3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpinii2015 - rezistenţa democratică împotriva regimului Ponta se cere dusă mai departe

2015 – rezistenţa democratică împotriva regimului Ponta se cere dusă mai departe

Lecţia anului 2014 este una dublă – a curajului şi a rezistenţei. În numele acestor două valori, ascensiunea lui Victor Ponta a fost oprită. Pe 16 noiembrie, votul popular a marcat triumful acestei Românii pe care Victor Ponta şi-a dorit-o redusă la statutul unei colonii de iobagi. Împotriva valului de propagandă, împotriva barajului mediatic al televiziunilor de casă, împotriva minciunii, românii au reafirmat adevărul modest pe care Victor Ponta nu pare să îl înţeleagă, nici măcar acum – acela că vremea şerbiei a trecut. Unica stare de existenţă a unei comunităţi politice este libertatea. Sclavia are de înfruntat această solidaritate indestructibilă a credinţei în demnitate.
Pot părea toate acestea doar simple cuvinte. Şi, totuşi, în numele acestor cuvinte, Victor Ponta a fost învins. Şi totuşi, în numele acestor cuvinte, milioane de cetăţeni au formulat, în termenii cei mai clari cu putinţă, mandatul pe care este chemat să îl ducă la bun sfârşit preşedintele Iohannis. Iar acest mandat este reductibil la două imperative: transparenţa guvernării şi fermitatea angajamentului euro-atlantic. Coabitarea care se deschide trebuie gândită având ca punct de plecare aceste imperative trasate de naţiune. Datoria preşedintelui nu este alta decât aceea de fi vocea celor care, pe 16 noiembrie 2014, au refuzat cântecul de sirenă demagogic al regimului Ponta.
De aceea, mai mult ca oricând, compromisul în relaţia cu Victor Ponta şi majoritatea pe care îl susţine este unul inacceptabil şi contrar acestui mandat. Conduita lui Victor Ponta nu a fost modificată, în nici un fel, de votul din 16 noiembrie 2014. Aroganţa, suficienţa sunt intacte. Modul în care a fost gestionată tragedia de pe Lacul Siutghiol este o probă în acest dosar. În locul răspunderii şi al întrebărilor legitime, Raed Arafat a fost recompensat cu o extindere de atribuţii. Cât despre arta de a confecţiona un buget în pripă, cabinetul Ponta deţine o expertiză dificil de egalat. Mitele electorale vor fi decontate de naţiune – guvernul Ponta va rămâne imaculat şi pur.
Opera juridică şi constituţională a regimului Ponta este caducă. Decizia Curţii Constituţionale în privinţa ordonanţei de urgenţă legiferând traseismul este, în sine, un argument valid spre a demonstra necesitatea demisiei lui Victor Ponta. Ceea ce Domnia sa şi colegii de guvernare au încercat, prin ordonanţa evocată, a fost un asalt frontal împotriva statului de drept, cu două obiective complementare – fraudarea implicită a alegerilor şi consolidarea partidului unic în România. Răspunderea politică revine şefului de cabinet şi preşedintelui PSD. Eschiva este inutilă. Nimeni nu mai poate fi înşelat.
În pragul noului an 2015, bilanţul regimului Ponta este unul dramatic – de la marasmul economic până la atracţia faţă de autocraţiile rusă şi chineză, trecând prin abaterile grave de la regulile democratice. Abuzurile electorale ce au tăgăduit dreptul de vot al diasporei sunt punctul culminant al unei cariere definite prin arbitrariu şi narcisism mediatic. Semnificaţia zilei de 16 noiembrie 2014 este lipsită de ambiguitate. Confruntarea cu Victor Ponta şi cu ordinea girată de PSD se cere continuată. Spre a da alegerii făcute de naţiune înţelesul său ultim – acela de reafirmare a ataşamentului faţă de libertate, domnia legii şi demnitatea cetăţenească.

Ioan Stanomir
contributors.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS