4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii doljeni, învinși de sistem

Profesorii doljeni, învinși de sistem

Conducerea inspectoratului susține că la ISJ Dolj  se respectă legea (Foto: arhiva GdS)
Conducerea inspectoratului susține că la ISJ Dolj
se respectă legea (Foto: arhiva GdS)

GdS a cerut Ministerului Educației un punct de vedere legat de scandalul repartițiilor în Dolj, în anul școlar 2014-2015. În cele de mai jos, puteți citi ce a răspuns ministerul, dar și ce susține ISJ Dolj în fața șefilor de la București. Scandalul „Repartiția“ a izbucnit în octombrie 2014, la sesizările profesorilor, care nu au mai suportat neregulile din sistem.

Începând cu luna octombrie 2014, GdS a relatat pe larg scandalul legat de repartizarea posturilor vacante în învățământul preuniversitar doljean. Cadrele didactice au sesizat că directorii instituțiilor de învățământ și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj au încălcat Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2014-2015, aprobată prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 5451/2013. După izbucnirea scandalului „Repartiția“, la redacția GdS au început să sosească pe toate canalele (scrisori, e-mail, telefon, fax) reclamații privind neregulile din sistem. Pe scurt, profesorii acuză că cele mai bune catedre, aflate la școlile din Craiova, sunt repartizate pe criterii oculte, nerespectând metodologia. Citind GdS, ați putut afla că la Colegiul Național Economic (CNE) „Gheorghe Chițu“, șapte ore de istorie au fost atribuite direct către Andreea Cristina Cârstea, candidatul cu cea mai mică medie la examenul național pentru ocuparea posturilor (6,25), în timp ce candidații cu medii mari au fost trimiși să facă naveta în mediul rural. Cazul s-a complicat după ce un martor (prof. Adeluța Sârbu) a declarat că orele vacante de istorie fuseseră raportate către ISJ Dolj pentru a fi atribuite în ședință publică.
În scenă a intrat inspectorul de resurse umane al ISJ, Mădălina Neațu, care a negat totul.

„M-am țăpit!“

Ulterior, alt caz a intrat în atenția publică: repartizarea a 13 ore vacante de istorie la Colegiul Național Pedagogic (CNP) „Ștefan Velovan“. Orele nu au fost anunțate în ședințele publice din 12, 22 și 26 septembrie. Șase ore ar fi fost obținute fără ședință publică de prof. Emil Dumitrașcu, restul fiind împărțite între profesorii titulari. Directorul Ionuț Pătularu a afirmat că a informat ISJ Dolj, dar a refuzat să arate adresa oficială prin care ar fi făcut-o. În urma scandalului, prof. Dumitrașcu a dispărut din schemă, iar o parte din ore au fost scoase în ședința publică din data de 23 octombrie. Un caz asemănător s-a petrecut și la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii (CTAM) „Constantin Brâncuși“, unde 12 ore de chimie au fost ocupate fără ședință publică de prof. Ștefan Mazilu printr-un acord de principiu cu școala. Ultima notă obținută de acesta (7 – proba scrisă) datează din 2012, ceea ce-l situa ca prioritate la repartiție după candidații cu examene în 2014 și 2013. Directorul CTAM, Laurențiu Puicin, a susținut că Mazilu a ajuns la liceu „printr-o repartiție a inspectoratului“. Reprezentanții ISJ Dolj nu au recunoscut nimic.
După ce GdS a dezvăluit cazurile menționate, ISJ a scos în ședința publică din 23 octombrie aproximativ 15.000 de ore vacante. Ședința a debutat cu scandal, deoarece reprezentanții inspectoratului au încercat să intimideze jurnaliștii, pentru a nu filma repartizarea orelor. S-a demonstrat ulterior de ce: posturile de la liceele din Craiova au fost repartizate cu încălcarea Metodologiei 2014-2015. Cel puțin în cazul disciplinelor monitorizate de presă (istorie, chimie), inspectorii ISJ Dolj au negociat cu profesorii ca la piață. Chiar în ședința menționată, au avut loc noi repartiții dubioase. Spre exemplu, controversatele și disputatele ore de la CNP „Ștefan Velovan“ au fost împărțite între Totu Liana – Claudia (4) și Vlădulescu Irina (3). Prof. Totu, titular pe latină la Târgoviște și detașat la Băilești (istorie, latină), a fost prima pe lista priorităților, pe motiv că are catedra incompletă. Aceasta se detaşase pe o normă întreagă de 18 ore, însă ar fi renunţat la patru ore de istorie la 1 octombrie, printr-o cerere redactată pe 22 septembrie şi înregistrată la şcoală pe 6 octombrie (!), dar netransmisă până la data şedinţei (23 octombrie) la ISJ. După ce presa a arătat că prof. Totu renunţase de bunăvoie (printr-o cerere dubioasă) la patru ore şi de aceea avea „norma incompletă“, inspectorul școlar general adjunct, Lavinia Craioveanu, a spus: „M-am ţăpit! După aia am aflat eu că ea renunţase la Băileşti. Acum nu mai ştiu dacă putem face ceva“.

ISJ-ul cu două fețe

Tot în ședința din 23 octombrie, Lavinia Craioveanu a mai participat la o repartiție controversată. Prof. Alina Georgeta Puţinelu, cu concurs în sesiunea din 2013, a fost primul beneficiar al orelor de istorie disponibile la două unităţi din centrul Craiovei, CTAM „Constantin Brâncuşi“ (nouă ore) şi Liceul Tehnologic de Transporturi CFR Craiova (patru ore). Cazul a fost susţinut de inspectorul şcolar, care a invocat principiul continuităţii. Însă, potrivit metodologiei, continuitatea pe post se dă până pe 24 aprilie. Prof. Puţinelu a obţinut „continuitate“ pe o altă catedră, pentru că pe cea care activase în anul şcolar 2013-2014 o pierduse din cauză că nu fusese prezentă la şedinţa publică în care s-au atribuit orele. „Orele au fost scoase de pe o zi pe alta şi nu a ştiut să vină în şedinţă publică“, a spus inspectorul şcolar general adjunct Lavinia Craioveanu, care a avut şi o explicaţie pentru favorizarea prof. Puţinelu: „Numai cine nu munceşte nu greşeşte“.
Ce a făcut inspectorul școlar general Georgică Bercea după dezvăluirile în presă făcute de profesori? Nimic! Domnia sa susține că nu a vizionat înregistrarea video a ședinței din 23 octombrie, postată pe site-ul GdS, pe care a văzut-o tot orașul. Mai mult, susține că ISJ Dolj nu a încălcat Metodologia 2014-2015. Jurnaliștii au cerut un punct de vedere și Ministerului Educației Naționale (MEN) în legătură cu aspectele semnalate, iar ministerul a cerut o explicaţie de la ISJ Dolj. În fața ministerului, reprezentanții ISJ nu mai recunosc că „s-au țăpit“, ci spun că prof. Totu a obținut orele (4) la CNP „Ștefan Velovan“ pentru că avea catedră incompletă la Băilești. Despre episodul cererii dubioase prin care prof. Totu renunțase la patru ore la Băilești nu suflă o vorbă. În cazul prof. Puținelu, ISJ Dolj s-a încurcat în explicații, susținând că „prelungirea duratei contractului individual de muncă, pentru anul școlar 2014-2015 pentru cadrele didactice care au cel puțin gradul definitiv, în baza notei/mediei de repartizare minimum 7 (șapte) obținute la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor se realizează cu prioritate, în momentul eliberării acestora și în cadrul ședințelor publice organizate în afara calendarului“. Inspectorul general adjunct Lavinia Craioveanu vrea probabil să spună că era legal să dea continuitate în afara calendarului și pe altă catedră decât pe cea care activase prof. Puținelu. Altă explicație dădea însă Lavinia Craioveanu jurnaliștilor, la telefon. În final, MEN spune că la nivelul județelor se poate întruni și în afara calendarului comisia de mobilitate, dar nu se pronunță dacă ISJ Dolj a respectat sau nu metodologia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS