6.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitate„Meciul“ dintre Finantele doljene si TMC Filiasi se decide la tribunal

„Meciul“ dintre Finantele doljene si TMC Filiasi se decide la tribunal

Directorul TMC recunoaste ca societatea are datorii de 195 de miliarde de lei, dar contesta cele 30 de zile de intirziere

Finantele doljene au de asteptat mai bine de o luna pina cind vor afla daca Tribunalul Dolj va accepta cererea de declansare a procedurii de reorganizare si faliment la TMC Filiasi. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a cerut instantei pe 14 octombrie declansarea falimentului la fabrica din Filiasi, deoarece societatea cumparata de italieni acumulase la bugetul consolidat al statului datorii de aproape 200 de miliarde de lei. Fiscul doljean planuia de mai multa vreme sa sara la gitul TMC, dar s-a lovit de prevederile legii care spune ca falimentul unei societati poate fi cerut doar daca aceasta are datorii mai mari de 3.000 de euro si a incetat platile mai mult de 30 de zile. Daca in privinta datoriilor nu exista nici un dubiu, Finantele nu au putut sa se prevaleze de cealalta conditie, intrucit conducerea societatii platea sume mici cind se apropia termenul scadent. In felul acesta, fiscul a fost legat de miini si de picioare, deoarece, pentru a putea lua masuri trebuia indeplinite cumulativ ambele prevederi legale. Reprezentantii fiscului declarau in urma cu aproximativ doua luni ca au trimis mai multe somatii de plata catre TMC, dar acestea erau mereu contestate. Ca sa-si recupereze o parte din datoriile uriase acumulate de italienii de la TMC, Finantele au pus de-a lungul timpului sechestru pe mai multe bunuri ale societatii si chiar au vindut o parte dintre ele. Suma recuperata, de aproximativ doua miliarde de lei, este infima insa, comparativ cu datoriile totale de cinci milioane de euro.

29 de zile in loc de 30, cit prevede legea

Cuiul lui Pepelea il reprezinta tocmai una dintre prevederile legale de care s-au prevalat Finantele. Termenul de 30 de zile de intirziere in efectuarea platilor este contestat de catre Dumitru Osca, directorul TMC Filiasi, care spune ca societatea pe care o conduce nu a intirziat niciodata sa efectueze plati peste termenul prevazut de lege. „Cererea de declansare a falimentului s-a introdus prematur. Noi nu contestam datoria de 195 de miliarde de lei, ci faptul ca nu au trecut 30 de zile de intirziere“, a declarat pentru GdS Dumitru Osca. Conform spuselor sale, TMC Filiasi a depus o contestatie in acest sens la Tribunalul Dolj, care urmeaza sa se pronunte pe 2 februarie in privinta cererii introduse de DGFP Dolj. „Noi am venit cu o situatie in care precizam ca s-a platit la termen. Nu erau sigur 30 de zile, ci 29 din cite imi amintesc“, a precizat Osca. Acesta mai spune ca este posibil ca Finantele publice sa aiba o alta evidenta. „Poate au aparut intirzieri pe circuit, cind s-au virat banii catre ei. Daca instanta decide ca Finantele au dreptate, ne vom supune. Poate accepta un plan de reorganizare“, a mai spus directorul TMC Filiasi. In situatia in care Tribunalul Dolj va da cistig de cauza DGFP, afectata va fi nu numai TMC, ci si TMD Filiasi, care are aceeasi structura a actionariatului. In relatiile comerciale directe dintre cele doua societati, TMC este furnizorul de utilitati pentru TMD, livrindu-i acesteia, printre altele, energie termica sub forma de aburi. In prezent, TMC mai are 94 de angajati, iar printre actionari figureaza mai multe persoane fizice care au cumparat actiuni in cadrul programului de privatizare in masa, precum si SC Praco Trade Bucuresti, Elvem SMEM Italia sau SIF Oltenia. In momentul vinzarii de catre stat in urma cu patru ani a actiunilor pe care le detinea la TMC, societatea avea datorii de doar 27 de miliarde de lei care urma sa fie esalonate la plata, conform contractului de privatizare. Suma uriasa de 195 de miliarde de lei restante la care s-a ajuns in prezent provine in cea mai mare parte din penalitati de intirziere si dobinzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS