• Mare parte din „scutirile“ diferentiate din vechiul sistem, mentinute • Cresc impozitele pentru microintreprinderi, drepturi de autor si veniturile din agricultura
Cota unica de impozitare de 16 la suta nu e chiar… unica, deoarece guvernul a hotarit sa pastreze majoritatea deducerilor diferentiate din vechiul sistem, un lucru foarte bun pentru economie, dar nu la fel pentru buget. Din impozitul pe venit se pot deduce intre 2.500.000 de lei (deducerea personala de baza) si 6.500.000 de lei.
In plus, ministrul finantelor, Ionut Popescu, a subliniat ieri, la prima sa intilnire cu presa, ca se vor pastra si deducerile aferente contributiilor la schemele facultative de pensii si deducerile pentru contributiile sindicale.
Ordonanta care va schimba proiectul de Cod Fiscal pentru 2005 elimina actualele deduceri pentru asigurarile de sanatate, asigurarile de locuinte si cheltuielile cu anvelopa termica (izolatiile cu termopan).
Pentru salariatii care au o persoana in intretinere si un venit de pina la 10.000.000 de lei, deducerea este de 3.500.000 de lei. Pentru doua persoane in intretinere, deducerea este de 4.500.000 de lei. Pentru trei persoane este de 5.500.000 de lei, iar pentru patru sau mai multe persoane aflate in intretinerea salariatului, acesta isi deduce 6.500.000 de lei.
Pentru salariile de peste 10.000.000 de lei, ministrul Popescu va emite un ordin prin care va fixa cotele de deducere. Pentru salariatii cu un venit brut peste 30.000.000 de lei nu se acorda deduceri personale.
Salariul de trei milioane de lei nu se impoziteaza
Venitul salarial brut de 3.000.000 de lei nu se impoziteaza. Dupa plata CAS, suma scade la aproximativ 2.500.000 de lei, egala cu cea a deducerii personale, rezultind o baza de impozitare zero.
Majorari de taxe
Impozitul pe veniturile din agricultura si din drepturi de autor cresc de 15 la suta cit sint in prezent, la 16 la suta.
De asemenea, impozitul pe dividende va fi de 10 la suta, atit pentru persoanele fizice (care aveau pina acum impozit de 5 la suta) cit si pentru cele juridice.
Impozitul pe venitul microintreprinderilor se va dubla. In loc 1,5 la suta, proprietarii vor plati un impozit pe cifra de afaceri de 3 la suta. Ministrul finantelor a explicat ca a luat aceasta decizie, fiind constient de faptul ca aceasta „portita“ s-a transformat intr-un mod de a primi un salariu mare. Popescu a vazut in acest impozit o sursa importanta de acoperire a deficitului pe care il va provoca la buget cota unica.
In fapt, expertii ministrului estimeaza pierderi bugetare de 32.000 de miliarde de lei anul viitor, de pe urma noii ordini fiscale.
Promisiunea cabinetului Nastase privind scaderea CAS, respinsa
Popescu spera sa stringa 5.400 de miliarde din dublarea impozitului microintreprinderilor. Din mentinerea CAS-ului la 49 la suta, fata de scaderea de doua puncte procentuale promisa de fostul guvern, Finantele cred ca vor aduna 9.700 de miliarde de lei.