4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLipsesc sau nu bani de la CAR-ul Căminului pentru Persoane Vârstnice?

Lipsesc sau nu bani de la CAR-ul Căminului pentru Persoane Vârstnice?

Zeci de persoane, membri cotizanţi ai Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a salariaţilor din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Craiova, se află în imposibilitatea de a-şi retrage banii depuşi de-a lungul anilor, dar şi de a solicita un nou împrumut. Oamenii sunt convinşi că reprezentanţii acestui CAR nu au gestionat bine fondurile şi susţin că din visteria acestei organizaţii nebancare lipsesc sume importante.

Mai multe persoane, angajate la Căminul pentru Persoane Vârstnice, care au cotizat de-a lungul timpului la CAR din cadrul instituţiei, ne-au sesizat în urmă cu câteva zile despre faptul că au suspiciuni că lipsesc sume importante din fondul acestei organizaţii. „Nu ştim cu exactitate despre ce sumă este vorba, însă cu siguranţă lipsesc mulți bani. Mulţi oameni vorbesc că suma se ridică undeva la 20.000 de lei, alţii zic că 100.000 de lei. Nimeni însă nu ne oferă nici o explicaţie. Este foarte grav având în vedere că acest CAR funcţionează de peste 25 de ani, iar lunar fiecare membru a depus cotizaţia obligatorie. Au fost perioade când eram înscrişi peste 200 de membri, după care am rămas mult mai puţini, odată cu restructurările din sistem ce au avut loc în urmă cu aproape patru ani. Atunci, mulţi dintre oameni au renunțat să mai cotizeze. Întotdeauna documentele acestui CAR erau ţinute de contabilă la domiciliul ei şi nu în instituţie. Contabila era cea care gestiona întreaga activitate, preşedintele şi ceilalţi membri erau doar formal“. Acestea sunt doar câteva dintre problemele semnalate de o parte din angajaţii Căminului pentru Persoane Vârstnice din Craiova.

„Sunt vinovată că nu am trimis adrese foştilor colegi să îşi achite banii împrumutaţi”

Având în vedere sesizarea primită, redactorii GdS au mers să discute cu reprezentanţii acestui CAR. Contabila Mihaela Georgescu nu a putut oferi însă prea multe explicaţii. Nici măcar numărul membrilor cotizanţi nu îl ştia cu exactitate. „Până în 2011, eram aproximativ 200 de membri la acest CAR. După reorganizarea instituţiei, au mai rămas în jur de 100 de membri cotizanţi. Nu înţeleg acuzaţiile oamenilor care spun că lipsesc sume importante din fondurile acestui CAR. Problema este alta. Mulţi dintre membrii acestei organizaţii care au fost daţi afară după restructurările de acum patru-cinci ani, care au avut loc în majoritatea instituţiilor publice, luaseră împrumuturi pe care au refuzat să le mai achite. O parte dintre ei au venit după o perioadă, au cerut reeşalonări şi au achitat împrumuturile, alţii însă au contestat soldurile pe care le aveau sau nu au mai trecut pe aici. Oamenii speculează că lipsesc 100.000 de lei. Este o sumă fabuloasă având în vedere că noi încasăm lunar între 3.000 şi 4.000 de lei, bani ce presupun atât ratelele, cât şi dobânzile aferente pe care le-am stabilit la 10%, iar împrumutul pe care îl acordam nu depăşea 3.000 de lei. Din 2007, cotizaţia unui membru este de 10 lei pe lună… Sunt vinovată că din prea multă bunătate nu am trimis adrese foştilor colegi să îşi achite banii împrumutaţi şi că nu am îndreptat propririle către giranţii lor… De altceva nu pot fi acuzată! Din 2011, munceam practic voluntar pentru acest CAR, iar înainte primeam o sumă modică de doar 100 de lei pe lună“, a povestit Mihaela Georgescu.

„Am decis să nu mai acordăm împrumuturi“

În urmă cu câteva săptămâni, toate documentele acestui CAR au fost ridicate de reprezentanţii Uniunii Judeţene a CAR Dolj pentru verificare. Văzând însă că situaţia contabilă a CAR a fost luată la puricat, Mihaela Georgescu a trimis adrese împrumutaţilor. Nu ştie însă cu exactitate pe câţi i-a anunţat să vină să îşi achite împrumuturile. Oscilează însă între 10 şi 20 de împrumutaţi, susţinând că pe alţii i-a înştiinţat telefonic. „Până când toate actele contabile nu vor fi verificate, am decis să nu mai acordăm împrumuturi. Am aprobat o singură retragere a fondului depus unui membru care s-a angajat în instituţie în acest an și care cotizase doar câteva luni, iar situaţia era foarte clară“, a adăugat Georgescu.
De ce a procedat astfel contabila acestui CAR, de ce nu a trimis mai demult adrese datornicilor sau giranţilor acestora, este greu să ne pronunţăm, având în vedere că fiecare cerere de împrumut era însoţită de un contract care stipulează cum se face rambursarea, garantarea, dar şi obligaţiile şi drepturile membrilor. Una din clauzele contractului spune clar: „Orice întârziere în rambursarea ratelor de împrumut şi dobânzilor aferente de peste 60 de zile de la data scadenţei, dă dreptul CAR să procedeze la recuperarea creanţelor sale pe calea executării silite. CAR va proceda la recuperarea împrumutului şi dobânzilor aferente de la giranţi numai după ce va înştiinţa telefonic sau în scris, în acest sens, atât beneficiarul, cât şi giranţii. Noi, giranţii, ne obligăm în solidar cu împrumutatul la rambursarea împrumutului şi dobânzilor aferente, a penalităţilor de întârziere stabilite în prezentul contract şi a cheltuielilor de recuperare, renunţând la beneficiul discuţiei şi al diviziunii“.

„Vom înmâna cazul la Parchet, care poate să stabilească vinovaţii“

Reprezentanţii Uniunii Judeţene a CAR Dolj s-au abţinut să ofere prea multe informaţii despre situaţia prezentată. Au precizat însă că toate documentele vor fi atent cercetate. „Am aflat că sunt persoane care nu şi-au achitat creditele şi dobânzile aferente. La o primă vedere a documentelor ridicate, am constatat că actele nu erau ţinute în ordine, nu erau actualizate… În cazul în care vom descoperi şi alte probleme sau suspiciuni, vom înmâna cazul la Parchet, care poate să stabilească vinovaţii“, a precizat Oana Olteanu, directorul Uniunii Judeţene a CAR Dolj.
Având în vedere problemele contabile ale acestui CAR, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice a decis să-i ridice preventiv viza de control financiar Mihaelei Georgescu, care este şi contabila instituţiei. Mai mult decât atât, acesta a dorit să precizeze că CAR-ul are statut propriu, ca organizaţie nebancară, şi nu are nici o legătură cu instituţia pe care o conduce.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS