4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrincipalele proiecte și investiții ale CJ Dolj în 2014

Principalele proiecte și investiții ale CJ Dolj în 2014

La final de an, Consiliul Judeţean Dolj prezintă un sumar al principalelor proiecte și investiții inițiate, continuate sau finalizate de Consiliul Județean Dolj în 2014.

Domeniul sănătăţii

Consiliul Judeţean Dolj a continuat programul de îmbunătăţire a dotărilor destinate Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Craiova. În ianuarie 2014, a fost atribuit contractul pentru echipamente medicale în valoare totală de aproape 500.000 de euro (patru aparate de anestezie, aparat de hemofiltrare pentru Secția de Terapie Intensivă, aparate de radiologie pentru Ortopedie şi sala de operaţie, masă de operaţie mobilă pentru Neurochirurgie, coloană de chirurgie laparoscopică de înaltă performanţă şi staţie de dedurizare a apei).
În aprilie 2014, a fost inaugurat punctul de operare aeromedicală SMURD de la Aeroportul Craiova, construit și echipat printr-o investiție de peste 200.000 de euro, finanțată integral din bugetul CJ Dolj. Cu suma aceasta, a fost realizată o construcție complexă, cu platformă betonată de aterizare și hangar pentru elicopter, cu încăperi speciale în care piloții și cadrele medicale să se poată odihni și să-și poată pregăti misiunile, cu toate dotările și sistemele de comunicații necesare.
Au fost lansate lucrările la Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, investiție cu o valoare de 3,3 milioane de euro. În urma licitației pentru atribuirea contractului de lucrări, s-a realizat o importantă economie, de peste două milioane de euro, bani care au rămas la bugetul CJ Dolj pentru a susține alte investiții.
A fost semnat contractul de modernizare și extindere a Unității de Primiri Urgențe, cu o valoare de 4,9 milioane de euro (ceea ce presupune o altă economie de aproximativ 900.000 de euro).
Se află în derulare procedura de atribuire a lucrărilor de modernizare a stației electrice a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, cu o valoare estimată de 450.000 de euro.

Infrastructură de transport

Cel mai important demers în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura de transport vizează semnarea contractului de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Transport pentru proiectul de aproape 25 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de mişcare a Aeroportului Craiova (februarie 2014).
Tot în anul 2014, la Aeroportul Craiova, CJ Dolj a inaugurat, împreună cu reprezentanţi din conducerea Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), noul turn de control, construit printr-o investiţie de aproape 700.000 de euro, bani asiguraţi integral de CJ Dolj, turn de control care a fost apoi echipat de ROMATSA.
Pe parcursul anului 2014, o serie întreagă de veşti bune au venit din direcţia Aeroportului Craiova: deschiderea unor noi rute şi creşterea frecvenţei de zbor pe cele existente, cât şi la noile recorduri înregistrate în ceea ce priveşte numărul pasagerilor care au beneficiat de servicii.
Dacă în prima parte a anului oltenii puteau călători către Londra şi Milano, din vara lui 2014 s-au adăugat patru noi destinaţii: Roma, Barcelona, Bologna şi Dortmund, astfel că în prezent de pe Aeroportul Craiova se zboară şapte zile din şapte.
Tot în vară, ca o consecinţă a potenţialului ridicat al aeroportului nostru şi a interesului manifestat de public pentru serviciile sale, compania care operează zboruri la Craiova a înfiinţat aici o bază (iulie 2014) căreia i-a fost alocată o aeronavă Airbus nouă, ceea ce a dus şi la crearea unui număr considerabil de locuri de muncă.
Aeroportul Craiova a ajuns în prezent să înregistreze peste 130.000 de călători de la începutul anului, adică mai mult decât în cei patru ani anteriori la un loc.
Tot anul acesta s-au materializat şi demersuri încurajate de către CJ Dolj de mai mult timp, pentru înfiinţarea unor curse estivale, iar din vara lui 2015 de la Craiova se va zbura către Antalya, Rhodos şi Creta.
Vorbind despre infrastructura de transport, trebuie menţionat că s-a continuat programul de investiţii în reţeaua de drumuri judeţene, atât în ceea ce priveşte reparaţiile curente, cât şi modernizarea drumului judeţean 643A (limita judeţului Olt – Veleşti) şi modernizarea drumului judeţean 643D (Bulzeşti – limita judeţului Vâlcea).

Cultură şi educaţie

Reuşita de referinţă în domeniul cultural este marcată de finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Palatului „Jean Mihail“, o investiţie de peste șase milioane de euro, susţinută din fonduri europene.
Altă veste bună, care se leagă de Muzeul de Artă şi investiţiile în cultură, a reprezentat-o semnarea contractului de finanţare (iulie 2014), din fonduri europene, pentru Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi“, o construcţie-omagiu pentru cel mai mare sculptor român şi un viitor centru turistic şi cultural important pentru întreaga regiune. Un proiect în valoare totală de 7,3 milioane de euro, ce presupune şi un notabil efort financiar al CJ Dolj, care trebuie să asigure mai mult de jumătate din sumă.
În ceea ce priveşte Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, au fost finalizate lucrările de reparaţii la clădirea principală, care se prezintă acum ca un edificiu cultural de cea mai înaltă ţinută, şi s-a realizat reamenajarea depozitului de carte, ceea ce înseamnă condiţii mai bune de păstrare a fondului de carte.
Tot în acest an, a avut loc semnarea contractului de donaţie cu domnul academician Dan Berindei. Ca urmare, până în prezent, în patrimoniul Bibliotecii Judeţene au intrat peste 22.000 de volume, evaluate la 450.000 de lei. Un gest nobil, care, alături de donaţia domnului academician Dinu C. Giurescu, relevă prestigiul şi încrederea de care se bucură biblioteca noastră.
De asemenea, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ şi Consiliul Judeţean Dolj au continuat implementarea proiectului european de peste trei milioane de euro, dezvoltat în parteneriat cu Administraţia Districtului Vratsa şi Biblioteca Regională „Hristo Botev“, în cadrul căruia a fost deja restaurată sala de şedinţe a CJ Dolj şi prin care va fi reabilitată altă clădire cu arhitectură splendidă, Casa Damianov, din strada Jieţului.
Motive de satisfacție există şi în legătură cu activitatea Muzeului Olteniei, care în 2014 este marcată de o serie de momente importante: răscumpărarea tezaurului monetar de la Bulzeşti, una dintre cele mai însemnate descoperiri din ultimele decenii în regiune, cu aproape 1.500 de monede din argint (valoarea tezaurului a fost stabilită la 43.000 de euro); selectarea a 120 de scoarţe şi covoare tradiţionale din colecţia Secţiei de Etnografie pentru includerea în patrimoniul UNESCO, parte a dosarului comun de candidatură al României şi Republicii Moldova; localizarea vestigiilor Pelendavei romane, pe baza descoperirilor făcute luna trecută, pe terenul Mănăstirii Coşuna, din cartierul Mofleni.
Cu susţinerea nemijlocită a plenului CJ Dolj, în 2014 s-a continuat tradiţia de recompensare a performanţei, a celor care conturează prin eforturile lor bunul renume al judeţului Dolj: în august 2014, Consiliul Judeţean i-a premiat, într-un cadru festiv, pe elevii cu rezultate deosebite la olimpiade şi concursuri şcolare (pentru care a fost alocată suma de 160.000 de lei în acest an); la Gala Sportului Doljean, CJ Dolj a contribuit cu 100.000 de lei pentru premierea celor aproape 100 de sportivi și antrenori care s-au distins prin rezultatele obținute în acest an competițional; altă sumă consistentă, care completează acest tablou al răsplătirii reuşitelor, de 70.000 de lei, se îndreaptă către premierea a aproape 50 de elevi sportivi și profesori în cadrul Galei Sportului Şcolar Doljean, care va avea loc astăzi.

Mediu

Cea mai sonoră reuşită rămâne semnarea contractului de finanţare (noiembrie 2014) pentru proiectul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, care prevede investiţii şi achiziţii în valoare totală de aproape 54 de milioane de euro.
Acest proiect complex se află deja în derulare, pentru că timpul de aşteptare a fost folosit pentru organizarea celor şapte licitaţii sub clauză suspensivă. Patru dintre ele au fost deja finalizate: serviciile de asistenţă tehnică, supervizare a lucrărilor şi promovare; serviciile de auditare financiară; achiziţia vehiculelor de colectare şi transport al deşeurilor; achiziţia containerelor tip clopot şi a compostoarelor individuale.
A fost continuat, în 2014, şi proiectul cu finanţare europeană privind cele cinci arii naturale protejate pe care CJ Dolj le are în administrare (Coridorul Jiului, Confluenţa Jiu-Dunăre, Bistreţ, Pădurea Zăval şi Locul fosilifer Drănic), un proiect în valoare totală de aproape două milioane de euro. Licitaţia pentru elaborarea planului de management şi conştientizare pentru aceste cinci rezervaţii este în derulare.

Siguranţă şi protecţie socială

CJ Dolj s-a preocupat în continuare de îmbunătăţirea condiţiilor în care îşi derulează misiunea cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, un demers amplu, iniţiat de consiliu în urmă cu aproape cinci ani, ca lider de proiect într-o asociere cu celelalte patru consilii judeţene din Oltenia, şi prin care au fost achiziţionate 53 de autospeciale şi un centru mobil de comandă și control, echipamente în valoare totală de aproape 15 milioane de euro, din fonduri europene.
În februarie 2014 au fost predate Inspectoratelor pentru Situații de Urgență cinci autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă – FRAP.
În octombrie 2014 a fost semnat contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul de achiziţie de echipamente de intervenţie în condiţii grele de iarnă (trei autofreze pentru zăpadă şi cinci autovehicule cu şenile/roţi tip UTV cu capacitate mărită de trecere pentru zonele cu acces dificil), dar şi alte două autospeciale FRAP. Cele zece echipamente, cu o valoare estimată de 1,4 milioane de euro, vor fi distribuite celor cinci ISU din Oltenia.
În iulie 2014, CJ Dolj a demarat lucrările de construire a Centrului de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, investiţie de 1,5 milioane de euro, parte dintr-un proiect mai complex, cu finanţare europeană, în valoare totală de 5,6 milioane de euro, în care partener este Administraţia Districtului Vratsa şi în cadrul căruia vor fi achiziţionate şi echipamente pentru situaţii de urgenţă (cinci motopompe şi o ambarcaţiune cu motor pentru judeţul Dolj).
Anul 2014 a adus şi finalizarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a clădirii Centrului zonal de pregătire în domeniul protecției civile, din strada Jieţului, investiţie de aproape 700.000 de euro, finanţată din bugetul propriu al CJ Dolj.
Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a contabilizat o notabilă reuşită în materie de atragere şi utilizare a fondurilor europene, prin modernizarea, extinderea și dotarea Centrului „Sfânta Maria“, destinat persoanelor adulte cu handicap, inaugurat în octombrie 2014 (investiţie de peste un milion de euro).
De altfel, Consiliul Judeţean Dolj a acordat o importanţă deosebită domeniului asistenţei sociale şi protecţiei copilului, care a beneficiat în ultimii ani de investiţii totale de zece milioane de euro.

Agrement

Centrul turistic de agrement şi sport este altă investiţie care a căpătat contur în decursul acestui an, fiind semnat contractul de finanţare a acestui proiect de 3,7 milioane de euro şi fiind organizată procedura de atribuire a lucrărilor. Şi acest proiect prevede, pe lângă fondurile obţinute prin Programul Operaţional Regional, o importantă componentă de cofinanţare a CJ Dolj.
La finalizarea lui, Doljul va avea o bază sportivă ultramodernă, cu teren de fotbal cu iarbă, cu teren multifuncţional sintetic, pentru fotbal, volei şi handbal, cu terenuri de tenis de câmp şi baschet, cu pistă de alergat, perete de alpinism, piste de bowling, cabinete medicale.

Infrastructură de afaceri

Anul 2014 a însemnat și finalizarea unuia dintre cele mai importante proiecte de succes ale Consiliului Judeţean în sfera socio-economică – Parcul Industrial Craiova, ocupat în prezent în întregime, pe toate cele 18 hectare, după instalarea companiei turce ETI. Tradusă în cifre, reuşita acestui proiect înseamnă investiţii atrase în valoare de aproape 45 de milioane de euro şi crearea a peste 1.200 de locuri de muncă.
În egală măsură, 2014 înseamnă și începutul unui nou proiect în acest domeniu, prin demararea procedurilor de înfiinţare a High Tech Industry Park Craiova, materializată în aprilie 2014 prin înregistrarea noii societăţi în Oficiul Registrului Comerţului. Un proiect care promite încă de la început să atingă cel puţin performanţele predecesorului său, ţinând cont că, la ora actuală, interesul manifestat de investitori și concretizat în documente semnate vizează 19 hectare din cele 24 ale noului parc.

Modernizare administrativă

CJ Dolj a reuşit, în calitate de lider de proiect, să obţină finanţare europeană pentru trei proiecte cu o valoare cumulată de peste 4,5 milioane de euro, care vizează îmbunătăţirea activităţii administrative a primăriilor din 45 de localităţi, care numără aproape 170.000 de suflete.
Scopul principal este realizarea Registrului Agricol în format electronic. Mai mult, informaţiile ce ţin de Registrul Agricol vor fi integrate cu cele furnizate de Sistemul Informaţional Geografic, astfel că autorităţile locale vor avea, pentru fiecare gospodărie, un tablou complet. În acest fel, este facilitată, pe de o parte, activitatea personalului din administrațiile publice în ceea ce privește colectarea, înregistrarea și prelucrarea acestor date, dar beneficiază și cetățenii care necesită diferite acte în care sunt înscrise aceste informații, acte pe care le pot obține mai ușor, mai rapid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS