4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReabilitarea Parcului „Romanescu“ merge la MDRAP

Reabilitarea Parcului „Romanescu“ merge la MDRAP

Reabilitarea Parcului „Romanescu“ o include și pe cea a podurilor și podețelor, inclusiv pe cea a podului suspendat
Reabilitarea Parcului „Romanescu“ o include și pe cea a podurilor și podețelor, inclusiv pe cea a podului suspendat

Primăria Craiova poate trimite la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice proiectul privind reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“. Acesta ar trebui să fie reabilitat până la 31 decembrie 2015, municipalitatea dorind accesarea de fonduri europene, iar proiectul are o valoare de aproximativ 15,6 milioane de euro.

Consilierii locali din Craiova s-au întrunit ieri într-o ședință extraordinară pentru a vota ultimele detalii înainte de trimiterea proiectului privind reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“ la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Aceștia au aprobat o hotărâre privind modificarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al Băniei, completându-l pe acesta cu patru bunuri (portic poartă, cabină poartă, pavilion fanfară și glorietă, toate situate în Parcul „Romanescu“).

„Hotărârea are legătură directă cu intabularea în cartea funciară a parcului“

Consilierul local PP-DD, Mihai Cilibiu, totodată director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Dolj, a spus că „această hotărâre are legătură directă – și este în interesul orașului nostru – cu intabularea în cartea funciară a Parcului «Nicolae Romanescu» și, implicit, cu realizarea unui proiect foarte important pentru urbea noastră“. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că proiectul va fi depus astăzi la MDRAP. „Mâine (astăzi – n.r.) trebuie să depunem proiectul la Ministerul Dezvoltării și nu mai aveam nici măcar o secundă de pierdut. (…) Fără actele acestea nu am fi putut să depunem acest proiect care este foarte important. Parcul «Nicolae Romanescu» este bijuteria Craiovei și era păcat să se termine acest ciclu de finanțare fără să depunem un proiect de reabilitare a parcului, cu atât mai mult cu cât din următorul ciclu financiar nu se mai regăsesc fonduri pentru reabilitarea parcurilor. Era ultima cursă în care puteam să ne înscriem pentru a reabilita această bijuterie. Sper ca pe viitor să nu mai fim nevoiți să descurcăm actele în ultima secundă, dar a fost o cerere a ministerului“, a explicat primarul.

Ce schimbări vor fi făcute în parc?

Proiectul cu o valoare totală de 68.531.116,6 lei (aproximativ 15,6 milioane de euro) va consta în asfaltarea aleilor principale, pavarea celor secundare cu piatră cubică și realizarea celor de promenadă din macadam. Totodată, vor fi montate și 99 de camere de supraveghere video, dar și 30 de toalete moderne, care se spală singure. Podurile și podețele vor fi reabilitate, fiind înlocuite sistemul de iluminat public și împrejmuirea parcului, care va fi realizată din gard de fier forjat. În ceea ce privește lacul, acesta va fi secat, curățat, decolmatat, iar pereții săi vor fi pregătiți pentru a fi vopsiți. Nu în ultimul rând, printre modificări este inclus și sistemul de irigații automat.
Reabilitarea parcului pe fonduri europene ar urma să fie realizată pe Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – Poli urbani de creştere“ a Programului Operaţional 2007-2013, iar ultima factură din cadrul proiectului trebuie semnată până la 31 decembrie 2015. În caz contrar, costurile vor fi suportate din buzunarul municipalității.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS