A fost de ajuns să ningă o noapte pentru ca locuitorii comunei doljene Murgaşi să trăiască un nou coşmar din cauza drumului judeţean (DJ 643A) ce străbate localitatea. Este chinul lor, indiferent dacă este vară sau iarnă. Cizmele de cauciuc sunt încălţările de bază, iar pentru a te deplasa în siguranţă este bine să foloseşti căruţa, sania sau un utilaj special. Dacă precipitaţiile vor continua, oamenii vor rămâne izolaţi, nici măcar Salvarea nu va ajunge la ei. Cei dragi le vor putea trece pragul casei abia la primăvară şi nu acum, de Sărbători, aşa cum şi-ar dori.
Murgaşi, Balota de Jos, Balota de Sus, Buşteni, Gaia, Picăturile, Rupturile, Veleşti sunt satele aparţinând comunei doljene Murgaşi în care mai trăiesc astăzi aproximativ 2.600 de suflete. Natalitatea scade îngrijorător de la an la an. În medie, mor 80 de oameni și se nasc maximum zece copii, iar alţi zeci pleacă… Nu e de mirare însă, pentru că odată ce străbaţi acest drum şi asculţi problemele oamenilor, ajungi să îi înţelegi. Sunt tineri care îşi vizitează părinţii doar o dată pe an, iar în preajma Sărbătorilor de iarnă nici nu încape discuţie să le treacă pragul. Bătrânii sunt trişti, nu mai au nici măcar lacrimi, trăiesc cu dorul celor cărora le-au dat viaţă, pe care însă i-au îndemnat să plece departe de casă pentru un trai decent.
2014 e pe sfârşite. Respiră uşuraţi locuitorii din Murgaşi, însă sunt îngroziţi de ce le va aduce ziua de mâine. A fost un an greu pentru ei. Vremea capricioasă le-a dat de furcă, ploile abundente din primăvara şi vară au doborât la pământ podurile şi podeţele din comună, iar canalele nu au mai făcut faţă precipitaţiilor, intrând în gospodării şi locuinţe. Pe lângă toate acestea, cea mai mare problemă a sătenilor este drumul judeţean ce străbate localitatea, care a rămas la fel: din pământ, plin de gropi, și care le îngreunează viaţa localnicilor şi îi gonesc pe cei mai tineri departe de casă. Pe timp secetos, aerul devine irespirabil din cauza prafului ce se ridică în urma maşinilor, iar odată cu căderea precipitaţiilor, drumul se transformă într-unul plin de capcane în care în orice moment rişti să cazi şi să îţi rupi maşina. Cel mai sigur mijloc de transport în Murgaşi, în special între Balota de Sus şi Veleşti, este carul tras de boi, iar odată cu ninsorile, sania sau tractorul cu lamă pentru deszăpezire.
Autoturismele pot urca doar tractate dinspre Balota de Sus spre Veleşti
Imediat ce treci de Primăria Murgaşi, drumul asfaltat se opreşte şi urmează cei 11 kilometri pe care oamenii locului i-au numit „ai iadului“. De la Balota de Sus spre Veleşti este nevoie de mult curaj pentru a te aventura pe ploi sau ninsori. Duminică noapte a început să ningă şi a continuat toată ziua de luni, acoperind cu un strat generos de zăpadă localitatea.
„De când au anunţat ninsori în zona noastră, nu am mai avut linişte. Cum s-a făcut dimineaţă, am pornit cu soţia spre Veleşti pentru a-mi lua copiii acasă. Mi-e teamă că, dacă va continua să ningă, nu mai putem ajunge acolo. I-am sunat şi aşteaptă, săracii, îmbrăcaţi, cu bagajele făcute să ne întoarcem la Craiova. Este cumplit să vii pe vreme rea în această zonă. Vara nu putem să străbatem drumul din cauza nămoalelor, iar iarna drumul este extrem de periculos. Dealul spre Veleşti este greu, de o parte şi de alta sunt păduri. Trebuie să conduci cu mare atenţie, însă rişti să rămâi cu maşina în pantă la jumătatea drumului. Trebuie să conduci cu piciorul pe frână pentru că există riscul oricând să aluneci în şanţurile de pe marginea drumului“, a povestit Marian, unul dintre şoferii întâlniţi în drumul nostru. Nici jumătate din drumul dintre Balota de Sus şi Veleşti nu s-a putut străbate luni fără ajutorul utilajelor de deszăpezire. Dacă voiai să renunţi la jumătatea drumului, cel mai sigur ajungeai în şanţurile încă noroioase.
„Din cauza zăpezii, nici Salvarea nu a mai ajuns până aici“
De cum ajungi în Veleşti, nu găseşti nici ţipenie de om. Bătrâni şi bolnavi, oamenii locului s-au aşezat la gura sobei. Au încetat să viseze, îşi duc bătrâneţile chinuite. Ion Sandu are 80 de ani. E dezamăgit de viaţă, de oamenii pe care i-a ales, e scârbit de promisiuni. Nu-şi mai aminteşte nici măcar de cât timp drumul judeţean ce trece prin localitate se află în această stare. „Nu a fost nici un pic de voinţă. Asta e clar. Dacă asfaltau sau măcar pietruiau un kilometru pe an, şi tot îl terminau… Au preferat să îl lase aşa, eram prea nesemnificativi noi pentru cei care ne conduc. E vai de capul nostru. E greu, tată! Mi-e groază ce va fi atunci când zăpada se va topi“, a spus bătrânul. Îţi rupi maşina dacă urci de la Balota la Veleşti, spun oamenii.
„De la ora patru a început plugul să dea zăpada prin comună, pe străzile lăturalnice. Dar e greu. Toate gropile şi denivelările drumului judeţean s-au astupat de zăpadă. Nici nu ştii pe unde calci. Rişti să dai cu maşina în gropi imense şi apoi în şanţurile periculoase de pe margine. Aşteptam cu nerăbdare Sărbătorile, speram să ne vină copiii acasă. Însă, cu vremea asta, unde să vină? Rămân înzăpeziţi în drum. Suntem bătrâni, putem muri în orice clipă, până ajung cei dragi alături… Nici maşina cu pâine nu ajunse astăzi (luni – n.r.) în sat. Nu reuşi să urce coasta. Nici microbuzul nu va mai urca până aici. Va fi ca în anii trecuţi, când, din cauza zăpezii şi a nămoalelor, nici Salvarea nu a mai ajuns până aici. Trebuie să aveţi mare grijă să nu urcaţi cu maşina pe partea dreaptă a drumului, pentru că riscaţi să alunecaţi şi să cădeţi direct în baltă…“, a povestit Maria Neagoe.
Noi promisiuni pentru 2015
Cele semnalate de săteni sunt bine cunoscute şi de edilul din comuna Murgaşi, care mărturiseşte că lipsa banilor a dus la toate aceste probleme. E drum judeţean pentru care susţine că nu a primit finanţare, ci doar promisiuni.
„E greu… A ajuns să fie un blestem pentru noi atunci când vine iarna. E suficient să ningă câteva ore, pentru ca acest drum judeţean să devină un calvar! Am cerut 1.000 de metri cubi de piatră pe care să o punem pe drumul acesta neasfaltat. Speram să avem piatra până la căderea zăpezii, însă nu a fost aşa. Acum este foarte greu. Cu drumurile comunale ne descurcăm, am reuşit să le asfaltăm, însă cea mai mare problemă rămâne acest drum judeţean. Acum, la sfârşit de an, avem noi promisiuni că va fi prins cu prioritate în 2015 în strategia pentru dezvoltarea drumurilor judeţului Dolj. Sperăm ca aşa să fie. Un lucru este cert, dacă ninsorile vor continua, vom avea probleme mari“, a spus Constantin Nedelea, edilul localității Murgaşi.
Drumuri închise în Dolj
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj a anunțat luni seară, la ora 17.30, că cinci drumuri din județ au fost închise din cauza viscolului. Este vorba de DJ 561A, Moțăței – Moțăței Gară, DJ 561G, Băilești – Galicea Mare, DJ 552D, Cetate – Unirea, 552A, Perișor – Cioroiași, dar și de DJ 553, Poiana Mare – Maglavit.
De asemenea, mai multe autoturisme au rămas blocate în nămeți pe drumurile din Dolj, iar pompierii și drumarii au intervenit pentru scoaterea lor. La ora 17.30, 36 de autoturisme erau încă blocate pe mai multe drumuri din județul Dolj. Cele mai multe (13) au fost blocate între Cioroiași și Siliștea Crucii, dar și între Băilești și Calafat (7) și Dăbuleni – Ocolna – Amărăști (7).