1.2 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalRetrocedarile au costat Primaria Slatina peste 30 de miliarde de lei

Retrocedarile au costat Primaria Slatina peste 30 de miliarde de lei

Actiunea de retrocedare a imobilelor nationalizate este in plina desfasurare la Slatina. Pina in prezent, conform informatiilor furnizate de Ana Anghel, directoarea Directiei Patrimoniu de pe linga Primaria Slatina, au fost analizate si solutionate 400 de dosare dintr-un total de 564 depuse in acest sens. Dintre dosarele rezolvate, in 80 de cazuri s-a dispus restituirea in natura a imobilelor, iar in 30 de situatii s-au facut propuneri de acordare a despagubirilor.

Ana Anghel a spus ca valoarea despagubirilor acordate fostilor proprietari de drept s-a ridicat la 30 de miliarde de lei. „Despagubirile s-au dat numai dupa ce dosarele beneficiarilor au fost analizate la toate forurile competente. A fost o munca titanica. Mai avem in lucru aproximativ 160 de dosare si trebuie sa decidem daca solicitantii pot primi sau nu imobilele care le-au apartinut“, a precizat Ana Anghel.

Banii, preferati in locul actiunilor

Directia Patrimoniu a Primariei Slatina a respins citeva zeci de dosare din diverse motive. Printre motivele cel mai des intilnite in respingerea dosarelor se numara: depunerea cu intirziere a dosarelor de retrocedare (termenul-limita fiind 14 februarie 2002), terenurile pe care se aflau imobilele solicitate au fost deja restituite in baza Legii nr. 18/1991, solicitantii nu au reusit sa faca dovada proprietatii asupra imobilului cerut sau a calitatii de mostenitor.

O alta cauza pentru care dosarele au fost respinse a constat si in faptul ca preluarea anumitor imobile nu a fost considerata ca fiind abuziva. Legea 10/2001 privind retrocedarile prevede patru tipuri de masuri compensatorii pentru beneficiari. In afara despagubirilor banesti, in lege mai sint mentionate acordarea de titluri de valoare emise de stat, actiuni la intreprinderile la care statul e inca actionar sau acordarea de masuri reparatorii constind in bunuri si servicii. Pina in prezent, autoritatile au preferat, se pare, acordarea de bani sau actiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS