Zece familii din cătunul Vlădoi, comuna gorjeană Schela, au rămas izolate din cauza surpării unui drum local. Alunecarea de teren s-a produs la sfârşitul săptămânii trecute, când un mal de pământ a luat-o la vale, iar drumul a fost rupt de la jumătate. Acesta face legătura între centrul localităţii şi cătunul izolat şi este singura cale de acces către cele zece familii. Dacă până în urmă cu două-trei zile se mai putea trece cu maşina sau cu ajutorul căruţelor, în prezent nu se mai poate traversa decât pe jos. Oamenii se tem că în cazul în care se va produce o nenorocire, ambulanţa sau maşina de pompieri nu va mai putea ajunge în cătunul Vlădoi. Nici copiii care se deplasează la şcoala din centru nu mai au posibilitatea să ajungă cu o maşină până la prima staţie, ci merg acum doi-trei kilometri pe jos. Situaţia este disperată, cu atât mai mult cu cât în condiţiile înrăutăţirii vremii surparea drumului ar putea continua.
Primarul promite ajutor
De asemenea, zăpada mare ar face imposibil accesul către satul Vlădoi, întrucât drumul se află pe marginea unei râpe. Norocul localnicilor este că în câteva zile începe vacanţa elevilor şi copiii nu vor mai fi nevoiţi să meargă pe jos. În pericol este însă şi conducta de alimentare cu apă, care este paralelă cu drumul local.
„Nu se poate trece pe aici. Avem copii la şcoală. Ferească Dumnezeu de un incendiu sau să fie nevoie de ambulanţă pentru cineva, că nu ştiu ce se va întâmpla. Pe unde să mai treacă acum salvarea, când abia mai trecem noi cu picioarele?! Îi aducem pe jos până la staţie, să vină să îi ia maşina şcolii. Nu ai curaj să îţi laşi copilul să se ducă singur în staţie pentru că poate să pice în râpă din neatenţie. Avem bătrâni care nu pot să aducă apă, dacă se va rupe ţeava care alimentează cătunul“, a povestit o localnică din cătunul Vlădoi. Primarul comunei Schela, Aristide Șerbănescu, a declarat că a anunţat Consiliul Județean Gorj în legătură cu situaţia familiilor izolate, iar, în câteva zile, proiectul pentru reabilitarea drumului va fi gata. Consolidarea drumului, care este afectat de surpări de acum doi ani, se ridică la aproximativ 350.000 de lei.
„Am trimis adresă la Consiliul Judeţean Gorj. Am vorbit cu un constructor, dacă poate să facă lucrarea şi să îi plătesc în trimestrul I 2015. Mai este nevoie şi de un proiect de reabiliare pe care trebuie să îl fac în maximum trei sau patru zile, pentru că nimeni nu execută lucrarea fără un proiect de reabilitare a drumului către cătun“, a declarat Aristide Şerbănescu.