0.3 C
Craiova
miercuri, 6 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe solicită școlile din Dolj pentru 2015

Ce solicită școlile din Dolj pentru 2015

La Desa, 130 de preșcolari învață într-o clădire retrocedată, lângă care funcționează și o cârciumă. Construcția noii grădinițe  a început încă din 2008, dar nu s-a finalizat nici în prezent (FOTO: arhiva GdS)
La Desa, 130 de preșcolari învață într-o clădire retrocedată, lângă care funcționează și o cârciumă. Construcția noii grădinițe
a început încă din 2008, dar nu s-a finalizat nici în prezent (FOTO: arhiva GdS)

90% din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Dolj solicită Ministerului Educației bani pentru investiții. Câteva unități școlare au nevoie de aproape șapte milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor începute în 2008, iar restul de peste 136 de milioane de lei pentru lucrări de extindere, reabilitare, reparații capitale și utilități. Pe lista cu noi investiții se află și două grădinițe cu program prelungit din Craiova, care solicită bani pentru extinderea spațiilor de învățământ.

Cele mai mari sume pentru investiții sunt solicitate de unitățile care au deschis șantiere în urmă cu mai bine de șapte ani. „Pentru lucrările de investiții în curs de finalizare se solicită suma totală de 6.848.000 de lei. La acest capitol au făcut cereri Grădinița Desa, care are lucrări în curs de finalizare și mai are nevoie de 1.343.000 de lei, Grădinița Fratoștița solicită 1.373.000 de lei și Liceul Teoretic «Adrian Păunescu» Bârca solicită 2.600.000 de lei“, a precizat Mihăiță Stoica, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

La Desa se cer bani pentru a muta copiii din clădirea cu cârciumă

Dintre cele trei unități cu cele mai mari sume cerute pentru investiții, Grădinița din Desa se află în stadiul cel mai avansat cu investițiile. Primarul localității Desa spune că ar avea nevoie de o sumă mai mică pentru a finaliza investițiile. „Am mai primit bani și anul trecut de la Ministerul Educației, cam 190.000 de lei, și am mai făcut investiții și din bugetul local. În total pe 2014 am investit cam 100.000 de euro. Am schimbat proiectul clădirii și am renunțat la un etaj. Acum are parter și etaj, nu mai are două etaje. Am reușit astfel să acoperim clădirea, să o tencuim, să o vopsim, să asigurăm iluminatul și chiar să instalăm centrala termică. Acum ar mai fi nevoie de finisaje la interior care ar costa cam maximum 500.000 de lei. Ar fi o sumă suficientă pentru a finaliza lucrările ca să putem da clădirea în folosință chiar din anul școlar următor. Este nevoie să mutăm preșcolarii din construcția în care își desfășoară activitatea în prezent“, a spus primarul Iulian Bălteanu. În Desa, 130 de preșcolari figurează înscriși la grădinița din localitate, care funcționează într-o clădire ce a fost retrocedată și în care în jumătate de imobil se afla și o cârciumă. În plus, starea imobilului nu este foarte bună. „Este o clădire veche la care anual facem lucrări de reparații. În plus, dacă am reuși să terminăm noua grădiniță, am face și economie cu cheltuielile pentru școală. Imobilul construit are șapte săli de clasă. Cinci ar fi folosite pentru preșcolari și două pentru învățământul primar. În acest fel, nu ar mai fi nevoie ca la școală să se învețe în două schimburi, ci ar fi program numai de dimineață“, a precizat primarul localității Desa.

Două șantiere, la stadiul de fundație

În ceea ce privește Grădinița Fratoștița și Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ din Bârca, lucrările începute în 2008 sunt la stadiul de fundație. „La Liceul «Adrian Păunescu» s-a săpat o groapă pentru ridicarea unei noi clădiri și așa a rămas. Au încercat să toarne fundația, dar nici pe asta nu au finalizat-o. S-au tot cerut bani pentru această lucrare. Anul acesta, solicitarea este de 2.600.000 de lei“, a declarat viceprimarul Marius Vilău.
Nici la Fratoștița situația nu este mai bună. „Pentru grădiniță a fost turnată fundația, s-a făcut compartimentarea pe fundație. Am achitat lucrările până la stadiul respectiv și apoi din motive pe care nu le-am înțeles s-a oprit finanțarea. Era nevoie de grădiniță în Fratoștița pentru că unii copii se duc la o structură în Rudari“, a declarat Gheorghe Ilie, viceprimarul din Filiași.

Două grădinițe din Craiova cer extindere

La capitolul investiții noi, sumele cerute de unitățile școlare sunt mai mari. „Pentru anul 2015 s-au făcut cereri pentru noi lucrări de investiții în valoare totală de 136.952.000 de lei“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Printre solicitanți se numără și unități de învățământ din Craiova. Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată“ solicită 1.200.000 de lei pentru extindere, iar Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța Fermecată“ cere 1.050.000 de lei tot pentru a mări spațiul destinat preșcolarilor. Totodată, Liceul „Traian Vuia“ a cerut 628.000 de lei pentru reabilitare. „Banii nu sunt pentru toată unitatea de învățământ. Ci doar pentru o parte. Prioritare ar fi cantina, internatul și sala de sport“, a declarat directorul liceului, Mihai Harosa. De reabilitare ar fi nevoie și la Liceul Teoretic Cârcea, pentru care s-a solicitat suma de 900.000 de lei, dar și la Școala Gimnazială Gângiova, care figurează cu cerere pentru suma 100.000 de lei. La capitolul reparații capitale figurează Școala Popânzălești, care a solicitat 150.000 de lei. De altfel, pentru utilități cereri au fost făcute de Grădinița Castranova – 250.000 de lei, și Grădinița Vârtop – 120.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS