4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de mii de câini din Dolj, expuşi turbării

Zeci de mii de câini din Dolj, expuşi turbării

Proprietarii de câini trebuie să își sterilizeze, microcipeze  și vaccineze animalele (FOTO: arhiva GdS)
Proprietarii de câini trebuie să își sterilizeze, microcipeze
și vaccineze animalele (FOTO: arhiva GdS)

După 1 ianuarie 2015, deţinerea de câini fără microcip este interzisă. De luni, medicii veterinari din județ vor bate la porțile gospodăriilor pentru a încerca să convingă oamenii de obligativitatea microcipării și vaccinării antirabice a animalelor.

Ordinul prin care stăpânii de animale erau obligaţi să îşi microcipeze câinii din locuinţe sau gospodării până la 31 decembrie este ignorat aproape în totalitate în judeţul Dolj. Din lipsă de bani, oamenii refuză microciparea. Legea spune clar că nici un câine nu mai poate fi vaccinat împotriva rabiei, deşi şi această vaccinare este obligatorie, până când proprietarii patrupedelor nu plătesc pentru microciparea şi înregistrarea animalelor în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (RECS). Astfel, s-a ajuns la o situaţie critică: Direcţia Sanitar -Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj a intrat, la sfârşitul anului trecut, în posesia a aproximativ 200.000 de doze de vaccin antirabic, din care au fost efectuate până în prezent doar câteva mii. „Vaccinarea a mers greu pentru că a fost condiţionată de microcipare. Prin medicii veterinari care au contracte de concesiune cu DSVSA Dolj, vaccinul antirabic se efectuează gratuit, însă mai întâi animalul trebuie microcipat pentru că altfel noi nu putem deconta vaccinul. Şi pentru microcipare şi înregistrare RECS, oamenii sunt obligaţi să plătească preţul microcipului, carnetul, înregistrarea. Asta este legea. Legea prevede aplicarea unor amenzi usturătoare pentru cei care ignoră aceste obligaţii, însă am decis să nu trecem la sancţiuni. Oamenii nu au bani să dea câteva zeci de lei pentru microcipare, de unde şi-ar permite să plătească amenzile? Am convocat medicii veterinari din judeţ şi am decis ca, începând de luni, 12 ianuarie, până la începutul lunii februarie să înceapă o campanie amplă de informare la toţi proprietarii de câini. Practic, microciparea şi vaccinarea să meargă în paralel“, a precizat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.

În Băilești au fost microcipați și vaccinați 500 de câini din aproape 5.000

Doar în câteva localităţi doljene, potrivit reprezentanţilor DSVSA Dolj, medicii veterinari au reuşit să convingă oamenii de importanţa înregistrării animalului în registrul naţional. Microciparea nu este totul, stăpânii de animale sunt obligaţi să sterilizeze animalele de rasă comună sau metişi, mai puţin cei cu pedigree, care provin dintr-o canisă autorizată sau sunt foarte bătrâni şi bolnavi. „Sunt medici care au redus costurile microcipării tocmai din dorinţa de a convinge tot mai mulţi stăpâni să efectueze aceste cerinţe impuse de lege. De la zece lei pentru microcip, au cerut opt lei. La Băileşti, de exemplu, au fost microcipaţi şi vaccinaţi implicit antirabic 500 de câini din aproape 5.000, la Brădeşti, la Bratovoieşti avem 400-500 de câini vaccinaţi. În Craiova încă nu ştim numărul exact al câinilor vaccinaţi deoarece există multe cabinete particulare care efectuează microcipare şi vaccinare polivalentă“, a adăugat Butaru. În 2013, DSVSA Dolj a cumpărat aproximativ 180.000 de vaccinuri antirabice.

Cu ajutorul dispozitivului, câinele este ușor de găsit în cazul în care este pierdut

Normele privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân prevăd că proprietarii câinilor au obligaţia să identifice, prin microcipare, şi să înregistreze animalele în RECS, la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica veridicitatea datelor înscrise în RECS prin consultarea portalului identificării şi înregistrării animalelor de companie – www.rompetid.ro. Dispozitivul conţine un cod numeric personalizat şi unic al căţelului şi, opţional, numărul de telefon al stăpânului. Cu ajutorul dispozitivului, câinele va fi ușor de găsit în cazul în care este pierdut. De asemenea, dacă un animal este abandonat, poate fi identificat proprietarul. În plus, tratamentul câinilor care nu au cip ar putea fi refuzat de medicii veterinari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS