Curtea Constituțională a României a decis ieri că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Decizia este general obligatorie și va fi publicată în Monitorul Oficial, iar legea se va întoarce în parlament, unde aleșii vor decide ce se va întâmpla mai departe. Însă, care este situația la Craiova? Care aleși și câți dintre ei au migrat, dar și alte informații legate de indemnizația lor și numărul de proiecte de hotărâre respinse pe mandatul actualului primar, citiți în cele ce urmează.
Curtea Constituțională (CC) a României a decis ieri că OUG nr. 55/2014 este neconstituțională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Conform unor judecători ai CC, citați de Mediafax, Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG nr. 55/2014 a fost aplicabilă, respectiv ce se va întâmpla cu mandatele aleşilor locali care au migrat la alte partide.
„Vom ajunge la alegeri pentru toate mandatele aleșilor migratori“
Mai mult, Laura Ștefan (ExpertForum) a declarat, citată de hotnews.ro, că, „așa cum am spus încă la momentul aprobării OUG, neconstituționalitatea prevederilor sale, azi (ieri – n.r.) confirmată de CCR, va conduce la pierderea mandatelor aleșilor locali care au migrat la alte partide. De altfel, există deja procese în curs prin care partidele de la care aleșii au plecat cer constatarea încetării mandatelor. În condițiile declarării neconstituționalității OUG, vom ajunge la alegeri pentru toate mandatele aleșilor migratori“. Totodată, prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a spus că „decizia Curții este încă un blam pentru domnul Ponta și pentru noi este încă un motiv care ne arată că trebuie să demitem acest guvern. Din 16 noiembrie, domnul Ponta a intrat în zodia eșecurilor. În ceea ce privește efectele concrete, în acest moment numai instanțele de drept comun ar mai putea invalida mandatele migratorilor pe motive de nulitate. Prin ea însăși, decizia Curții Constituționale nu are efect decât pentru viitor“, a spus Prediou, citat de hotnews.ro.
Situația de la Craiova
La Craiova, consiliul local este format din 27 de consilieri și și-a schimbat destul de mult componența după ce OUG nr. 55/2014 a intrat în vigoare. În urma unei solicitări formulate de Gazeta de Sud în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Primăria Craiova a transmis situația actuală a consilierilor locali. În prezent, PSD conduce detașat ca număr de consilieri și este urmat de UNPR, PNL și PP-DD. În urma ordonanței, câțiva au decis să devină și independenți politic.
Care cum a plecat?
Conform situației centralizatoare transmise de Primăria Craiova, PSD avea opt consilieri locali înainte de OUG nr. 55/2014, iar acum are 13. Cei cinci care au plecat la PSD sunt viceprimarul Cristina Calangiu și consilierii Alexandru Bețiu, Răzvan Socoteanu, Nicoleta Popescu și Andrei Nanu, care, inițial, aparțineau erau la PNL. Prin deducție, PNL a pierdut cinci consilieri și a rămas cu doi, Emilian Ștefârță și Pavel Badea, din totalul de șapte reprezentanți pe care partidul îl avea în consiliul local. În ceea ce privește PDL, dintre cei trei consilieri existenți au rămas doi, în persoanele lui Dan Cherciu și Marian Vasile. Dan Dașoveanu, și el ales pe listele PDL, a preferat să devină independent.
În ceea ce privește consilierii UNPR, aceștia erau, inițial, șapte la număr, însă doi dintre aceștia au devenit independenți. Vorbim despre Cosmin Marinescu și Gheorghe Albăstroiu. La PP-DD mai este, acum, un singur consilier din doi, după ce Ionel Pană a decis să devină și el independent.
Situația consilierilor locali se prezintă în felul următor. Avem 13 consilieri PSD (Bianca Predescu, Traian Radu, Nicușor Cotescu, Dorel Voicu, Sorin Manda, Silviu Ștefănescu Dragotă, Lucian Dindirică, Marin Nicoli, Cristina Calangiu, Alexandru Bețiu, Răzvan Socoteanu, Nicoleta Popescu și Andrei Nanu), cinci consilieri UNPR (Mihail Genoiu, Teodor Sas, Gheorghe Pîrvu, Vergil Toader și Vasilica Gheorghiță), doi consilieri PNL (Emilian Ștefârță și Pavel Badea), doi consilieri PDL (Dan Cherciu și Marian Vasile), un consilier PP-DD (Mihai Cilibiu) și patru consilieri independenți (Cosmin Marinescu, Gheorghe Albăstroiu, Ionel Pană și Dan Dașoveanu).
Ca o curiozitate, consilierii enumerați mai sus au respins la vot, de la începerea mandatului lor și, implicit, al primarului Lia Olguța Vasilescu, două proiecte de hotărâre din multitudinea de proiecte pe care le-au avut de votat.
PSD are peste 80 de primari în Dolj
La nivel de județ, peste 300 de primari și consilieri locali au migrat în urma ordonanței amintite. La ora actuală, mai există cinci primari la PNL, 13 la PDL, iar peste 80 de primari dintre cei 111 din Dolj sunt la PSD.
Proiectul de lege de aprobare a OUG nr. 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, pe 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi „pentru, 36 împotrivă şi șase abţineri. OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de guvern pe 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.
Care e indemnizația de consilier?
În răspunsul trimis către GdS, primăria a explicat și felul în care primesc bani consilierii locali și care este cuantumul indemnizației, lucru care se aplică, în general, tuturor consilierilor locali ai localităților. Conform art. 34 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, „indemnizația de ședință pentru membrii consiliului care participă la ședințele ordinare ale consiliului și ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 5% din indemnizația lunară a primarului. Numărul maxim de ședințe pentru care se acordă indemnizația este de o ședință de consiliu și una-două ședințe de comisii de specialitate pe lună“, se arată în răspunsul dat de municipalitate. Indemnizația lunară brută a primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, este de 5.707 lei, iar 5% din aceasta reprezintă 285,35 de lei.