transmise de primărie se spune că beneficiarii vor restitui banii „în termen de maximum 180 de zile de la emiterea dispoziției“, aceasta fiind emisă în septembrie 2014. Dar dispozițiile au fost trimise către beneficiarii ajutorului pentru încălzirea locuinței în decembrie. „Eu trebuie să dau înapoi 514 lei, dosarul a fost verificat la asociație, la primărie. Pe lângă bani, mai am o problemă, în dispoziția emisă în septembrie se spune că în 180 de zile trebuie să plătesc suma, dar eu am primit plicul acum două zile, în decembrie. Mai am la dispoziție trei luni, nu este corect. Îmi este greu să plătesc acum, când vine iarna“, a spus Constantina Bîru, proprietară în blocul 26 D, Brazda lui Novac.
Curtea de Conturi i-a prins cu bani în bancă
Reprezentanții Primăriei Craiova, în speță cei ai Direcției Administrației Publice și Asistență Socială, au refuzat să explice de ce trebuie să returneze oamenii aceste sume de bani. Singurii care au lămurit situația sunt reprezentanții Agenţiei Judeţene pentru Protecţie şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj. De la aceștia am aflat că beneficiarii au fost depistați de Curtea de Conturi cu depozite bancare mai mari de 3.000 de lei. Primăriile nu pot descoperi acest aspect, dat fiind secretul bancar, dar Curtea de Conturi nu are nici o opreliște în acest sens. E drept că mulți dintre acești craioveni și-au pus în bancă banii respectivi pentru zile negre, dar în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei figurează și „depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei“, conform OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, modificată şi completată de OG nr. 27/2013 şi HG 920/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare ale OUG nr. 70/2011.